用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 e-nopx 差d 唔見左我個女!
go

e-nopx 差d 唔見左我個女! [複製鏈接]

我女今年3歲,n1放暑假,就幫佢報左屋企樓下既e-nopx 英文同數學班,一星期每科上2堂,等佢消磨下時間。上堂後,其實我都有d後悔,第一、收生並唔係真係跟年齡,我見同我女一班既有大有細,當然最細係我個女,好似補習社形式咁各有各做,加上有得6、7歲既小朋友講既野,真係唔係咁o岩3歲小朋友聽到。每日就係功課多多咁,攪到我都好大壓力。

回正題,今日工人姐姐、同我爸一齊陪我女去上堂,工人姐姐放低左我女,知會左老師,當然就係走啦,果度地方都唔係大。當時未有人即時安排座位俾我女,佢仲係門下waiting area等緊,我爸因為唔捨得個孫,覺得係門口仲有得望望下,就無走到,係附近行下又望下。過左陣,我爸係e-nopx既附近遇見我個女,估計佢應該係趁有其他小朋友出出入入既時間自己走左出黎!我爸已經係一個無火既老人家,都覺得好激氣,就走入去同佢理論,話你有無攪錯,交左個細路俾你,你竟然俾佢自己走返出黎,好彩係遇得返佢,唔係我就從此唔見左個女架喇。

出黎既老師,就係平日教我女英文既老師,佢的確廣東話唔太好,佢就用廣東話同我爸講「我唔識廣東話」,就掉頭走,完全無理我爸。我爸好嬲打俾我,叫我老公即時落去接走個女。

我老公去到,英文果位老師依然豪無悔意,堅持自己無錯,同埋佢話工人姐姐應該係出面陪我個女,但佢個老闆都驚驚地,答應即時俾我女退學同退錢,當然只係退未上堂既錢。但我地覺得成件事好有問題,唔係你俾返幾百蚊我就ok,果度每日都有好多小朋友上堂,佢地照顧小朋友既意識咁低,一d都唔care佢地既人身安全,我今日好彩執得返個女,唔知日後仲會唔會有其他唔好彩既人。最後,我地無收到果幾百蚊,我想保留追究,請問大家,我可以點樣追究,避免日後真係有小朋友俾呢d無良既所謂learning centre整唔見?

再一次呼籲,呢間野真係唔好幫襯!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

e-nopx係邊呢呀,呢排好多學校唔見小朋友

我果間就係荔枝角,但其實佢好多地方都有!

如果係個間,門口真係好狹窄,之前都試過同個女等都唔知企邊,教英文個個好似都識聽少少中文。她好似好無禮貌喎。

醒目開學勳章

你有冇上佢地既網頁到? 佢好似有 email 家.

可以send email  去個度反映下.

Click here <=左手邊係香港既email & Tel

原帖由 bobobooo 於 10-8-20 17:07 發表
我女今年3歲,n1放暑假,就幫佢報左屋企樓下既e-nopx 英文同數學班,一星期每科上2堂,等佢消磨下時間。上堂後,其實我都有d後悔,第一、收生並唔係真係跟年齡,我見同我女一班既有大有細,當然最細係我個女,好似補習社形式咁各有各做 ...

You are very lucky!!

安全第一

你真係好好彩!! 佢我覺得就算你唔告佢都要去消費處正式投訢佢。

老實講,我從來都覺得呢D乜乜center 同學嘢嘅地方都冇乜安全意識。我最少唔信佢地會認得D家長邊個打邊個。 所以我帶我個女去學乜乜物物我都會喺門口等到放學, 最多帶本書去睇住等。 安全第一。

醒目開學勳章 王國長老

樓主, 得罪講句, 你工人真係非常唔應該就咁擺低個細路(明知小朋友未入得課室), 今次真係你好彩(你又放心俾工人咁做, 危機意識唔夠)
先唔好講邊個負唔負責, 你都知一個呢d centre幾多人, 度門又開又關, 通常得一個姐姐睇場, 聽電話又係佢, 查詢又係佢, 收錢又係佢, d家長細路出出入入, 個老師自己都有野做, 你就咁擺低個3歲小朋友, 你咁都放心?!
唔止e nopi, 我相信香港90%既learning centre都差唔多setting, 我唔會相信人地一個職員可以咁一眼關七, 果個係我女我一定睇實直到跟老師入班房坐定, 萬一趕唔切接落堂都會打個電話同職員講聲, 起碼佢會為意有個細路無人理, 睇多2眼
我係直到最近我女10歲, 我至敢將佢放o係個learning centre度, 真係自己一個人等上堂落堂
你真係, 真係唔好咁做喇!
原帖由 bobobooo 於 10-8-20 05:07 PM 發表
我女今年3歲,n1放暑假,就幫佢報左屋企樓下既e-nopx 英文同數學班,一星期每科上2堂,等佢消磨下時間。上堂後,其實我都有d後悔,第一、收生並唔係真係跟年齡,我見同我女一班既有大有細,當然最細係我個女,好似補習社形式咁各有各做 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-13 22:59 發表
樓主, 得罪講句, 你工人真係非常唔應該就咁擺低個細路(明知小朋友未入得課室), 今次真係你好彩(你又放心俾工人咁做, 危機意識唔夠)
先唔好講邊個負唔負責, 你都知一個呢d centre幾多人, 度門又開又關, 通常得一個姐 ...

Agreed!!!

我囝今年剛升上小一, 妮幾年無論佢去邊處上堂, 我都係等佢入咗課室, 坐定定, 直至老師入課室閂門我先離開架.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-13 22:59 發表
先唔好講邊個負唔負責, 你都知一個呢d centre幾多人, 度門又開又關, 通常得一個姐 ...

AGREE

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

邊關工人事吖, 好明顯間centre好有問題! 放低小朋友(通知老師), 關埋門; 而小朋友出走了, 完全覺得佢地唔安全! 十分離譜囉~

貢獻勳章

原帖由 seeloyan 於 10-9-29 16:42 發表
邊關工人事吖, 好明顯間centre好有問題! 放低小朋友(通知老師), 關埋門; 而小朋友出走了, 完全覺得佢地唔安全! 十分離譜囉~

我個女o個間都是一夠鐘就叫個女坐在入口的凳等,即唔理見不見到家長到中心未,都叫佢出去坐,咁大門是可是但咩人都打開o個d,不過,我個女是不會出去,個問題是無人看住佢呢?

(有時我是企在門外,等的位太細)

其他家長是要準時,但家長未到都有需要叫小朋友去一個導師見不到的地方自己等嗎..?

我都無學了
‹ 上一主題|下一主題