用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 Any K1C am (Kent Road)?
樓主: fc926
go

Any K1C am (Kent Road)? [複製鏈接]

門口戴眼鏡個老師係Miss Yu,教英文,好nice,她日日都會到K1C上英文課. 另外,早兩日,妹妹(K1D)收到Miss Yu送既貼紙,我估她教好多班既英文.

原帖由 Virginia105 於 10-9-30 10:00 發表
CHLOECHANCHAN: 你囡囡好叻呀!

我頭先湊囡囡返學, MISS SO 同我講, 囡囡初初唔係好聽指令, 而家慢慢習慣, 開始好一點, 仲有MISS SO話原來兒童樂園果本紅色書未教完, 我以為給左"我學會了"係學完咁解, 所以我放左係 ...
Twins 媽咪

Thx fc926
今日囡囡話老師教左個"鼻"字。唔知個"衣"字教左未呢? 阿囡話教左,但係佢讀左"衫"囉.......都唔知係咪真?
又收到一張咸蛋超人貼紙,老師每天都好似有小禮物送給他們呢!

哈哈, 阿囡無同我講話教左個"鼻"字﹐但佢放學返黎一路
"索"個"鼻" (勁誇張!!)﹐囡囡話係老師教﹐所以我諗可能學左個"鼻"字. Thank you for your update!

原帖由 Virginia105 於 10-10-5 00:03 發表
Thx fc926
今日囡囡話老師教左個"鼻"字。唔知個"衣"字教左未呢? 阿囡話教左,但係佢讀左"衫"囉.......都唔知係咪真?
又收到一張咸蛋超人貼紙,老師每天都好似有小禮物送給他們呢! ...

原帖由 Virginia105 於 10-10-5 00:03 發表
Thx fc926
今日囡囡話老師教左個"鼻"字。唔知個"衣"字教左未呢? 阿囡話教左,但係佢讀左"衫"囉mouth:" />.......都唔知係咪真?
又收到一張咸蛋超人貼紙,老師每天都好似有小禮物送給他們呢! ...

老師今日教左"衣"字啦. 因為囝囝同我講老師話佢識讀"衣"字, 所以俾一張貼紙佢。囝囝仲話今日有小息, 可以玩玩具.....

你地好,我個仔CY都係K1C, 佢好少講學校情况比我知,全靠你地,我先知佢唱乜歌同學過乜咋,多謝大家!

昨晚CY拿著一隻兔仔公仔給我同爸爸看,CY話老師送給他因為他乖.今早CY將兔仔放在电視机上,佢好開心呀

rachel1:原來佢地有小息架, 有玩具玩, 我囡囡實好開心啫

我今日發現囡囡個書包裡又有一張好似手指公頭咁大既"衫"形HELLO KITTY貼紙, 問囡囡點解會有貼紙, 佢話: "唔係呀, 呢個唔係貼紙, 係:衣服呀"

再攞啲字咭, 指住個"人"字, 問囡囡教左未? 佢點頭, 我問佢點讀, 佢好似唔識咁喎, 反轉後面比佢睇公仔, 佢跟住答:"小朋友"..... ......我再問佢: "你係咩呀?", 佢先識答: "人"囉....真係比佢笑C......  

原帖由 rachel1 於 10-10-5 23:05 發表

老師今日教左"衣"字啦. 因為囝囝同我講老師話佢識讀"衣"字, 所以俾一張貼紙佢。囝囝仲話今日有小息, 可以玩玩具.....

我囝囝Alby話昨天沒有分組活動,因為老師用了些時間教小朋友怎樣坐得靚D,囝囝仲示範一次給我看,話要伸直條腰坐才叫坐得靚。 好好笑!

昨天同囡囡油英文個banana,佢都突然講banana team,我問佢屬於咩team,佢話係orange team,haha!

囡囡今日臨瞓時,同daddy講佢唔開心, daddy問係咪老師話佢周wei走, 囡囡話係, 老師叫佢坐低, 佢講到眼濕濕........
我只好叫佢以後聽話, 聽日做好啲!
點算好?

今日我個女重覆講咗幾次﹐話琛琛晌洗手間跌親﹐ 無事呀嗎﹖不過唔知係真定流﹖

原帖由 Virginia105 於 10-10-12 23:58 發表
囡囡今日臨瞓時,同daddy講佢唔開心, daddy問係咪老師話佢周wei走, 囡囡話係, 老師叫佢坐低, 佢講到眼濕濕........
我只好叫佢以後聽話, 聽日做好啲!
點算好? ...

Chloe媽媽: 係堅架! 爺爺接校車時, 老師已告之 。
我番到去接佢時, 佢膝頭貼住膠布, 但係佢自己話要貼嘅, 其實見琛琛只係撞瘀左膝頭, 但就行到彎住腰拐下拐下。
多謝Chloe報料!

OH!原來如此﹐下次要小心D﹐過兩日無事架啦﹗

原帖由 Virginia105 於 10-10-13 23:48 發表
Chloe媽媽: 係堅架! 爺爺接校車時, 老師已告之 。
我番到去接佢時, 佢膝頭貼住膠布, 但係佢自己話要貼嘅, 其實見琛琛只係撞瘀左膝頭, 但就行到彎住腰拐下拐下。
多謝Chloe報料! ...

簽名被屏蔽

Hello 芓樂媽媽,

喺呀,Alby 喺香蕉組架,都經常有提你囡囡個名。

昨天囝囝話有分組遊戲-玩泥膠 佢笑住話好好玩呀!

簽名被屏蔽

等我今晚問吓Alby先!

我要返工架,但每朝都會同阿囝一齊出門口,送佢搭校巴:)

頭先同囡囡剪貼"兒童樂園"裡面的公仔玩, 我扮老師, 佢盼番自己。囡囡成日叫一個男仔名"Ivan", 又講男仔打呔, 女仔著裙,佢肯唱番啲歌比我聽, "to market" 同埋"happy birthday", 跟住又用"小蜜蜂, 嗡嗡嗡"果首音樂唱:
bu bu bu, bu bu bu, I am little bu bu car.
bu bu bu, bu bu bu, I am little bu bu car.
一面又扮駕車由屋頭行到屋尾, 好攪笑!
最開心係我番學前幫佢著鞋, 阿囡自動自覺同我講唔該哂, 再講BYE BYE! ...... 好渦心啊!......佢以前係唔會/識講

Virginia105:你唔洗太膽心啦﹐囡囡學習和吸收能力好好﹐真係替你高興 :)

成個禮拜﹐每次當阿囡有事想同我講的時候 (佢想我專心聆聽)﹐就會講 “媽咪﹐大眼睛”﹐要我同佢眼望眼對視之候先肯講嘢........哈哈﹐真攞命﹗可能係老師教佢哋同人講話首先要有eye contact 。原來KV教埋小朋友待人相處之道﹐學校真有辦法﹗

原帖由 Virginia105 於 10-10-15 23:19 發表
頭先同囡囡剪貼"兒童樂園"裡面的公仔玩, 我扮老師, 佢盼番自己。囡囡成日叫一個男仔名"Ivan", 又講男仔打呔, 女仔著裙,佢肯唱番啲歌比我聽, "to market" 同埋"happy birthday", 跟住又用"小蜜蜂, 嗡嗡嗡"果首音樂唱: ...

Alby 前晚都讀咗「兒童樂園」同「上學去」兩段文字比我聽,「上學去」果篇真喺有動作架,仲有音律添,最後仲加咗(好好好)三個字,一本正經,有文有路,老師真有辦法!

你們好,我個女叫kary,她常常提起alby.她是香蕉組,星期六10:15分見老師。到時見。
‹ 上一主題|下一主題