用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聽到都驚.....
樓主: ronkslee
go

聽到都驚..... [複製鏈接]

回覆 4# gobbys 的文章

Yes agreed.  Even though the kids are not particularly trained they'd learn what they need to know too.

However, it's also very important to let the kid to build up a good network of friends who could grow together with him/her and encourage each other in studying and learning.  Maybe it's something parents need to help too.

Probably that's why some parents want their kids joining famous schools.

睇到呢啲我都好驚, 我覺得咁細個就要返學,好辛苦! 不過無奈香港既教育就係咁~
我個女仲要係細B, 聽講出名既學校都唔收細B啦 ... 但係細同大有分別咩? 我覺得有啲唔係咁好, 好似好快就標籤咗啲小朋友 ... 教學唔係有教無類咩?
我覺得我小朋友唔會係天才, 但至少可以俾佢有學習既機會吧? 為何要把小朋友搞到天才表演咁呢? 連幼稚園都要睇有無學樂器, 有無學其他課外活動, 也未免太誇張?
所以我地要諗下, 我地既小朋友要一個咩既學習環境 ... 要佢由細個開始就要鬥生鬥死? 定係開心學習?
我覺得小朋友既學習過程係重要過名唔名校, 有時唔係名校佢地既老師反而仲有愛心 ...

tantanmama :

我相信你個女一定好幸福, 因為佢有一個鍚佢嘅天使, 鍚佢嘅媽咪, 呢樣, 比任何東西都更珍貴.....

原帖由 ronkslee 於 10-8-30 16:54 發表
tantanmama :

我相信你個女一定好幸福, 因為佢有一個鍚佢嘅天使, 鍚佢嘅媽咪, 呢樣, 比任何東西都更珍貴.....

多謝你。我諗呢度每一個媽媽都好愛錫自己嘅仔女, 只係方法唔同。我比較簡單, 只希望個女健健康康, 快快樂樂。

原帖由 ronkslee 於 10-8-23 14:51 發表
又到一年一度嘅幼稚園入學面試啦, 唔單止每個父母緊張, 亞爺亞麻緊張, 成家都緊張, 攪到個細路都緊張.... 點知個小朋友, 問咩都答唔出, 講單字都困難, 更加講唔上講成句啦... 個人慨嘆香港好多學校, 由幼稚園到中學, ...

另外,現實考N1同K1係唔會問呢d問題,冇謂誇張化
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章

我細個讀書咁多年, 阿媽都冇點俾過壓力我, 所以我覺得自己o既童年過得好開心, 我都想自己小朋友有個快樂童年, 所以唔會強求入名校或者'先學未來野'.

身邊有D人曾緊張地問我:'幫囝囝考邊間學校/學緊D咩....?' 等時, 當我話佢知O既唔係名校, 學野又唔係好多o既時候, 佢地D眼神同回應會話我知, 佢地覺得我唔夠緊張, 要求太低. 佢地有時仲會問我:"點解唔試o下考呢間o個間?...bla bla bla..." 都會令我覺得幾煩.

原帖由 Edithcsm 於 10-8-31 18:38 發表
我細個讀書咁多年, 阿媽都冇點俾過壓力我, 所以我覺得自己o既童年過得好開心, 我都想自己小朋友有個快樂童年, 所以唔會強求入名校或者'先學未來野'.

身邊有D人曾緊張地問我:'幫囝囝考邊間學校/學緊D咩....?' 等時,  ...

我長大后仍然不時發夢自己讀唔晒書去考試。其實現時響HK入到3間reputable既U都唔係好難,有時諗係咪真係要push到o甘利害。小朋友第日大左一樣會繼續發惡夢:idea:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

[quote]原帖由 ronkslee 於 10-8-23 14:51 發表
但呢D書如果寫的是事實, 真係聽到都驚. 因為, 考到入學, 都唔知讀唔讀得上!

我覺得唔係聽倒都驚,
而係個小朋友識答你仲驚,
如果兩歲就識看圖解畫講故事,
都唔駛讀幼稚園啦!

尋晚睇電視介紹樹仁大學,
佢地辦學0既宗旨,  唔係收尖子,
而係要培育人才.
其實,  呢個辦學精神,  好值得我地敬佩!

[quote]原帖由 ronkslee 於 10-8-23 14:51 發表
但呢D書如果寫的是事實, 真係聽到都驚. 因為, 考到入學, 都唔知讀唔讀得上!

尖子的定義是否指會考能取6個A的考生? 每年有多少尖子會選讀樹仁大學呢?

原帖由 yy-doremi 於 10-9-1 01:43 發表
我覺得唔係聽倒都驚,
而係個小朋友識答你仲驚,
如果兩歲就識看圖解畫講故事,
都唔駛讀幼稚園啦!

尋晚睇電視介紹樹仁大學,
佢地辦學0既宗旨,  唔係收尖子,
而係要培育人才.
其實,  呢個辦學精神,  好值得我地敬佩!

...

醒目開學勳章 貢獻勳章

响大仔一歲至兩歲半 (返N1前) 除非天氣好差, 我地每日都落樓行晨運, 所以四季改變, 種子/植物嘅關係, 已經响日常生活學到, 因為係學習生活上接觸到嘅嘢, 所以一d都無問題, 好有趣添~

所以, 我唔覺得樓主講嗰d面試問題好難, 只係大人"認為"難, 所以無教小朋友啫~

learning is fun, 家長唔信呢樣嘢, 小朋友就一定話讀書辛苦架! 但其實, 對一個充滿好奇心嘅幼兒嚟講, 學嘢係好自然嘅事
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-9-1 11:47 發表
响大仔一歲至兩歲半 (返N1前) 除非天氣好差, 我地每日都落樓行晨運, 所以四季改變, 種子/植物嘅關係, 已經响日常生活學到, 因為係學習生活上接觸到嘅嘢, 所以一d都無問題, 好有趣添~

所以, 我唔覺得樓主講嗰d面試問 ...

其實又真係唔難,但N1 K1肯定唔會問。d書寫出來吹水而已!

數學題:尖子有港大中大唔讀走去讀樹仁嘅機會率有幾多?

原帖由 k.kung 於 10-9-1 11:02 發表
尖子的定義是否指會考能取6個A的考生? 每年有多少尖子會選讀樹仁大學呢?

原帖由 tsobaba 於 10-9-2 16:26 發表

Anyway揀樹仁一定俾阿媽打pat pat

醒目開學勳章

答:~0%

原帖由 tsobaba 於 10-9-2 16:26 發表

相信並不是本人誇張, 而是書中記載,而且, 本人囡囡都冇讀書, 只是看到書中所寫有感而發, 如果現實N1及K1係唔會有呢D問題? 咁其寫出來目的何在?
原帖由 brrbaby2007 於 10-8-31 10:52 發表

另外,現實考N1同K1係唔會問呢d問題,冇謂誇張化

誰個父母不想天天陪伴兒女? 誰個父母不想時時刻刻教導子女事物變化, 相信天天帶兒女晨運? 未天光已兩公婆要趕著上班了, 回家接得女兒回家天也黑. 沒有父母是懶惰, 只是家家有本難諗的經......一兩歲才學識行路, 嘢都未識講得好叻, 只係牙牙學語時, 便掌握了四季變化? 真利害....
原帖由 小曳人 於 10-9-1 11:47 發表

所以, 我唔覺得樓主講嗰d面試問 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ronkslee 於 10-9-4 17:55 發表
誰個父母不想天天陪伴兒女? 誰個父母不想時時刻刻教導子女事物變化, 相信天天帶兒女晨運? 未天光已兩公婆要趕著上班了, 回家接得女兒回家天也黑. 沒有父母是懶惰, 只是家家有本難諗的經......一兩歲才學識行路, 嘢都 ...

我回應樓主~ 只係想講, 識無乜特別, 只要肯教就自然會識

我就係一個唔想"天天陪伴兒女"嘅媽媽 無耐性, EQ低, 一定唔可以做全職湊仔婆!

我地兩公婆都要返工(9am), 老公仲成日OT, 阿仔臨瞓先返, 阿仔早睡早起, 我地係專登早d起身陪佢嘅, 如果唔係, 就真係無乜時間陪佢, 教佢嘢! 要知道小朋友吸收能力好強, 接觸大自然對佢地各方面發展都有好處

就算e+大仔返學, 老公都早d起身送佢返學, 造坐校車, 就係為咗見多個仔幾面

當然, 每個家庭嘅環境都唔同, 我只可以話我地好好彩, 住响近郊, 好近大自然, 而做老豆嗰個爛瞓豬亦肯早起.. 不過, 到細仔, 我諗我地未必俾到同樣嘅佢, 留返俾哥哥教細佬啦!

btw, 我無講過小兒能"掌握了四季變化", 不過佢又真係幾利害架!

恐龍家

Agree.

Not to worry too much.  During the process of interview, teachers do not expect that the child can answer all the difficult questions or solve all the problems.  This is not the point. The purpose is to observe the child's response towards new knowledge, their attitude and characters, etc.

Let your child contact more people, explore to the outside world is the most important thing.  No need to be so technical.  No need to attend interview classes. Don't scare the child and make him/her cry during interview.

Be a happy mum and happy kid.

原帖由 pandabonita 於 10-8-23 16:32 發表
壓力是自己比的

其實n1即係用錢買位打尖入k1,攪到k1無曬位
遲d可能又早d讀書....唔知咩 one 了........
個個都想自己仔女做超人....
‹ 上一主題|下一主題