用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
樓主: leocclee
go

2010小一家長交流 [複製鏈接]

Hello, 我是新加入的1B家長

請問各位果個'中文課高効TSA評估試卷'file係乜東東,內容都好深wor,而且作文果度最嚇人,小一怎可以自己寫一篇文章呀!!究竟呢個file係咪一個公開試既pass paper?
照近來呢2個多星期看,似乎中文難度最高......真係好担心!!!

csycsy,
歡迎你呀, 又多一個1B同學仔

我估果個TSA評估試卷file係等佢哋第日應考TSA試作準備, 而家睇真係好得人驚, 但遲d應該可以應付到.

:-P

Hang's mum,

每日d時間都好似唔夠用咁, 好彩亞囡呢幾日d功課差

唔多係學校做晒, 咁返到屋企執下手尾, 有返d時間溫

默書~其實佢地由晨早起身搭車返學到放學又做功課

溫書, 真係好倦!! 以前每晚上床後都會同我或者同妹

妹傾下計先瞓著, 依家基本上床唔使10分鐘內一定瞓

著, 見到咪話唔心痛!!!

原帖由 Hang'sMum 於 10-9-16 15:36 發表
little_hiway

身同感受呀 !!! 小朋友心情靚還可同你合作, 如果眼瞓 "LAU" 計, 重更加暈底 !!!   
Stephanie

leocclee,

我都係咁話!! 依家真係唔敢再報d咩學習班比亞囡, 我

覺得佢依家既學習壓力已經慢慢上升, 而且學完又要練,

only學校既溫習已經佔左唔少時間, 現在只係安排了游

水同畫畫比囡囡平日學, 想囡囡輕鬆下平衡返~ 唔想永

遠好似每日不停地溫書學習~

原帖由 leocclee 於 10-9-16 09:11 發表
係啊,九月份個仔出面重有三日學其他野,我想十月要停晒佢喇,因為返到屋企六點幾,立即做功課,食飯,比佢玩一陣(細路仔一定要的),再溫習及執書包,已經九點幾,十點前睡覺.... 唉,我見到佢暫時都適應,好感恩﹗不過似乎係我吾多 ...
Stephanie

ellie's mum,

唔好咁擔心啦~ 數學應該好快可以理解到, 我反而擔心

中文多d!!! 唔知點解覺得每科都好似好多野要教囡囡,

呢樣又擔心佢做唔好, 個樣又擔心佢做唔黎, 唉!!!

大家都努力加油吧!!!

原帖由 ellietsang 於 10-9-16 13:21 發表
多謝回覆,感同身受,現在做小學生真係唔易,我個囡都唔理解10以內大過4的單數,真係有D擔心,對好功課加埋温默 書,已經無哂時間,如WEEKDAY有嘢學都唔知樣點算! ...
Stephanie

hello csycsy,

你好! 歡迎晒~ 我囡囡都係 1B班, 多D上黎傾計!!

TSA入面既試卷老師已經抽起晒, 會派比小朋友課堂

時做, 佢地暫時只會作一D簡單既句子, 未有能加寫

咁大編文章~

開學後我見到囡囡每日派唔同既補充練習, 我真係

每日都大開眼界, 我真係唔知原來依家既小一已經

學到咁深, 而且民生扣分都好嚴, 大家要叫小朋友寫

字清楚D, 無謂寫岩答案但因為字体寫唔好而扣分,

真係好唔抵~

原帖由 csycsy 於 10-9-16 21:32 發表

請問各位果個'中文課高効TSA評估試卷'file係乜東東,內容都好深wor,而且作文果度最嚇人,小一怎可以自己寫一篇文章呀!!究竟呢個file係咪一個公開試既pass paper?
照近來呢2個多星期看,似乎 ...
Stephanie

little_hiway

我都操緊囡囡字體,你講得好岩,錯字好唔抵

大件事﹗阿仔今日吾見左家課冊。

希望留低左係學校啦~~~

有無人知道「習誌」是甚麼功課呀﹖

醒目開學勳章

「習誌」是今天新派回來的,粉紅色有一個大頭公仔,書名:(個人習誌認識.自己),希望你仔仔的家課冊只是留低左係學校,不要太擔心.

回復 129# YINYIN009 的帖子

找到了,真的是隔鄰同學拿了。

今天仔仔默完書,他說他「全部都識」喎,睇下派回來怎樣啦。

默完已經派了下默書的句子了﹗

想問吓...
11/10(一)課外考查<<他們叫我小笨瓜>>
係考乜??
係咪好似英文咁openbook??

leocclee,

上星期我囡囡都留左個筆袋係學校, 我打電話返校務處,

佢話個班房唔會有人用, 叫囡囡聽日自己拎返啦~

我囡囡默書都係得 85分咋, 因為佢話好緊張呀, 無

100分佢有D唔開心, 我返黎無話佢, 因為都諗到佢

係第一次默書, 佢返到屋企已經立即溫下次默書, 佢

話下次一定要拎 100分~

原帖由 leocclee 於 10-9-20 22:35 發表
找到了,真的是隔鄰同學拿了。

今天仔仔默完書,他說他「全部都識」喎,睇下派回來怎樣啦。

默完已經派了下默書的句子了﹗
Stephanie

HI 恩林,

係呀, 都係一樣 OPENBOOK 形式咁考查~

原帖由 恩林 於 10-9-20 23:59 發表
想問吓...
11/10(一)課外考查
係考乜??
係咪好似英文咁openbook??
Stephanie

祝 大家中秋節快樂, 團團圓圓 !!
Stephanie

回覆 132# little_hiway 的文章

little_hiway:

中秋節快樂﹗

阿仔有95分,結果都係錯了一個吾應該錯的。我想小朋友第一次總會有些緊張,也許他們想100分比我們更甚呢﹗哈哈﹗

阿仔找回家課冊了,真的在隔鄰位的小朋友那裡,希望他可以日後小心d啦﹗

leocclee,

係啦第一次默書我預左佢唔會太好, 有85分我收貨啦,

唔想迫得佢太緊要, 希望佢地會越黎越進步啦!!

原帖由 leocclee 於 10-9-23 00:04 發表
little_hiway:

中秋節快樂﹗

阿仔有95分,結果都係錯了一個吾應該錯的。我想小朋友第一次總會有些緊張,也許他們想100分比我們更甚呢﹗哈哈﹗

阿仔找回家課冊了,真的在隔鄰位的小朋友那裡,希望他可以日後小心d啦﹗ ...
Stephanie

回覆 136# little_hiway 的文章

yes.

求學不是求分數,我地要提醒自己啊﹗

分數緊要,但品格,德行及靈性都重要啊﹗

大家繼續努力﹗加油﹗

講開默書, 阿仔就係因為標點符號寫得唔好所以俾老師扣了分, 你哋都要提醒小朋友要小心d呀!  
:-P

11/10 考查

請問各位,
P.1B 果本考查書叫'大超人上學去'.....但裹面仲有另外2個故事,究竟淨係考查'大超人'果個故事,定話成本書呀?問親亞囡,佢實答..'唔知呀'

醒目開學勳章

因仔仔今天沒有上課,想請問中國語文作業P.8(二)老師有沒有指定答案定要小朋友自己寫,如果老師有指定答案可否告知。謝謝!
‹ 上一主題|下一主題