用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
樓主: leocclee
go

2010小一家長交流 [複製鏈接]

Annie,

岩岩星期五個手冊, 中文寫字網上係咪又攪錯?!我囡囡

手冊寫做 P.3, 但網上手冊就寫 P.5, 但明明 P.3-4都

未做~ 唉!! 我今次都係照返囡囡手冊做.

hi cmleungive,

我都唔知 "My New School" 會幾時教, 囡囡都未話有

net teacher~ 測驗考試同埋各樣活動既時間表, 係佢

地綠色個本手冊最後有個校曆表, 就會有晒~ 好快下個

月已經第一次測驗啦, 我已經好緊張!!!

恩林,

我囡囡做功課某d題目都要我教佢先識d生字, 好似閱讀

理解咁, 真係要下d功夫去, 因為之前k.3只係做過幾次,

依家就要做課外練習,  希望她能快d識多d生字, 如果唔

係話咁快下個月就測驗, 到時唔知點算好
Stephanie

little_hiway,
係呀, 我估網上又搞錯了, 我都係跟手冊.

leocclee,
上星期六我們約1230才到校務處接仔仔, 那時只剩下2個小朋友, 希望下次有機會認識你們!
:-P

Simonslsiu

終於有 1A 班的家長了 !   我個女都是女童軍, 她話 1A 班有 3 個, 日後請多指教呀 !!!

原帖由 simonslsiu 於 10-9-10 23:39 發表
剛收到通知小女童軍收了囡囡了  下星期一放學後便開始.  我囡囡是1A班的.

恭喜,  恭喜.      
我個女一聽到全班得3 個, 已經唸住無份, 所以一叫她的名字時, 她很興奮 .

原帖由 Hang'sMum 於 10-9-13 15:09 發表
Simonslsiu

終於有 1A 班的家長了 !   我個女都是女童軍, 她話 1A 班有 3 個, 日後請多指教呀 !!!

請問上星期六的講坐如何呀 ? 如何會見班主任呢 ? 因突發事情未能出席呀 !!!

回覆 105# Hang'sMum 的文章

講座都ok,講下適應,大致知道的。
之後會見班主任和幾個主要科目老師,了解一下同學上課情況、安排,以及一些家課,課本的運用。讓家長都了解及緊貼了多一些。

閱讀理解對小一生黎講, 我覺得有點難,
上幾個月我大仔的"公文老師"話我大仔的公文進度係小二, 但開學至今, 見到民生d英文功課同公文差不多,
唉~ 好擔心呢~~~!

反而數學就好正常小一程度喎~~!

回覆 107# 恩林 的文章

我就覺得數學就真係太淺了,我擔心小朋友無心機,因為他已經懂得雙位加個位,進位,但係而家至溫習順數倒數,他也覺得有些悶。

英文就要加把勁了﹗

仔仔中文暫時都ok,閱讀理解都叫做跟我到既﹗

大家一齊努力啊﹗

Annie & little_hiway,

昨天收到英文默書範圍,是否10句全部默呢?定抽3-4句呀,可否告知。

謝謝!

默晒麻~~
上次老師show上年同學仔d默都係有10句, 應該默晒.....
不過默唔默晒都要記得溫晒呀~~ XD

我覺得數學都唔太易, 難就難在題目上, 要先理解題目至做到,
eg. 以上什麼單數大過4又細個10.
先要清楚單數係乜, 仲要小心4-10之間的問題,
只係問1-10係乜野單數就一d都唔難, 但複式問題我覺得對剛升小一生就有點麻煩, 唔小心就會做錯....
我預期下學期至有dd問題, 但估唔到一開始就有........

不過可能其他學校都係有dd題目, 只係我大驚小怪呢~~~~

原帖由 leocclee 於 10-9-14 21:22 發表
我就覺得數學就真係太淺了,我擔心小朋友無心機,因為他已經懂得雙位加個位,進位,但係而家至溫習順數倒數,他也覺得有些悶。

英文就要加把勁了﹗

仔仔中文暫時都ok,閱讀理解都叫做跟我到既﹗

大家一齊努力啊﹗ ...

ellie's mum,

係呀, 默書要默晒呀~ 不過就唔會順次序, 雖然第一次

唔計入成績, 但都要讀熟d!

原帖由 ellietsang 於 10-9-15 13:24 發表

昨天收到英文默書範圍,是否10句全部默呢?定抽3-4句呀,可否告知。

謝謝!
Stephanie

恩林,

我覺得小一既學習實在太多, 補充啦作業工作紙加埋好

多野要學咁樣, 真係日日都唔得閒, 溫書做功課做練習

串字仲要備課, 唔好話我個囡, 我都真係想叫救命!!!

leocclee,

你仔仔就好啦, 做閱讀理解咁好, 我囡囡做得好慢, 希

望佢快d適應, 如果唔係測驗一定做唔晒份試卷!!
Stephanie

原帖由 ellietsang 於 10-9-15 13:24 發表

謝謝!

ellie's mum,
正如恩林和 little_hiway 所講, 要默哂10句架!

唉, 而家d時間好似唔多夠用....晚飯後要立即對功課, 温習, 執書包, 又唔可以夜瞓, 連故事時間都沒有, 每晚都期望快d星期五

溫馨提示: 明天要交"封面設計"喇

回覆 114# Annie926 的文章

係啊,九月份個仔出面重有三日學其他野,我想十月要停晒佢喇,因為返到屋企六點幾,立即做功課,食飯,比佢玩一陣(細路仔一定要的),再溫習及執書包,已經九點幾,十點前睡覺.... 唉,我見到佢暫時都適應,好感恩﹗不過似乎係我吾多適應,要六點幾起身,送返學,返工,放工重有好多好多野要跟... 大家一齊努力啊﹗
btw,個仔之前寫家課冊ok,這兩天開始有些錯漏了,希望他可以做好d啦。

多謝回覆,感同身受,現在做小學生真係唔易,我個囡都唔理解10以內大過4的單數,真係有D擔心,對好功課加埋温默 書,已經無哂時間,如WEEKDAY有嘢學都唔知樣點算!

leocclee

簡直是我的心聲.............. 努力呀 !!!

原帖由 leocclee 於 10-9-16 09:11 發表
係啊,九月份個仔出面重有三日學其他野,我想十月要停晒佢喇,因為返到屋企六點幾,立即做功課,食飯,比佢玩一陣(細路仔一定要的),再溫習及執書包,已經九點幾,十點前睡覺.... 唉,我見到佢暫時都適應,好感恩﹗不過似乎係我吾多 ...

little_hiway

身同感受呀 !!! 小朋友心情靚還可同你合作, 如果眼瞓 "LAU" 計, 重更加暈底 !!!   

原帖由 little_hiway 於 10-9-15 18:11 發表
恩林,

我覺得小一既學習實在太多, 補充啦作業工作紙加埋好

多野要學咁樣, 真係日日都唔得閒, 溫書做功課做練習

串字仲要備課, 唔好話我個囡, 我都真係想叫救命!!!

leocclee,

你仔仔就好啦, 做閱讀理解咁好,  ...

大家一齊加油la....
剛上小一, 過渡期一定有, 遲d會好d架喇.....
我望番我細佬剛上小一個時, 我阿媽又係頭都大埋, 佢又係全日班, 不過讀得近, 4:00就番到屋企, 做功課都係做到好夜, 我阿媽又係日日睇住佢做功課....
但轉眼又10年了, 我阿媽宜加都不知幾free, 我細佬宜加全自動波!!
所以大家要加油呀~!!
‹ 上一主題|下一主題