用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Share joining playgroup experience!
樓主: janicelam
go

Share joining playgroup experience! [複製鏈接]

請問有無多D MAMA 可以 share 下呢?

beibeimum, YMCA - is it the Tsimshatsui one together with the YMCA hotel?  Is it taught by NET?   Thanks for sharing.   

原帖由 beibeimum 於 10-9-6 22:29 發表
我地同囝囝都試過幾間playgroup呀~

1)amazing language:課室好細好細,not prefer....

2)jolly kingdom:flashcard method, not prefer...

3)YMCA:地方, 老師都幾好呀,所以都打算比囝囝番YMCA幼稚園...

4)東山語言 ...

點解無咩mama update 既, 希望多d人update 下, 咁大家搵pg 都會容易d掌握啦

btw, 岩岩試左small world 既 pg

無可否認老師係認真既, native speaker, 不過一班有成10pair 人, 真係多左d, 而且無 reception, 一入門口就係小朋友上堂既地方, 有d唔衛生既感覺, 加上商場既人會係門口"裝"來"裝"去, 個人就唔係咁prefer

我join左hunghom既幼聯, 我都唔鍾意佢地任得每個小朋友都n甘多個親戚在場, 有個bb既婆婆公公, 媽媽爸爸 + 工人都係間房到, 一玩games 有人立喊助威, 好煩...

回覆 1# happyritamama 的文章

而且, 唔知佢地有無同家長講明要著 SOCKS 啦, 個日我見, 竟然有家長係赤住腳咁上堂, 真係覺得有少少...唔係太好囉

我同啊BJOIN過下面3間,

荃灣Cherrful 樂兒 - 係3間之中最差的一間, 地方細, 導師唔專業, 仲要收$250一堂, 真係一d都唔值, 當初之所以簡呢間, 係因為見BK d comment話佢好, 於是就信以為真, 原來可能係比佢d媒欺騙咗都唔知......各位要小心呀...

身心靈全能發展中心 - 地方大, 又有好多特別的教材同用具, 導師專業, 不過太難book, 要等d舊生唔讀先有位

CPDA - 地方不太大, 只可以講O.K. 玩具款式唔多, 導師O.K. 不過啊仔好鐘意, 全程都無喊話要走, 但想BOOK既時間FULL咗, 要11月先有位, 唯有再試下其它playgroup先....

黎緊仲會試多2間, 到時再上黎報料

荃灣既jolly kingdom 唔得既。又貴,$250/lesson (試堂)。上堂太機械化,好像咩都教,實際上冇用既。

一個1歲幾兩歲多dd既小朋友,教佢地39呢個數字,仲要教佢地1+39=40,係咪好.............

好喇,講完喇,又有6個vocab既cards拎出黎,一d深既字同淺既字各一半,老師左右手各拎一張,不停重覆呢兩個字點讀,舉左舉右,又舉得超快,我地大人都唔係睇得好清楚,何況小朋友,真係多餘。

佢地仲有做下手工、唱一首歌、數下珠仔、打下drum,一個鐘頭完成所有野.........

總括黎講,我覺得唔得囉!

iMusic - Kindermusik係元朗,上堂係廣東話,都ok,可以試下。囡囡鍾意聽歌,所以都enjoy。

CPDA - 都幾好,導師都唔錯,不過地方細d。

The Little Gym (CWB) - 試過堂,但可能當時bb比較細和較文靜,所以冇join到。

Bambini Republic - 英文pg,地方大、乾淨和光猛,導師和課程都好,每班最多6個bb加6個大人,但價錢較貴。

上過starting blocks幼潛試堂,課室幾細,節奏慢 (可能因為逐個指導),遠。好處︰平

暫時响TT上左3堂,鍾意佢英+普,有唔同玩意︰唱歌、講故事、玩遊戲、室外活動。唔鍾意︰學費貴,俾按金同登記費、地點遠。不過好似自由活動時間越來越長 (唔肯定,要上多幾堂先知)

回覆 2# hagupit 的文章

請問 cpda 即係邊間呀?

原帖由 twllc 於 10-9-20 13:23 發表
上過starting blocks幼潛試堂,課室幾細,節奏慢 (可能因為逐個指導),遠。好處︰平

暫時响TT上左3堂,鍾意佢英+普,有唔同玩意︰唱歌、講故事、玩遊戲、室外活動。唔鍾意︰學費貴,俾按金同登記費、地點遠。不過好似自由活動時間越來 ...

Starting blocks我將會試呢間喎, 請問上堂形式係點架?? 教d咩?? 可以講多少少嗎??

原帖由 qqqmama 於 10-9-20 14:00 發表
請問 cpda 即係邊間呀?

你上yahoo打cpda playgroup就有佢個web site架啦.

回復 2# 巴士 的帖子

可能阿b細個(果陣接近8個月),所以講既係bb體能發展方面,一開始導師用手巾仔蓋住bb個頭唱首歌玩peek-a-boo(每個bb唱一次),之後check下bb體能有乜野可以訓練,之後教家長點同bb訓練,e.g. 平衡力、手腳協調....

原帖由 巴士 於 10-9-20 16:15 發表

Starting blocks我將會試呢間喎, 請問上堂形式係點架?? 教d咩?? 可以講多少少嗎??

我阿b join 緊TT,我都覺得幾貴,不過冇法啦,阿b細個(8個月)好少選擇,我又想佢早d聽英普,又想俾佢聽下歌、故仔,又要有體能玩,而C6淨係俾我幫阿b報一個playgroup,只有TT可以一次過滿足晒我三個願望...

原帖由 mic523 於 10-9-20 17:33 發表
不過TT真係唔係好值, 成450一堂,實際上得30分鐘+30分鐘上堂, 出面大把playgroup al

其實你地join過pg後, 在家有無教baby野..? 同埋覺得上完pg有無作用呢..? 我未join過pg, 所以成日都好struggle應唔應該join, 因為成日驚佢接觸多左小朋友就易病...

老實講, 有時上playgroup都覺得好無謂, 我阿b上左2個月, 可能我b鐘意周場走, 所以我覺得無咩訓練到, 只係訓練左唔驚人, 其他野我都唔覺有咩進步, 係咪我個間唔啱佢?你地個b上左後有咩進步?

我想問吓bb係幾多個月開始join pg?? 因為我個b囡而家只得兩個月, 想搵定一間好嘅pg呀!
‹ 上一主題|下一主題