用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聽到都驚.....
樓主: ronkslee
go

聽到都驚..... [複製鏈接]

其實無得迫,亦都唔使迫

其實每個小朋友的發展進度都不一樣,最重要係了解自己的小孩,因材施教,香港的家長就是太缺乏時間了(因很多父母都要返工)。

其實唔洗咁驚, 我女係好怕羞的小朋友, 又係細女,考K1時都未識講野(只係識講D單字, 連短句都未識講), 無讀N1. 我同佢去St. Cat interview, 有兩條隊, 一中一英, 家長自己選擇. 由於我好緊張, 我唔記得同佢去左VV先, 我驚佢急, 所以見英文條隊短, 拿拿聲走去排英文.
到我前面果個小朋友interview, 佢好'樓'計. 下一個到我地, 個外籍老師問我女hello, can you tell me what is your name?, 我女只係望住佢, 無出聱. 老師用玩具'tum'佢, 問左3次我女都無答. 我唔敢幫佢答, 我驚老師覺得我咩野都幫佢做,遷就佢. 老師笑笑口話ok, then i call you princess. 老師指住拼圖的一隻動物(拼圖有兩隻動物), Dear princess, can you tell me what is it? 我心諗: 正,E個佢識(因佢唔係識好多動物), panda, panda, 快D答啦......可惜佢又無出聲. Dear princess, can you tell me which one is a panda? 我女指下幅圖. 老師話Well done, 老師比3隻紙杯佢, 老師搖下自己個杯, Now, can you tell me which one is same as mine? 我女望下個杯, 想'meet'個杯. 老師話Oh no, sorry, i still need the cup for other princes and princesses, i want you to do shake shake with me. Ok, you may play the toys on the table and i want to chat with your mummy. XXX mummy,
why do you want your girl to study in our school? what do you expect when she graduate from our school? where do you go in holiday? 我都係答D行貨. 老師比一粒糖我女, what do you say? 我女終於開口, 好細聱講 thank you.
就係咁簡單, St. Cat 竟然收左我女.
我考左幾間屋村幼稚園, 有一間唔收.
啟思話我女係細女, 要讀一年N1.

讀完3年, 我好滿意, 又開心又學倒野. 老師好細心, 願意同家長溝通一起解決教小朋友的問題: 行為, 品德, 心理, 學業(英文教得很好), 自理, 合作, 思考, 仲要開解我的EQ, 教我點樣教仔. 正如    所講, 每個小朋友的發展進度都不一樣,要了解每個小孩,因材施教. 不過, 我得一個女, 未讀過其他幼稚園, 無得比較.

跟據去年小兒面試經驗,老師會問d估佢唔到既問題,但係老師未必要求小朋友場答到model answer,可能會留意一下家長/小朋友既反應,model answer只係大人們expect會高分既野,有一個小朋友答到超班問題,但唔肯幫老師“汁”跌在地上既玩具,另一個唔曉答,但淡淡定又合作又有手尾,你話老師“柬”邊個.

原帖由 do-re-me 於 10-9-10 09:03 發表
其實唔洗咁驚, 我女係好怕羞的小朋友, 又係細女,考K1時都未識講野(只係識講D單字, 連短句都未識講), 無讀N1. 我同佢去St. Cat interview, 有兩條隊, 一中一英, 家長自己選擇. 由於我好緊張, 我唔記得同佢去左VV先,  ...

而家香港已經兩極化, 有錢0個d可以有好多辦法搞到d學位, 又請到好既老師私人補習
我就唔信有錢人生既小朋友一定聰明d, 窮既就蠢d
我對我小朋友冇大期望, 佢健康開心就ok, 當然要有合理既競爭能力, 可以養到自己
我真係寧願多d同佢去玩, 俾多d開心既童年回憶佢.  我唔想佢大個左, 諗番細個, 只係溫書做功課

對我黎講, 最重要係校長老師姐姐有愛心識教細路, 細路鐘意返學, 佢自然唔會怕返學, 成日聽朋友講細路怕返學, 無奈要轉校, 何苦呢?

這個........ 當然你可以說香港個玩法唔好
不過如果一間學校(幼稚園, 小學, 中學, 大學都好), 佢入面多勁人, 教出來的一定勁的比率多
相反我見過一間中學出面條banner, 不是寫會考有幾多人A, 而是寫"請支持無煙校園"......
我就唔會比小朋友入去讀羅, get 唔get 到佢想表達什麼?

It's the reality that with limited resources, "reputable" kindergarten can only admit limited number of intakes every year. My son is studying St cat K.1 this year. Remembered when he was just 2 years old when interview, he can already sing ABC song, count 1-30, and learnt 100+ English vocab, and can make simple logical statements. My son answered all questions in the interview, and got an offer. But at the same time my friend's son can only say simple words at that time, and not answering well during interview. However, he can get an offer as well. Now, at the age of 3, both kids can speak very well. The teacher judged quite well on every kids ability, and try to choose the best out of those piles of applications.

不同人不同期望,要簡單,要複雜,先想清楚自己要什麼。

其實一定唔係間間學校都會甘考,要到甘盡,你見到的是極端的部份。
有d學校要賣廣告要人去讀,唔會有什麼高難度考試。你宜家講的係有名氣,頂級的學校入學要求,他們的目標是要精英,精英可能講的是最聰明的10%,到這個情況下,要求超越你想像的一般情況是否變得正常了吧。
正常的事無人會特別講及的,你講的情況其實不是最普遍的情況,只是你的要求不是要子女做精英,根本不會有甘大壓力。
但如果你想子女做精英,做最好的10%,那你要準備負出代價---時間,精神,錢。
始終位位父母都想子女是最好。

對不起,樓主!
我認為幼稚園面試的主要目的,
重點是查看該考生的家長是不是重視子女的成長需要,
過去二年孩子是怎樣生活的,一次面試,就看清楚了。

孩子為甚麼到兩歲了
也不懂拼圖,不懂做配對,不懂看圖讀中文或英文,
不懂認a-z,1-10。
不懂拉椅子,不懂收拾,不懂打招呼,不懂感謝,
連正常與陌生人對話也不理睬或害怕........

孩子的表現正好反映家長教養孩子的態度,
當孩子剛懂坐的時候家長是開電視給他看,
自己做自己的事,讓孩子無無聊聊的白過日子。
還是給他一大堆玩具,好讓他的保姆可以免煩惱。

為人父母多忙也應該安排一下孩子的生活方式,
養不教,父之過。

別人的孩子表現出色,並不是死操難操的,
人地父母也附出不小努力的,孩孑交托給別人照顧,
也要交帶照顧者一定要這樣一定要那樣。
時間不夠用寧不看電視,不去街,睡少一兩三個鐘,
也要想辦法教養好孩子,讓他生活是多姿多彩,
習慣成自然,好學的孩子不就是這樣培養出來嗎?

教養是父母的責任,
每個人每天也只有二十四個鐘,
別人的時間能掌握,是因為人家的大人細路都習慣好好的利用時間而已。
孩子努力之後得到的讚賞是其心靈的大大滿足。
反之甚麼都不懂的孩孑就只能在*善務*與*度忌*
的陪伴下成長。
我細個是後者,這感受絕對刻骨銘心

我有印象邊本書講某 k 係咁考, 最攪笑係呢間 k 有關係 (唔係有關聯) 果間中小學, 係津貼學校, 即係想升佢間小學, 要有分/有運, 識唔識字係無關係. 不過呢間中小學都出名谷學生就真.

為人父母,個個都想自己的兒女能入讀所謂名校(他們的畢業生有較好出路),但歸根究底,名校所選的學生本身就是較優勢的一群,正如揍住個自動自覺食飯飲奶的BB,總易過拿住個碗追逐叫喊才吃一口的。教聰明的學生永遠易過教天資較差的。名校只管選擇易校的,亦沒有耐性教天資較差的,所以他們事本功倍。要是自己的兒女不是他們所要的那一種,即使你出盡法寶求得學位,到頭來誰是輸家,不用多說了。我們的選擇就是會試,但只抱著試一試的心情,心情就自然輕鬆很多,無壓力。

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-21 14:43 發表
對不起,樓主!

孩子為甚麼到兩歲了
不懂認a-z ...

完全同意。

Totally agreed with what you have said in here!!

All the kids are important assess to their parents and I believed all the parents want to give the best for their kids.  I need to do shift work and one of my colleagues works permanent nights....the reason why she chooses to work perm nites is she want to spend more time with her daughters.  We all thought that she is crazy.  However, both of her daughters are doing fabulous and graduated from top universities in the world.

I just want to say that don't just look at why some kids can do so well.  We won't understand how much their parents have sacrified behind.  Before my girl was born, we loved to go out for dinners, watch movies or gathering with friends.  Now, everything is my girl comes first.  We just don't want to leave her home with the maid at all time.  People may think that we don't enjoy our life but our enjoyment come from my daughter.  Being with her to do her homework, seeing her progress is the most important of all.  

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-21 14:43 發表
對不起,樓主!

孩子為甚麼到兩歲了
不懂認a-z ...

Cha-cha-cha,

I fully agree with you and what you said is exactly what I think.

I spent all of my time with my babies and I hope that this can differentiate myself and my babies during the interview.

While I work Mon to Fri, I took them out to different places during each Sat, Sun & public holidays and during which I teach my son everything we see and experience. Because I think learning by experience is the best way to teach the child, much better than DVD and books. Then I took pictures and reinforce the memory by showing him pictures and recall where we went and what we did.

Now I am quite anxious to the interviews and see if the effort I've make really works.

I did the N1 interview last year and it was total failure - then I realize the problem is not with my baby - but is with me - the parents, that make my baby worst off than the others.

機會是留給有準備的人.

準備包括了解自己的孩子優點和限制, 了解香港教育制度, 了解自己對孩子的期望, 了解自己所能付出的時間, 了解有那些學校適合你的孩子, 了解在那個階段應和孩子做什麼事.

無須為孩子安排"最好"的, 但要為孩子預備"合適"的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

一年前見小曳人/ 恐龍媽 post 每天晨運, 我亦偷師, 果然係正! 小兒2.5yrs old亦會問"為何会落葉? 落葉點解係黄色..." 只要肯教就自然會識.
我亦係在職媽媽, 能陪小兒時間亦不多, 所以寧願6時起床去晨運. 因為放工時很多時小兒有時已休息...
所以晨運偷出來既親子係好正!

原帖由 小曳人 於 10-9-6 09:38 發表

我回應樓主~ 只係想講, 識無乜特別, 只要肯教就自然會識

我就係一個唔想"天天陪伴兒女"嘅媽媽 無耐性, EQ低, 一定唔可以做全職湊仔婆!

我地兩公婆都要返工(9am), 老公仲成日OT, 阿仔臨瞓先返, 阿仔早 ...
‹ 上一主題|下一主題