用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 hanon 琴書
go

hanon 琴書

我想請教下各位媽咪, 你地個小朋友初學鋼琴時, 老師有無俾 hanon 琴書俾小朋友練小手指呢?  我個女今年6歲, 依家初學鋼琴, 我同事話可以叫老師俾 hanon 佢練習, 但老師話 hanon 比較深, 暫時吾係太岩, 所以想請教下.  另, 如果初學鋼琴既小朋友比較岩用邊d琴書, 各位媽咪可以交流下嗎?  tks!

用書的問題都是留番老師解決吧。而且, 最清楚小朋友問題係佢老師。多d老師傾下睇下點配合啦

我女係學左1年到, 老師先開HANON比佢彈.

原帖由 luiling 於 10-8-18 11:00 發表
我想請教下各位媽咪, 你地個小朋友初學鋼琴時, 老師有無俾 hanon 琴書俾小朋友練小手指呢?  我個女今年6歲, 依家初學鋼琴, 我同事話可以叫老師俾 hanon 佢練習, 但老師話 hanon 比較深, 暫時吾係太岩, 所以想請教下. ...

有兩本hanon

一本是schirmer 版,較深,約4級起開始用

另外果本簡易版

分拆兩本

john thompson fon hanon book 1 及 2

原帖由 luiling 於 10-8-18 11:00 發表
我想請教下各位媽咪, 你地個小朋友初學鋼琴時, 老師有無俾 hanon 琴書俾小朋友練小手指呢?  我個女今年6歲, 依家初學鋼琴, 我同事話可以叫老師俾 hanon 佢練習, 但老師話 hanon 比較深, 暫時吾係太岩, 所以想請教下. ...

成三十年前我就一級時開的....可能係簡單版....到我女...兩個老師都話自己拎黎彈啦呢d...