用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想學番琴, 要考grade8, 可以點開始?
go

想學番琴, 要考grade8, 可以點開始?

想學番琴, 要考grade8, 可以點開始?

想學番琴, 一半為自己, 一半為呀女, 之前考了7th grade(不過好多年前), 想考grade8 and further on,  可以點開始?
1. find個別老師or琴行好d? 喺tko有無好recommendation
2. 而家大既幾$$一堂先正常, 我見有d好expensive
3. 要返工, 會唔會好difficult??
4. 囡囡快3歲了..
不過我都知呢條路唔易走!!

醒目開學勳章

支持
你要add oil! 學琴幾錢我就唔知...
不過,其實你囡囡有冇學緊@@?
唔一定要8級先可以教到囡囡^^
其實如果自己識的話,自己教可能囡囡吸收得仲快

有否考慮倍伴囡囡一路學琴,多幾年囡囡考8級才和她一同考,把有限的時間陪伴她練琴,花多一點$為她找一位更好的老 師。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

預祝妳成功,Add oil !  琴行大約$1,400 至$1,600 (每月四堂,每堂1小時),私人教授我見過有收$400一堂。

其實你BUDGET 大約預幾多?? 學長老咁講好既老師太多人搵佢教, 學費一定較貴。

我見呢區有琴行有D資歷好好既老師教。我自己都跟果度其中一個學, 我覺得幾好, 我就好鐘意佢。

如果你預最少 $500 PER HOUR 你可以PM我。不過我老師唔係收 $500

thank you very much for all your reply!!

回復 6# katherinelam825 的帖子

hi, katherinelam825: is the teacher you talk about in tko area? coz I prefer one around tko... please pm me with more info! THank you very much!

醒目開學勳章

回復 1# stinkyrabbit111 的帖子

Yes,

U can self practise scales ar,
add oil!

呢個方法都好好bor...thank you very much!

原帖由 Kareese 於 10-8-21 18:22 發表
Hi stinkyrabbit111,

其實妳已經有7級底子,妳可自己得閒在家練熟晒3首考試歌和scales,之後才找個老師指點幾堂和學aural,這樣可省回些學費!我是這樣的,不過唔知對妳可不可行! ...

Scales and Arpeggios, even Staccato and legato, and also dotted rhythm. You may buy a book called "Pischna" which is good to train fingers' independence.

原帖由 wootaitai 於 10-8-23 11:48 發表
I want to brush up my skills too since I wish to accompany my kid's violin playing. I was grade 6 before.

The main problem I encounter is that my fingers cannot move fast enough....

What's the best  ...

其實你都放低左咁耐,自己又要返工 ... 我完全唔同意你要立刻focus on 考琴果3首歌去考個8級,因為就算俾你曉幸考到都唔代表d 咩.....

其實你之前係學過既,淺淺地既書你一定識彈。倒不如你搵返d舊書,自己由兒歌彈起丫 ! 一方面你可以慢慢train up 返d 手指先,另一方面又可以同你個女有親子時間,更可以inspire到佢對音樂的興趣,一舉3得 !

我自己都係教琴老師﹐而家都pregnant 第32 weeks 啦~ 我深知道太close既人, ie. 自己的仔女, even 親戚 ... 係好難去好正規咁上堂教佢 , 生活上會有好多好多野影響到正常上堂。so... 不如你而家同佢玩住先,留返d 錢第時請個好d 既老師上門教,佢又學得正經,你自己咪又從中偷師、陪佢練琴囉....

少少意見希望幫到你 ^^

thank you very much for your 真心advice... 其實我一直有practice開, 無stop過play classicals, my "teacher" had been the musical CDs I invested over these years!! 因為屋企有個琴...之前(有8-9年)諗住考8級, 也practice到最後階段, 不過因為考7級時"發台瘟"的經驗, 令我一直未能overcome到呢個陰影...
一直係我的regret, 因為我很喜歡piano, 現在我覺得應該可以overcome了, 因為可以而家無咁重win/lose, 覺得自己mature enough去enjoy過程了...

其實我無plan教我個女 (所以之前我話, 一半為自己, 一半為囡囡lor), 不過只希望可以輔導佢, 希望可以用我的passion influence到佢...

thank you very much again for your advice!
原帖由 applemore 於 10-8-25 11:08 發表
其實你都放低左咁耐,自己又要返工 ... 我完全唔同意你要立刻focus on 考琴果3首歌去考個8級,因為就算俾你曉幸考到都唔代表d 咩.....

其實你之前係學過既,淺淺地既書你一定識彈。倒不如你搵返d舊書,自己由兒歌彈起丫 !  ...

以過來人的身份俾 d 意見你

我之前去外國讀書之前去左考 7 級, 之後就一直停左, 唔好話學, 連彈都無彈, 讀完書返黎 (大約3年), 先再學返, 之後用左 2 年的時間完成埋 8 級, 個兩年其實都辛苦 ga, 因為要返工, 又要 pick up 返 d 進度, 我覺得依個時候最重要就係好好 pick up 返 d 基礎, 一個好老師真係唔少得, 你一定要搵個老師係著重基本的練習的, 如果搵一個只著重考試歌的, 咁就唔會學得好

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-8-25 13:54 發表
thank you very much for your 真心advice... 其實我一直有practice開, 無stop過play classicals, my "teacher" had been the musical CDs I invested over these years!! 因為屋企有個琴...之前(有8-9年)諗住考8級, ...

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-8-25 13:54 發表
thank you very much for your 真心advice... 其實我一直有practice開, 無stop過play classicals, my "teacher" had been the musical CDs I invested over these years!! 因為屋企有個琴...之前(有8-9年)諗住考8級, ...

只要有心做,妳會發覺得到更多。好高興聽到妳會以身作則做好榜樣俾囡囡睇。預祝妳和妳囡囡成功。

you are welcome ^^

聽你咁講,你其實自己係真心想學返,咁你就慢慢黎啦~ 自己practice 返以前學過既野,再搵老師上堂啦!!

知道你要返工,仲要加多個女,我好肯定話你知... 你唔會有太多時間練琴架喇。其實你可以問有冇老師肯俾你隔個星期上堂 (應該唔難搵的,我有幾個在職學生都係咁夾時間)。對老師黎講,你真係well prepare黎學,即使係要隔星期,都總好過個個星期黎未練好琴 ... 當然,你的schedule一定要stable, 如果唔係會玩死個老師喇...haha

努力!!

多謝你們的reply!! 我已經聽取了之前媽媽的意見, 買了琴書(+cd..so expensive the cds)practice..., 囡囡8pm 訓咗之後practise, 等到熟咗之後再find teacher...

1. list a: practise scarlatti b minor(自己應該manage到), bach's capriccio做reserve(個人喜歡d, 不過難度高d)
2. list b: practise haydn's allergro(又係自己manage到), beethoven's rondo (之前有practise過, 不過驚slip at such high speed), mozart都好好聽&not hard to play
3. list c: smetana's polka 未有時間get into depth..

之前喺australia考grade7有自選2首extra pieces, hk有無?
grade8 piano要grade5 theory at least? nearly10年之前考, 仲valid唔valid?
原帖由 applemore 於 10-8-27 16:30 發表
you are welcome ^^

聽你咁講,你其實自己係真心想學返,咁你就慢慢黎啦~ 自己practice 返以前學過既野,再搵老師上堂啦!!

知道你要返工,仲要加多個女,我好肯定話你知... 你唔會有太多時間練琴架喇。其實你可以問有冇老師 ...

嘩~ 真係有晒planning喎.... good start! 不過我suggest 你可以低低地彈下Hanon 先, warm up 下d 手指,等佢郁得靈活d , 好有幫助 !!

如果你考ABRSM, G1-G8都唔會有自選歌,只可以跟ABRSM 書內面的pieces 同埋有幾首佢指定左的extra pieces。

冇錯,考G.6或以上都先要pass music theory.... 不過唔難考既~