用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 吳 x 慈 註 冊 脊 醫
go

吳 x 慈 註 冊 脊 醫 [複製鏈接]

有冇人睇"吳 x 慈 註 冊 脊 醫"治療自閉症,

可否分亨一下 ..........

謝謝

0    0    0    0

我都想知下,呢d唔知收費如何,可唔可以claim insurance

我見佢有FACEBOOK架,你試下響度問佢....唔知佢會唔會答呢?
http://www.facebook.com/notes/dr ... ng-ban/424628493142

我個仔睇過佢

我個仔屬輕度自閉 + 社交功能障礙, 舊年5歲嘅睇咗個幾月已有明顯好轉, 佢仲recommend做遊戲啟導可加快改善社交功能障礙, 前後差唔多四個月, 我個仔已經跟正常小朋友無異, 之前仲驚入唔到正常學校, E家考到名校....估唔到個仔原來咁聰明 :D
為咗個仔可以健康D, 頭腦好D, 我都仲繼續帶個仔返去做定期脊骨矯正, 真係感冒少咗, 鼻敏感都冇埋

我仔仔25個月大, 唔肯講野, 係爸爸既音發得到(但冇意識),不過叫佢拎野比爸爸佢又識架.叫佢扔垃圾,飲水水等等..佢都知. 仲有123都好似講到講國語咁. 不過我地就知道佢係想講123的. 之前有時公公, A同E都發到音, 仲知就成日自己拎起電話又講野,冇啦啦又講野,但冇一個字係知道佢講咩既.

我同佢講既野佢好似咩都識咁. 不過命令佢做野就要睇佢心情, 不過有70-80%都會做. 但好奇怪地佢到而家都唔識叫媽媽,餅餅,包包,奶奶果d, 但當佢講要既時候佢就會拉你去到果個位置度,跟住推我隻手上去拎. 如果我唔比佢, 我要佢用手指指出佢要邊樣, 或問佢要唔要, 佢就永遠都做唔到. 好快就大叫+爬地...

係10年12月因為我入左醫院生妹妹,同埋呢個時間又坐月,所以冇帶佢出街. 點知我坐完月之後差唔多新年我就同佢出去親戚屋企啦. 無論以前好鍾意坐既c+車, 都冇啦啦好驚, 一落車就大叫大喊, 平時就好乖地第起雙手比我抱佢落車既. 跟住去到親戚屋企又唔想入門口, 我就迫佢入啦, 點知又大喊(今次起碼喊左30分鐘以上).但30分鐘之後佢又冇啦啦好似冇事咁,周圍行,周圍玩.. 到了第2天我就試下同佢搭bus,其實都係短短15-20分鐘. 坐車既時候表現緊張, 成口都口水, 一落車就大叫+大喊, d口水就流晒出黎喇. 我要拉佢落車,落到車佢仲要坐係馬路度喊,唔肯行,跟住1分鐘到佢又冇啦啦肯起身行. 經過公園就同佢玩一陣先,跟住再上親戚屋企,點知情況又好似琴日咁樣唔肯入屋. 都係要我拉佢入, 佢就爬係地下. 今次好左好多2分鐘唔洗冇啦啦企返起身又周圍行周圍玩. 之後我再試試比佢搭mtr睇下咩情況啦. 原本mtr佢仲勁, 見架車一開門, 佢就即刻要我抱. 當然佢一直都訓係我心口, 但一時時又會周圍望下, 跟住發現到佢, 如果佢見到人地望佢, 佢就即時閃開, 跟住又再偷望人地仲有冇望佢, 如果有,佢又閃,如果冇,佢就冇野...

大家可否幫我睇睇佢其實係發生咩事. 你地有冇同樣既情況出現過呀 ?

原帖由 janiceksl 於 11-3-8 01:08 發表
我個仔屬輕度自閉 + 社交功能障礙, 舊年5歲嘅睇咗個幾月已有明顯好轉, 佢仲recommend做遊戲啟導可加快改善社交功能障礙, 前後差唔多四個月, 我個仔已經跟正常小朋友無異, 之前仲驚入唔到正常學校, E家考到名校....估 ...

我上次睇佢,因為要claim insurance,所以佢幫我寫左左右腳唔平衡,不過保險公司都reject左,佢話呢個係development 問題,唔保喎~

你問清楚先啦﹗

原帖由 rvp 於 10-10-7 10:06 發表
我都想知下,呢d唔知收費如何,可唔可以claim insurance

收費如何?

原帖由 annaanna 於 11-3-8 11:57 發表
我上次睇佢,因為要claim insurance,所以佢幫我寫左左右腳唔平衡,不過保險公司都reject左,佢話呢個係development 問題,唔保喎~

你問清楚先啦﹗

it depends on whether your son has student card or not, cause as far as i know, with student ID charge $400/treatment, if not cost $500, unless you are from low incomes family as she offers low income plan, if i didn't memorize it wrongly (family income<$20,000 can join that plan)

no insurance complany accept developmental or inborn disorder claim, they only accept accident claims

you can give it a try, her clinic no. is 2570xxxx, but i can't tell if your son can be cured also, good luck

溫馨提示:請勿在網上公開個人資料

請問你是否睇吳x慈? 你覺得如何?

原帖由 annaanna 於 11-3-8 11:57 發表

你問清楚先啦﹗

我只睇左一次,覺得唔多o岩心水,所以冇再睇,唔知係咪要好耐先work,不過見佢用o既方法........ 都唔想繼續試lu~

原帖由 bobolam 於 11-3-10 10:51 發表
請問你是否睇吳x慈? 你覺得如何?
‹ 上一主題|下一主題