用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有無N1A2AM既同學仔
go

請問有無N1A2AM既同學仔 [複製鏈接]

請問有無N1A2AM既同學仔既daddy mami呀, 大家一齊入黎吹下水, 交流下小朋友學習既進度呀!
   0    0    0    0
Please visit 沛沛 blog
http://hk.myblog.yahoo.com/vv72919782003/

報到!!!!

上星期我去接阿囡放學,同班主任列老師傾左幾句。佢好NICE!

我發覺課室好凍呀! 你記住提小朋友要穿著外套呀!

by the way, 我囡囡叫蕎蕎,0712 細b。

我囡叫曈曈, 都係0712細B, 不過就比較大份, 好多人都以為佢係K2 or K3.

我個囡都會講學校既情況, 佢琴日放學返黎話學校有姐姐帶口罩唔舒服, 之前又話有人俾度門夾親流血喎!都唔知真唔真既。

仲有而家會唱一 D 我以前未聽過既歌, 我估係學校教既, 好似幾開心咁。

Hello, my son is Bryan (Chua Wai Yin), and is 0708B, hope to hear more news from this class. Yes, he likes to sing new songs. He kept singing a new song to me "How's the weather, it's sunny" and "Are you hungry" last week. Did Miss Lit call you to update? I'm still waiting for her call? Or should I call her?

我有有同 Miss Lit 通過幾次電話, 有一次囡囡俾蚊咬佢打電話返黎同我講, 另一次係飲水時唔小心整濕條裙, 姐姐幫佢換左裙, 佢都有打電話同我講, 其餘既就係我打俾佢。

原來可以問學校拎餐單架!我琴日問左, 佢話而家只得8月份餐單, 今日會放係書包俾我, 9月份既就要遲 d 先至有。

可唔可以send 俾我呀? 一陣我pm 你我個msn/email 啦!   (唔想成日打去煩住學校.... )

原帖由 Carman1112 於 10-8-26 09:55 發表
我有有同 Miss Lit 通過幾次電話, 有一次囡囡俾蚊咬佢打電話返黎同我講, 另一次係飲水時唔小心整濕條裙, 姐姐幫佢換左裙, 佢都有打電話同我講, 其餘既就係我打俾佢。

原來可以問學校拎餐單架!我琴日問左, 佢話而家只 ...

琴日我番左大陸做野,老師搵唔到我,轉頭就打左俾daddy。

原來係反映(投訴) 阿囡 (哈哈!),話佢上堂咬手指,叫左好多次都唔聽。希望我地配合下教佢。

夜晚我問阿囡,鍾唔鍾意Miss Lit, 佢答"no",我問點解,阿囡話: [佢成日叫我!] (我估係成日叫住佢個名叫佢唔好咬手指!!)。

今朝阿囡未起身,我就幫佢搽左手指水,再寫左張便條通知老師。

oh.. 仲有老師話阿囡插左隻手指入枱底個孔 ,要老師幫佢抽番隻手指出黎!

列老師剛打電話比我,話今天羅老師上普通話課,點計Bryan有問有答,非常流利。因為我與他每天都講。另若要餐單要寫信去學校要求。

咁等我今晚返去睇吓係咪有餐單, 如果有既, 就 send 俾大家或者 post 上黎啦!

我頭先同囡囡傾電話, 佢話今日食包包, 入面有sausage, 仲有維他奶, 等我今晚返去對吓張餐張睇吓佢有無講錯, 因為佢日日都話飲維他奶, 都唔知真定假?

有無人既小朋友叫 "熙熙" 或者 "熹熹"? 我個囡話好鍾意同佢玩, 話佢係 boy 黎架喎!

hello, 大家好, 我個女叫Prudence (Ho Pui Kwan), 係0706bb, 好高興認識大家!

自從開學前收到miss lit既電話之後, 佢都無打畀我update我女女係學校上堂既情況,我亦都唔知好唔好打去問...????

不過我問阿女鐘唔鐘意呢間學校, 佢話鐘意迦南幼稚園多d, :( 可能佢仲好掛住以前既老師同同學仔啦, 話晒都係個度讀左一年nursery...:loveliness:

曈曈媽媽,如果你真係收到餐單, 麻煩你都pm埋畀我呀,謝謝!
http://hk.myblog.yahoo.com/vv72919782003/

我上載唔到menu, 如果你地要既, 留 e-mail 啦!

咁巧合? 我囡囡都o係迦南讀左半年nusery。

阿囡今朝同我講話佢上左普通話堂,跟住我同佢講左幾句普通話,佢就不停笑喇~~

唔知係唔係逢星期四上普通話堂呢?

原帖由 vp071229 於 10-8-26 16:34 發表
hello, 大家好, 我個女叫Prudence (Ho Pui Kwan), 係0706bb, 好高興認識大家!

自從開學前收到miss lit既電話之後, 佢都無打畀我update我女女係學校上堂既情況,我亦都唔知好唔好打去問...????

不過我問阿女鐘唔鐘意 ...

好呀, 麻煩你EMAIL到
[email protected]

Thanks

原帖由 Carman1112 於 10-8-27 12:45 AM 發表
我上載唔到menu, 如果你地要既, 留 e-mail 啦!

剛才Ms. Lit打電話俾我,話囡囡茶點時倒瀉左維他奶,所以幫佢換左衫同除左外套。

老師投訴阿囡咬手指,又講左俾我聽佢教阿囡既方法(叫阿囡想咬手指時,將隻手夾o係大脾 ),希望我地o係屋企都配合管教。睇黎老師都幾用心教育小朋友。

我剛問左,每日有外籍老師Mr.Winson (可以稱Mr.Wins)上堂,Ms.Lit 仲話阿囡好熱情,落堂時攬住Mr.Wins。

至於普通話就每週四上堂。

原來每日都有外籍老師上堂呀?幾好喎!

你地有無人既囡囡係穿粉紅色外套架?我囡囡話坐佢隔離果個女仔係穿粉紅色衫喎!

我今日打電話去拎9月份餐單, 聽電話個女仔好勁, 竟然記得我之前問過要8月份既餐單。到時收到再俾大家啦!

我都估你會同大家分享9月份餐單! thanks!!!

原帖由 Carman1112 於 10-9-1 10:36 發表
你地有無人既囡囡係穿粉紅色外套架?我囡囡話坐佢隔離果個女仔係穿粉紅色衫喎!

我今日打電話去拎9月份餐單, 聽電話個女仔好勁, 竟然記得我之前問過要8月份既餐單。到時收到再俾大家啦! ...

醒目開學勳章

Hi, nice to meet you all.
My son is in N1A2am too.
His name is Foon Foon or Oliver.
係0710細B

He seldom talks about his school life.
But, when I sing a song to him and ask him about it, he can say he learnt it from school also.

So, it is very helpful to read your message about the school life so that I can talk about to my son.

Thank you.

原來每逢星期四就會有熱食, 聽日係食雜菜火腿粒通粉, yummy yummy!
‹ 上一主題|下一主題