用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聽到都驚.....
樓主: ronkslee
go

聽到都驚..... [複製鏈接]

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-21 14:43 發表
對不起,樓主!
我認為幼稚園面試的主要目的,
重點是查看該考生的家長是不是重視子女的成長需要,
過去二年孩子是怎樣生活的,一次面試,就看清楚了。

孩子為甚麼到兩歲了
也不懂拼圖,不懂做配對,不懂看圖讀中文或英文,
不懂認a-z ...

十分同意! 有時看見不停有posts徵求portfolio/ 求位信/ 轉班信/ 推薦信的sample, 不是父母最清楚自己小朋友的特質嗎? 肯花一點心思自然就能寫出有意思感動人而又配合小朋友需要的信函, 家長對子女的關注一定不是一份template有能力表達出來.

樓主說明了兩件事:

1. 孩子潛能無限

2. 種瓜得瓜, 種豆得豆.

個人認為開心快樂的成長生活, 可以由孩子透過不斷進步, 建立自信而得到.  而適當引導孩子, 是父母當做的事.

孩子在變, 父母的心態也會伴隨著孩子成長的階段而變. 如果準備不足, 到高小才發現根基打得不好, 到時才如夢初醒, 便會發現要追回失去的光陰並不會令孩子快樂, 反而會傷到親子關係.

陪伴孩子在適當階段做正確的事情, 除了讓孩子終生受益, 也會建立到良好親子關係.  至於何為"適當又正確的事情", 因人而異.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

原帖由 cincin_ko 於 10-10-5 01:17 發表

HI GAT,

You are so good & well planned! Relax! I think your kids & you will doing well in the coming interviews!

If u have time, can u share how u teach your bb when she /he was young? My baby is  ...

BB有唔正當行為要立即糾正,
每次想destroy本書時,請拎走,並警戒她.
她在十次八次後便會意識到不應該destroy書本,
記住別心 軟.
養成壞習慣很難戒掉的.

希望其他媽媽也分享一下.......

醒目開學勳章

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-21 14:43 發表
對不起,樓主!

孩子為甚麼到兩歲了
不懂認a-z ...

100%同意!!!!

醒目開學勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-10-5 10:59 發表
一年前見小曳人/ 恐龍媽 post 每天晨運, 我亦偷師, 果然係正! 小兒2.5yrs old亦會問"為何会落葉? 落葉點解係黄色..." 只要肯教就自然會識.
我亦係在職媽媽, 能陪小兒時間亦不多, 所以寧願6時起床去晨運. 因為放工時 ...

太感動喇!!! 多謝你呀!
真係講過幾次, 次次d人都覺得我講風涼話, 得閒無嘢做咁~

其實兒童無限個Daisy都係咁教d家長 (佢建議每日一個鐘添!), 不過我做緊先去上蒙特梭利家長班~

對不起,樓主!

孩子為甚麼到兩歲了
不懂認a-z ...

實在太同意。。。。

試想。。。age 2 既小朋友, age 1 開始每星期教她一樣新事物, 一年過後, 已經懂得 52 樣東西,又怎可能甚麼都不曉呢 

Interview 太講天時,地利,人和,7分努力可能只有4 分回報, 要加上6分運氣,才可入讀心儀學校,  但作為父母, 我只可以努力籌劃, 盡心教導,我時時都同自己講, 放鬆D,就算 interview 不順利,發揮不到,我已經盡了力,對女兒對自己亦問心無愧,起碼她學了我教她的東西

另多謝BK 媽媽 (e.g. 好似恐龍媽媽...)...拜讀閣下既 blog 真的獲益良多。所以都忍不住係度回應吓。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 joyjoy815 於 10-10-5 23:43 發表

另多謝BK 媽媽 (e.g. 好似恐龍媽媽...)...拜讀閣下既 blog 真的獲益良多。所以都忍不住係度回應吓。

原帖由 cincin_ko 於 10-10-6 02:06 發表

恐龍媽 , may i visit yr blog too??

I just start to write my blog, can we shall with each other??

嘩嘩~ 實在太開心喇!!!

當然歡迎大家去恐龍仔個blog探我地啦..  
http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur
:loveliness:
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cha-cha-cha 於 10-10-5 22:10 發表

BB有唔正當行為要立即糾正,
每次想destroy本書時,請拎走,並警戒她.
她在十次八次後便會意識到不應該destroy書本,
記住別心 軟.
養成壞習慣很難戒掉的.

希望其他媽媽也分享一下....... ...

小朋友有一段時間係好鍾意c爛d紙架
以蒙特梭利嘅概念講: 要俾佢地做個夠!
咁當然唔係叫你俾書佢啦!
我地屋企有一大堆環保紙 (99响公司攞返屋企嘅廢紙)
阿仔可以自己攞嚟用, 每次一張
鍾意點玩都得, 但係要自己執手尾.. 我隻衰豬最鍾意整到一地都係之後, 笑哂咁入廚房攞掃把出嚟==> 掃地!
一次過滿足兩個願望!!!

所以我家嘅書.. 無乜點爛架! 最多得一兩本係曾經俾人下過毒手~~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-10-6 10:15 發表

嘩嘩~ 實在太開心喇!!!

當然歡迎大家去恐龍仔個blog探我地啦..  
http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur
:loveliness:

恐龍媽同小洩人係同一人?我而家至知
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-6 11:38 發表

哈哈...我見好多人都send pm問過我.. 所以咪算啦..

我用呢個id.. 响公司方便少少, 有d同事成日去bk "做嘢", 但係佢地唔過呢邊架!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-10-6 12:11 發表

哈哈...我見好多人都send pm問過我.. 所以咪算啦..

我用呢個id.. 响公司方便少少, 有d同事成日去bk "做嘢", 但係佢地唔過呢邊架!

一早都知呵~~~

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-6 11:38 發表

我都係而家先知!

原帖由 qqbabe 於 10-10-6 13:05 發表

我都係而家先知!

me 222222222222  

what a surprise!!
原帖由 小曳人 於 10-10-6 12:11 發表

我都覺得父母應以子女的快樂為大前題
父母對子女要求過高,一味死谷D小朋友,强佢地所難
佢地又點會開心
吾應該咁細個就將D壓力加比的小朋友
我主張讓孩子自然快樂咁發展
吾洗同人地比較

星期一到五像大人般工作完成後有小小時間做下其他野,
如佢鍾意上網計3年級奧數,鍾意推算,鍾意上榜;
鍾意上網學習同人較量,過程是開心的.
星期六,日,是運動日,我仔勁鍾意跑,
網球班,乒乓球班,跳繩班也是他的至愛,
返到屋企會邊捉圍棋邊睇已錄的節目,
會玩1小時電腦賽車GAME,做"數學與科技"的手功.
功課多,補充又是較深的出版社,,但是我仔做功課好快,
上堂又肯朗讀普通話課文(這是他平時自己開CD溫習的).

其實個人有信心,有自信做甚麼,學甚麼,溫甚麼都易上手,
我們學校中文默書範圍很大的,
小一英文默書在9月中開始,
第一部分數句句子,數個詞語,第二部份有數個詞語要背默,
第三部份要聽phonice默詞如tame,came等數個詞,
呀仔過去2次成績:中默100,96.英默98,100分,
佢每次默書溫習不過1小時,

我知有同學每次溫左超過3日共3小時以上,
先有兩次9x分.
最近有個家長覺得而家D小一好辛苦多野做,
問我的孩子,{你讀小一辛苦嗎?}
我個仔係答:{讀小一比讀幼稚園更加開心.}
可見自小習慣學習,生活有規律,根本無壓力可言。

{以子女的快樂為大前題}這方面我做到,
我個仔在K3時已覺得BB先會無無聊聊地玩車仔,玩玩具.
佢鍾意做運動,我星期六,日多累也同佢去上堂做運動;
佢鍾意計數,我陪佢做奧數,陪佢反轉圖書館借相關書籍,玩數GAME;
佢鍾意做手功,我畀D有物理原理又簡單易整的手工佢做,佢完成後滿足到拎去同D親戚分享;
佢鍾意D咩,我呢個做呀媽的會問清問楚,
相反,請問你,你心底裏
{以子女的快樂為大前題}到底是甚麼?
當中為人父母的你,到底應該要為佢做D咩野?!
到底你知唔知佢鍾意D咩?
你知道怎樣可使他由BB到將來成年,
身體和心靈都能保持愉快嗎?

原帖由 alisonlok 於 10-10-18 17:33 發表
我都覺得父母應以子女的快樂為大前題
父母對子女要求過高,一味死谷D小朋友,强佢地所難
佢地又點會開心
吾應該咁細個就將D壓力加比的小朋友
我主張讓孩子自然快樂咁發展
吾洗同人地比較
...

再講
{父母一味死谷D小朋友,强佢地所難,佢地又點會開心}
你這句說話是指那種父母?
是指哪些孩子小時給他玩無謂野,做任何事都可以,
有什麼壞習慣也無所謂,但將要升中才去死谷死罵孩子的父母嗎?

[吾應該咁細個就將D壓力加比的小朋友]
是不是最好小小壓力都唔好畀D小孩,

第時讀高小讀中學,才起步,
壓力一次過衝激孩子才應該呢?
他們真的受得起嗎?
為什麼呢一代,小學生濫藥,濫交,斬親人,自殺行為比上一代誇張.
養而不教,是父母的過失.
我唔會畀籍口自己懶.

回覆 58# cincin_ko 的文章

cincin_ko,

I see many of your comments but now I discovered same as me - you have a 9 month daughter.

I can share my experience with you - I failed in an interview for N1 in Mar this year - then I realized the problem & immediately send my son to N1 in a not famour KG nearby on the day he attained two years old. After 3 weeks, the school principal ask me and my husband to see her for 3 hours after office.

She took many pictures and video of my son and show me how he cannot do at school. She said the result of my son is because of the parents and the environment at home which is not stimulating for his development. He cannot pronounce any sound at two years old, even no baby language. She ask me how come?

He cannot eat on his own, cannot go to toilet, cannot pay attention to teacher, do not follow instruction & play around the classroom as he like, cannot dance, cannot show thank you, etc. Of course cannot do colorings, and does not know color, shapes and numbers , alphbets, fruits, etc.

I did not do my part at that time is because I was pregnant - I feel so tired every day after work & immediately go to sleep or sit on the sofa watching TV.

The only thing I did was buying a lot of toys and DVD for him, and let him play on his own.
‹ 上一主題|下一主題