用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一入學一問
go

小一入學一問 [複製鏈接]

請問如果我是天主教教徒,小一申請基督教學校,是否同樣可得宗教5分,請幫忙解答,謝謝.
   0    0    0    0

天主教不是和基督教小學有分的嗎?
真的要問清楚才好~~

不是有宗教信仰就可以攞分,要是天主教徒,那麼要申請番天主教舉辦的小學才會有分,同樣 基督教亦是 要申請番基督教學校才有分的.

要與學校辦學團體有相同的宗教信仰之學生可獲五分。
請問你的小朋友有否領洗?就算父母是教徒都沒有用, 因為若要攞果5分,要申請人與本校辦學團體有相同宗教信仰或社團關係,須遞交領洗紙或有關文件影印本

原帖由 wck2007 於 10-8-17 09:23 發表
請問如果我是天主教教徒,小一申請基督教學校,是否同樣可得宗教5分,請幫忙解答,謝謝.

醒目開學勳章 王國長老

聽過有聖公會學校接受天主教領洗紙(其實講黎講去, 學校肯俾就得啦, 張CERT都係學校CHECK之嘛!)
不過熱門學校就唔駛唸喇
原帖由 colourless 於 10-8-17 10:30 AM 發表
不是有宗教信仰就可以攞分,要是天主教徒,那麼要申請番天主教舉辦的小學才會有分,同樣 基督教亦是 要申請番基督教學校才有分的.

要與學校辦學團體有相同的宗教信仰之學生可獲五分。
請問你的小朋友有否領洗?就算父母 ...

個5分之差真係好緊要,20分唔係sure win但15分就唔駛來啦.
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-8-17 15:35 發表
個5分之差真係好緊要,20分唔係sure win但15分就唔駛來啦.

都唔一定架, 我夠有20分都入唔到心儀學校啦!
好彩大抽獎中咋.
‹ 上一主題|下一主題