用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 N1C am 同學仔,大家傾下計
go

N1C am 同學仔,大家傾下計 [複製鏈接]

醒目開學勳章

見其他班已有媽咪gather緊同一班小朋友家長,希望大家多多交流。: :

我囡囡叫Tung Tung (平時都是孖辮妹),多多指教:

0    0    0    0

原帖由 rosebud 於 10-8-17 14:15 發表
見其他班已有媽咪gather緊同一班小朋友家長,希望大家多多交流。::" /> ::" />

我囡囡叫Tung Tung (平時都是孖辮妹),多多指教::" />

hi,
我今日去左接呀仔放學,同miss cheung傾左一陣,佢話我隨時都可以打俾佢傾下小朋友的情況...我有個n1d班的mami朋友,佢話n1c班只得一個小朋友係家長湊放學,其他都係搭校車...

大家好, 我女女叫Denise! 多多指教!

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-8-17 14:30 發表

hi,
我今日去左接呀仔放學,同miss cheung傾左一陣,佢話我隨時都可以打俾佢傾下小朋友的情況...我有個n1d班的mami朋友,佢話n1c班只得一個小朋友係家長湊放學,其他都係搭校車... ...
本來我都諗過自己接小朋友放學,可以直接同老師傾下小朋友情況,但compare過7月適應班同8月11只開課幾天, 我囡囡明顯坐校車開心好多。所以,都係keep住比小朋友坐校車算了。

醒目開學勳章

原帖由 ck07hk 於 10-8-17 14:39 發表
大家好, 我女女叫Denise! 多多指教!
Denise媽咪, 你好呀! 日後多啲傾下計。

原帖由 rosebud 於 10-8-17 16:04 發表
本來我都諗過自己接小朋友放學,可以直接同老師傾下小朋友情況,但compare過7月適應班同8月11只開課幾天, 我囡囡明顯坐校車開心好多。所以,都係keep住比小朋友坐校車算了。 ...

報到先...
我囡囡叫chloe 呀...

其實比佢坐校車都好, 等佢唔洗咁痴身. 同埋由車站行去學校日哂雨淋仲衰...7月我就係日日送佢返學, 真係人都癲.

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-8-17 16:38 發表

報到先...
我囡囡叫chloe 呀...

其實比佢坐校車都好, 等佢唔洗咁痴身. 同埋由車站行去學校日哂雨淋仲衰...7月我就係日日送佢返學, 真係人都癲.
傾了咁多日, 終於知你是 chloe媽咪,你好呀 ^_^

今日校車爆o太要換車, 校車遲了廿幾分鐘才到,但始終坐校車都係方便好多。

7月我同我老公都係輪住接送,第1日坐完地鐵去程之後,真係頂唔住太熱,要日日的士來回,而且我囡仲會扭計! 但自從8月第3日返學開始,已習慣校車,仲主動自己上車添!放學又笑笑咀咁下車,睇得出佢真係好開心。

醒目開學勳章

講開校車,今日見多了幾個新小朋友坐車, 校車ee仲話明天會再多一個,我諗pn小朋友應該已經開學。(上次試坐時,有媽咪話小朋友未夠歲數所以唔返得學住。)

my son is Issac...nice to meet you!!

我仔以前5敢玩捐窿窿,咩都好細膽,上落樓梯又要tall實,自從番左學後,已經進步左好多,今日我湊佢放學,見佢主動走去玩個捐窿窿,我已好開心,因為我從味見過,佢又自己一個上落樓梯,真係有進步!雖然佢上堂仲係好怕羞,但俾多d時間佢,希望佢好快可以完全適應la !

醒目開學勳章

原帖由 uglywoo 於 10-8-17 17:53 發表
my son is Issac...nice to meet you!!
Issac 媽咪, 你好呀:

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-8-17 18:58 發表
我仔以前5敢玩捐窿窿,咩都好細膽,上落樓梯又要tall實,自從番左學後,已經進步左好多,今日我湊佢放學,見佢主動走去玩個捐窿窿,我已好開心,因為我從味見過,佢又自己一個上落樓梯,真係有進步!雖然佢上堂仲係好怕羞,但俾 ...
我都覺得我囡大膽左,連唔識嘅ee都主動同人打招呼,你囝囝同我囡囡都有進步,做家長真係好開心。

7月時,我囡第一次講"我好唔開心呀" "我唔鍾意返學"...到現在,呢幾日佢都講"我好開心呀" "我好鍾意返學"...問佢鐘唔鐘意老師,佢話 "好鍾意 !!" 小朋友適應能力真係好高。

同埋呢幾日,觀察到佢,自己除鞋除襪之後,一定要自己塞返對襪入個鞋洞,呢啲野我地從未教過佢,應該在學校學的。

但當我問佢,返學係咪要除鞋架,佢又答唔係...都唔知邊句真

Hi 大家好, 我個囡叫Pui Yi.  
其實我唔係好知佢返到學校係點, 因為問佢,佢都唔講. 不過佢話開心喎. 佢放學後既表現又真係幾high, 連夜晚訓喺床上都唱"太陽伯伯".

Issac sang 'the wheels on the bus' loudly in the school bus today. He really enjoys going to this school.

My son learned these new songs at school (I did not hear these songs before). u may sing these song with your children at home:

我們一同玩耍, 哈哈哈 (whole sentencex4times)
我們一同玩耍, 拍拍拍 (whole sentencex4times)

Are u hungry Are u hungry
Yes I am Yes I am
Hurry up and eat now Hurry up and eat now
La La La
大家可以食喇

開手合手, 開手合手, 大家拍拍手
開手合手, 開手合手, 放係膝頭上

醒目開學勳章

原帖由 PuiYimama 於 10-8-18 11:06 發表
Hi 大家好, 我個囡叫Pui Yi.  
其實我唔係好知佢返到學校係點, 因為問佢,佢都唔講. 不過佢話開心喎. 佢放學後既表現又真係幾high, 連夜晚訓喺床上都唱"太陽伯伯". ...
pui yi 媽咪你好呀 !

睇黎, 太陽伯伯已成為佢地飲歌, 我囡都成日唱....

醒目開學勳章

原帖由 uglywoo 於 10-8-18 21:07 發表
Issac sang 'the wheels on the bus' loudly in the school bus today. He really enjoys going to this school.
tungtung 昨晚都有唱呢隻歌:

醒目開學勳章

原帖由 uglywoo 於 10-8-18 22:03 發表
My son learned these new songs at school (I did not hear these songs before). u may sing these song with your children at home:

我們一同玩耍, 哈哈哈 (whole sentencex4times)
我們一同玩耍, 拍拍拍 (whol ...
你囝囝表達得好清楚呀 ! 等我今晚又問下我囡先

原帖由 uglywoo 於 10-8-18 22:03 發表

我們一同玩耍, 拍拍拍 (whol ...

我阿女由7月開始已經唱緊 "我們一同玩耍, 哈哈哈"
因為我地未聽過, 呢2 日先知佢唱乜...呢隻歌佢日日都唱, 好鍾意.

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-8-19 12:15 發表

我阿女由7月開始已經唱緊 "我們一同玩耍, 哈哈哈"
因為我地未聽過, 呢2 日先知佢唱乜...呢隻歌佢日日都唱, 好鍾意.
我仲未聽過我囡唱呢隻...今日放學跳住唱It's a small small world... (應該係平時聽開...)

昨日洗杯時 (隻杯同mokstick掉轉左... ),見到杯內有d橙肉,我估佢地已經開始飲橙汁,唔再齋飲水。
‹ 上一主題|下一主題