用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 N1C am 同學仔,大家傾下計
樓主: rosebud
go

N1C am 同學仔,大家傾下計 [複製鏈接]

[quote]原帖由 rosebud 於 10-8-19 14:10 發表
我仲未聽過我囡唱呢隻...今日放學跳住唱It's a small small world... (應該係平時聽開...)

昨日洗杯時 (隻杯同mokstick掉轉左... ),見到杯內有d橙肉,我估佢地已經開始飲橙汁,唔再齋飲水。 ... [/quote
今日呀仔話食火腿旦bread+維x奶...

原帖由 mokstick 於 10-8-19 15:35 發表
[quote]原帖由 rosebud 於 10-8-19 14:10 發表
我仲未聽過我囡唱呢隻...今日放學跳住唱It's a small small world... (應該係平時聽開...)

昨日洗杯時 (隻杯 ...

如果係就好law...因為佢地咁早起身, 根本就冇胃口/心機同時間食早餐, 我都好擔心阿女會肚餓, 因為佢真係咬兩啖就出門口架la...

醒目開學勳章

今日呀仔話食火腿旦bread+維x奶...

原來昨天佢真係食火腿旦bread+維x奶呀 !!

佢昨晚講:今日食包包,cheese,腸腸 同飲維他奶...我仲以為佢自己諗自己鍾意食嘅野添!! 

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-8-19 15:41 發表

如果係就好law...因為佢地咁早起身, 根本就冇胃口/心機同時間食早餐, 我都好擔心阿女會肚餓, 因為佢真係咬兩啖就出門口架la...
 太早了,我都係比一枝奶佢飲咋。

醒目開學勳章

下星期二同四開始著體育服...我囡件4號,好似好大件咁...體育服唔fit,好似有d古怪...

想問下大家,係咪要預備多一條白色褲仔比小朋友放書包呢?

原帖由 rosebud 於 10-8-20 09:41 發表
下星期二同四開始著體育服...我囡件4號,好似好大件咁...體育服唔fit,好似有d古怪...

想問下大家,係咪要預備多一條白色褲仔比小朋友放書包呢? ...

應該就係既..但如果件衫都整烏cho, 咁咪冇衫換law...係咪仲要帶多一件衫好d....??

我只係拎多條'富',我5想放太多野落去,又杯碟毛巾jacket水樽底富socks...
今日呀仔話chloe同佢一齊坐:)

原帖由 mokstick 於 10-8-20 23:21 發表
我只係拎多條'富',我5想放太多野落去,又杯碟毛巾jacket水樽底富socks...
今日呀仔話chloe同佢一齊坐:)

chloe 之前話過佢同男同學坐, 但佢話唔記得叫咩名, 問咗幾日都話唔知...哈哈原來係你囝囝, 又會咁啱既....:)

醒目開學勳章

我問過我囡囡,佢話日日同唔同小朋友坐,但佢唔知人地叫咩名,淨係話今日同女仔坐...

佢地應該尋日上pth 堂呀, 今朝阿女同我講普通話, 話"李老師" (pth)....咁我又同佢講"你好""早安"咁.....

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-8-25 09:30 發表
佢地應該尋日上pth 堂呀, 今朝阿女同我講普通話, 話"李老師" (pth)....咁我又同佢講"你好""早安"咁.....
原來上了普通話 ...唔怪得我禽晚唔知我囡講咩..哈哈

我估禽日佢地飲了利賓納或提子汁,因為洗杯時見到係紫色的。

另外上堂唔知係咪drawing, 我見我囡件外套隻”就”好多顏料...

醒目開學勳章

想問一下各位買了一套定兩套運動衫比小朋友?我之前以為一星期只穿一次,所以只買了一套,宜家諗諗下,想買多一套替換,請問應去那裡買?謝謝

原帖由 rosebud 於 10-8-25 11:56 發表
想問一下各位買了一套定兩套運動衫比小朋友?我之前以為一星期只穿一次,所以只買了一套,宜家諗諗下,想買多一套替換,請問應去那裡買?謝謝

我上次去維多利校服買多一套比佢替換...係kowloon city, 好似係獅子石道, 即有好多出口店個條街...唔記得exactly 幾錢, 好似100倒.....

Hello!
My Daughter's name is Elim,she go to school by school bus. Frist time talk to yours.
:oops: :oops: :oops: :oops:

原來佢地上過pth堂,我都有時5知我個仔係到講咩,之前成日講咩'飄飄一詢',佢都講左成2個星期,我真係估5到佢講緊咩...haha...最叻講'excuse me, may i go to toilet',佢話係老師教...

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-8-25 14:58 發表

我上次去維多利校服買多一套比佢替換...係kowloon city, 好似係獅子石道, 即有好多出口店個條街...唔記得exactly 幾錢, 好似100倒.....
唔該哂babycreamy!我星期六去買多一套先。

醒目開學勳章

原帖由 Joan_Man 於 10-8-25 22:12 發表
Hello!
My Daughter's name is Elim,she go to school by school bus. Frist time talk to yours.

Elim媽咪,歡迎你呀!以後多啲上黎傾吖:

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-8-25 23:55 發表
原來佢地上過pth堂,我都有時5知我個仔係到講咩,之前成日講咩'飄飄一詢',佢都講左成2個星期,我真係估5到佢講緊咩...haha...最叻講'excuse me, may i go to toilet',佢話係老師教... ...
禽晚我囡不停用PTH講”老師早安”...自己講完係度係咁笑,比佢笑死。

多謝你們歡迎我.
    其實個女番學放學都係坐校巴,很難知道佢哋的情況,又見唔到其他家長,唯有喺呢到傾下偈交流一下,到日後學校有聚會才可以見面.
     Elim 話學校有Miss Cheung & Miss Ng,番學好開心.
你哋開始比啲仔女學嘢未?例如:跳舞,彈琴......
:oops: :oops: :oops: :oops:

醒目開學勳章

原帖由 Joan_Man 於 10-8-26 14:54 發表
多謝你們歡迎我.
    其實個女番學放學都係坐校巴,很難知道佢哋的情況,又見唔到其他家長,唯有喺呢到傾下偈交流一下,到日後學校有聚會才可以見面.
     Elim 話學校有Miss Cheung & Miss Ng,番學好開心.
你哋開始比 ...
原來另一個老師叫miss ng,我完全唔知..哈哈

我囡話返學好開心,話鐘意運動衫多啲(可能有得出去玩)。

呢道係一個幾好平台比家長交流下,小朋友咁細個,問10樣野都唔知有幾多樣識答,所以上黎大家傾下計最好。

禽日佢地飲麥精,因為隻杯一陣麥精味
‹ 上一主題|下一主題