用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 增肥方法
go

增肥方法 [複製鏈接]

各位媽媽你好,

我仔仔今年十七個月大, 但體重只有二十磅,體形比較小,
我仔仔一直都對飲奶都無興趣,同飲好少,現在每日都喺早上比佢飲,只有3按.

好彩佢都吃一碗飯,但喺都吾見佢有肥, 請問有什麼方法可以令佢肥d呢?

希望媽媽們教路.

期待你們的回復!

謝謝
   0    0    0    0

醒目開學勳章

其實有20磅唔算太輕WOR.
我見有D家長將奶粉加埋美祿一起沖埋俾BB飲, 都係因為BB唔鍾意飲奶.
煲多D湯比BB飲, 如果佢唔鍾意, 可以用D湯煲粥比BB食.

原帖由 lainokhim 於 10-8-20 16:37 發表
各位媽媽你好,

我仔仔今年十七個月大, 但體重只有二十磅,體形比較小,
我仔仔一直都對飲奶都無興趣,同飲好少,現在每日都喺早上比佢飲,只有3按.

好彩佢都吃一碗飯,但喺都吾見佢有肥, 請問有什麼方法可以令佢肥d呢?

...

食多d肉都可以肥d,食香蕉,多餐

我個囡1歲未到已經唔喜歡飲奶,1日只1餐奶,都是得3-5安.
我都是給他食粥 / 通粉 / 飯 / 菜 / 肉

其實不用太担心,每個bb都唔同,你看看他的體重是不是在他的生長曲線上(健康院嗰本書有),如果是就沒有問題.
bb不要太胖,健康就ok啦.

Fat does not mean healthy. Get him to some baby gym and do more exercise.  Good for his heathy plus can train train eye-hand coordination, this good for further learning.

what should be the amount of milk intake for a 16 / 17-month old?
‹ 上一主題|下一主題