用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 準小一同學們, 大家編入左咩班呀~
樓主: 婕婕媽
go

準小一同學們, 大家編入左咩班呀~ [複製鏈接]

咁細個要集中精神做功課係有D辛苦.  我見我個仔都唔算太多功課喎.  因為我要工作, 番到屋企都完成晒, 但因為老人家睇, 所以好多時都係做得唔好, 英文仲會寫錯晒, 所以我打算比人補習, 如果你自己教就要比多D耐性, 免得佢怕左, 必要時比佢休息五到十分鐘再做. 就咁坐係度做兩小時, 都唔會做得好, 休息下再做會專心D架.

原帖由 cherilau 於 10-9-17 08:52 發表
正式上學快一個星期了, 工課開始多了, 你們的仔女有冇工課上的問題呢?

我就發覺囡囡開始唔係好自願地做工課. 尤其是做到第2或第3份工課時就開始話疲倦. 若當日有6-7份工課的話, 佢要用成2個鐘的時間才完成, 仲係要 ...

原帖由 cherilau 於 10-9-17 08:52 發表
正式上學快一個星期了, 工課開始多了, 你們的仔女有冇工課上的問題呢?

我就發覺囡囡開始唔係好自願地做工課. 尤其是做到第2或第3份工課時就開始話疲倦. 若當日有6-7份工課的話, 佢要用成2個鐘的時間才完成, 仲係要 ...

方法..還在摸索中

阿囡係未正式開學前, 自己計劃得好美滿...放左個鐘係書枱, 計劃4點開工做功課, 5點温書, 6點練琴, 但正式開始就

佢每日放學後都會同我通電話, 我就開始做嫦娥, 提佢一個鐘內好做完(俾埋個鐘佢對住), 唔好係到咪咪摸摸, 咁就可以多d時間玩做鐘意既野.....

我平時七點返到屋企, 通常佢都開始食緊飯, 識做既功課都做晒, 書包都執左, 不過就冇練琴 ....希望下星期好d, 每日抽十五分鐘練下琴都好ar

依家佢每日花係功課(連埋我教佢做)上既時間都近兩個鐘
佢地d功課係我地眼中係好易, 大人做應該唔駛半個鐘, 不過佢地始終係細, 要時間適應, 識多d字明白d題目講乜, 應該會做快d, 大家加油

請問大家有無睇個內聯綱的家課17/09/2010星期五 ,是否已經無左,我今日想查下有無寫漏,發現無左.

我囡囡是1F班,有無同班同學可以大家對下.

原帖由 so~shan 於 10-9-18 20:00 發表
請問大家有無睇個內聯綱的家課17/09/2010星期五 ,是否已經無左,我今日想查下有無寫漏,發現無左.

我囡囡是1F班,有無同班同學可以大家對下.

There are two buttons ("<" and ">") beside the date to forward or backward the date.  Click the "<" button to backward the date, e.g. to 17/09/2010 and you can see the homework list of 17/09/2010.

Thank you

原帖由 BluMa 於 10-9-18 23:52 發表

There are two buttons ("") beside the date to forward or backward the date.  Click the "

回覆 4# 婕婕媽 的文章

其實一年級初初開學真係唔好俾佢地太大壓力,否則將來讀上去會重難,佢地會好抗拒.我細女都係讀一年級,初初放親學做做吓功課都眼瞓,發哂脾氣,今個禮拜協議可以三點九就瞓到四點半.咁功課都唔係太難,又有導修堂,我放工前佢會做哂,係我返黎同佢對吓,都要擦過d寫錯既字同問吓佢明唔明,係點樣做出黎.我大女以前都係嘉諾撒,我起初都好緊張,真係好勞氣,我一至三年班都無俾佢補習,係四年級下學期就開始補英文,後來發覺呢d錢真係要俾人地賺,雖然自己識教,但佢唔係好肯聽,又唔專心,攪到成日都係我鬧佢,佢就喊咁樣收場,關係唔好.但係補習老師面前始終唔係自己人佢地會聽話d,老師講一句好過我講十句...到考試温習真係勞氣少好多.所以我見議大家呢兩個月唔好太迫佢地,始終以前讀開半日可以有半日休息,就算全日都有晏覺瞓吓...得閒大家上黎分享多d啦.希望我地d仔仔女女都聽教聽話.

大家好, 1C班小男生初來報到.

1C
Vienbobo (芷晴)
kenischung (閔祈)
婕婕媽 (婕婕)
elsa2004 (Elsa Lam)
tata1668 (tidus 貿景)

1D
chingbb (康晴)

1F
cherilau (倚齊)
so~shan
hipo

歡迎
原帖由 Tata1668 於 10-9-25 16:00 發表
大家好, 1C班小男生初來報到.

1C
Vienbobo (芷晴)
kenischung (閔祈)
婕婕媽 (婕婕)
elsa2004 (Elsa Lam)
tata1668 (tidus 貿景)

1D
chingbb (康晴)

1F
cherilau (倚齊)
so~shan
hipo ...

總覺得現在的中文字很難寫, 很多細節位跟我已前學的都不同, 而老師亦執法嚴厲, 每天都有改正要跟進....

想問下1c班家長, 學期初手冊曾有一中文功課 - "背詩三" 是否指 "靜夜詩"? 還是三首詩都要背?!

原帖由 Tata1668 於 10-9-27 23:38 發表
總覺得現在的中文字很難寫, 很多細節位跟我已前學的都不同, 而老師亦執法嚴厲, 每天都有改正要跟進....

想問下1c班家長, 學期初手冊曾有一中文功課 - "背詩三" 是否指 "靜夜詩"? 還是三首詩都要背?! ...

阿囡話背晒三首, 課室入面都貼左個三首詩

頭先系統有問題...攪到連post几次同一msg

日後真係要多多指教... 如果唔係, 真係 miss 左好多野!

第一段考事項出左啦~

中作、英作、英文聆聽分別要考1小時15分, 時間好似長長地....唔知點考la

1小時15分... 中作平時都係見佢地好似寫下句子, 唔知考試係咪都係咁呢?

原帖由 婕婕媽 於 10-10-19 14:15 發表
第一段考事項出左啦~

中作、英作、英文聆聽分別要考1小時15分, 時間好似長長地....唔知點考la

wrong posting

我係1A班
‹ 上一主題|下一主題