用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 教得淺, 考得深
go

教得淺, 考得深 [複製鏈接]

我都係道聽途說, 聖心係其中一間教得淺考得深
或係教得深, 考得重深, 尤其是係英文
高年級家長可唔可以解除我嘅疑問呢?
有冇考卷可以參考一下
thx
   3    0    0    0

yes, it's really a bit difficult for the children even their parents after i read the past paper.

醒目開學勳章

annie, may i know where can i find the past paper for reference?
原帖由 annie126 於 10-9-14 13:47 發表
yes, it's really a bit difficult for the children even their parents after i read the past paper.

我女小二,我又不覺教得淺,考得深. 總之溫晒做過的worksheet/quiz, 就應付到. FA(得底面3頁,記得係底面,初初有同學不知後面有野,漏左做)前還會有份差不多的worksheet比同學做,小一上學期還有"讀卷".

有網站可以download 練習

<advertisements removed>

回覆 3# candietweety 的文章

her cousin study there and that's why i know.

是否a.m.????

原帖由 msnana 於 11-10-26 16:11 發表
係, 教得淺, 考得深,
未教過phonics, 測驗就出12%phonics題, 之前原全無心理準備~
中文普教中, 真正普通話先上得兩堂, 中文份卷就深到3年級程度, 中Dictation跟本就係考理解, 張黙書紙已經唔係淺, 做要用普通話題解 ...

回復 5# tammyhokkei 的帖子

回復 3# littlecoco 的帖子

pls check PM for some enquiries. thx

原帖由 3B之Mother 於 11-10-28 15:17 發表
我也想知你說教得淺, 考符深, 是指今年小二上午或是下午校? 如下午校, 本人就不認同. 剛測驗完的卷,看了也不覺得深. 溫了測的範圍就可. 另她們上中文課是普教, 為何只上得兩堂??? ...

對,下午校的普教中是全程用普通話授課

對, 下午校上中文堂都是全普通話, 最初都擔心小女應付不來, 但只半個學期個個都可以郎郎上口.

想請問下午班的家長, 課程的深淺程度是否適中,會否比平常教深半年一年? 平時功課繁重嗎? 會否太偏重重覆練習? 如成績中等, 學校老師又有壓力給家長嗎?

有沒有下午班家長可以提供一下意見?

原帖由 lobor 於 11-10-31 23:24 發表
想請問下午班的家長, 課程的深淺程度是否適中,會否比平常教深半年一年? 平時功課繁重嗎? 會否太偏重重覆練習? 如成績中等, 學校老師又有壓力給家長嗎? ...

原帖由 lobor 於 11-10-31 23:24 發表
想請問下午班的家長, 課程的深淺程度是否適中,會否比平常教深半年一年? 平時功課繁重嗎? 會否太偏重重覆練習? 如成績中等, 學校老師又有壓力給家長嗎? ...

我認為英文同數學有d偏淺,但中文就深d.深半年/一年,要睇下你同邊d學校相比啦.

功課,以小四黎計,上學期一般都有5-8樣(連corrections在內),long weekend再多d,可能十樣以上;長假期如Christmas, CNY都有十幾樣功課架.

怎樣重覆練習?當然每教完一樣新課題,英文又好,數學又好,都會做幾次類似既練習來加强學生對該課題既認識.咁算唔算重覆練習呢?

成績中等, 學校老師又有壓力給家長嗎?呢個唔知,等其他媽咪解答吧.

多謝解答

其實我只想女兒在一間校風純樸, 師長充滿愛心的學校長大, 最好讀書壓力不太大就好了

原帖由 ^O^ 於 11-11-11 13:36 發表

我認為英文同數學有d偏淺,但中文就深d.深半年/一年,要睇下你同邊d學校相比啦.

功課,以小四黎計,上學期一般都有5-8樣(連corrections在內),long weekend再多d,可能十樣以上;長假期如Christmas, CNY都有十幾樣功課架.

怎樣重覆練習? ...

原帖由 lobor 於 11-11-12 22:25 發表
多謝解答

其實我只想女兒在一間校風純樸, 師長充滿愛心的學校長大, 最好讀書壓力不太大就好了

壓力呢家野,真係每個人既適應能力都唔同.不過以今年小三計,唔知係咪舊年既tsa成績差左,我聽今年有小三家長話中文要寫好多詞語,攪到有d學生夜晚點幾先有得訓.但我個女舊年又唔係咁喎,係多左d tsa papers要操,但寫生字都係十個八個,做功課最多做到11pm(偶一為之).

我相信學校,亦相信玉不啄,不成器!!
請放心!! 小女是下午5年級

原帖由 ccychan 於 11-11-15 08:22 發表
我相信學校,亦相信玉不啄,不成器!!
請放心!! my girl is 5 pm

what do you mean 5pm?  Your girl finishes homework at 5pm?  Is she P5 or P6?
‹ 上一主題|下一主題