用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

why

最近點解會有咁多对gt的負面話題,大約一年前留意gt的动向都唔係咁;究竟發生咗什麼問題???究竟gt是一間什麼學校!

我都有同感... 令到我都有点担心...

你小朋友是否今年gt p.1?

, 講黎講去都係話第一屆既成績冇預期咁理想, 至於其他既指控我覺得可以不理, 不過當然睇你自己點睇。講返成績, 老實說, gt本身好新, 冇人可以保證到d, 但事實上新高中試本身都係新野, 亦都冇人知係會點, 只知係比以前cert深左但比ald, 我個人想信多數唔會好似cert咁好機械式咁考, 如果係真, 即係話靠死操爛操d精讀notes未必work, (考過al既人就知), 但有一樣野可以肯定既係, 將來既試語文能力強既人有絕對優勢, 我揀gt就係覺得佢係呢方面應會做得不錯, anyway, 此終gt是新校, 做家長的便要不時monitor住個小朋友既水平(對比出面其他學校), 一發覺有唔妥就即刻追番, 如果發覺間學校既水平好唔掂就直頭轉校, 咁至係一個負責任的父母。

看樓主的留言,應該是今年一年級的家長。我想最重要的是樓主是否清楚了解和認同優才的教學模式「愉快地學習」、「少功課、少操練」。我本人和我認識的初小家長都覺得學校是做到所承諾的模式,也符合大家的預期。很多家長也充分利用多出來的課餘時間,發展小朋友的不同才能,補充小朋友的不足。

如果樓主仔細看近來的留言,發表不滿的大多是已經或即將離開優才的家長。正如有人喜歡吃傳統中菜,有人喜歡在名餐廳吃飯,也有人喜歡吃新派菜,大家口味各有不同。米芝蓮餐廳在Opxnrice都會有劣評,最重要是清楚自己想吃什麼。

或者可否這樣想-這個平台是一個資料收集處,有好的,也有壞的,當中是否涉及真假或誇大,作為第三身者,很難去証實,只能作參考之一。未成為優才家長前,我曾親身到學校附近觀察,與一些優才家長及學生閒談,以了解家長及學生對學校的觀感,及觀察學生的行為。

我識得有頗多兄弟姊妹一起在優才讀書,連校長及老師的子女也不少,老師流失率也較一般直資少,但也有學生基於各種理由轉校。

優才是否適合貴子女入讀,真的只有靠家長自己去判斷。

原帖由 Tammy.Lai 於 10-8-17 13:12 發表
最近點解會有咁多对gt的負面話題,大約一年前留意gt的动向都唔係咁;究竟發生咗什麼問題???究竟gt是一間什麼學校!

小女今年升小二,過去一年我覺得學校真的提供到愉快的學習環境比佢,佢自信心又增强咗,至於放學後的安排,我想家長要自己負責任,免得真係變咗條大懶蟲。多謝其他家長提醒,我會更加努力和付出,加油!

Totally agree. After school, it's the parents' responsibility to monitor the child's progress. I have a friend, whose child twas ransferred to a branded school in the district (for personal reason only, not for any dissatisfaction). After analyzing her experience in the new school, I got some ideas about GT's academic level. In the beginning, she's not used to the requirement of exam in a typical school, which is more mechanical and speed demanding than GT. But after a year, she has a tremendous progress. She came first in class. I what think GT lacks is the kind of  exam-oriented practice. What it provides is a good academic foundation and excellent learning attitude. Think, without a good learning attitude, she would have given up to failure in a new environment. Without a strong academic foundation, it would be impossible for her to have such a big progress in a year time.   

原帖由 胡桃媽 於 10-8-17 19:44 發表
小女今年升小二,過去一年我覺得學校真的提供到愉快的學習環境比佢,佢自信心又增强咗,至於放學後的安排,我想家長要自己負責任,免得真係變咗條大懶蟲。多謝其他家長提醒,我會更加努力和付出,加油! ...

唔使苦惱嘅,這個討論區的家長意見,只是一小撮人的意見。最重要是你想子女在什麼教育理念和方法下學習/成長。如果最重視學業成績,找一些歷史悠久的名校最有保障。
我唔想女兒讀得咁悶,又唔想佢做功課做到好夜,咪選優才囉!