用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 此校畢業生忠告眾家長
go

此校畢業生忠告眾家長 [複製鏈接]

本人為此校畢業生.現已身為人母.於聖若望英文書院就讀幼稚園和小學.此學校行政混亂並不是一朝一夕的事.

1)學校校長和英文老師是姐妹.妹夫是體育老師.用人為親.出問題時互相維護.草草了事.
2)學校裡很多老師都任教多年.由於是私人學校.很多老師其實並沒有教師執照的.
3)老師們常有小圈子並在學生面前互數不是.
4)多位小學部老師同時是學生的私人補習老師.
5)學校常設不同的捐款活動.如敬老日.義賣和games day.但從未公開捐款去向
6)學校常於沙田馬會會所進行學校活動.因為校長是馬會會員.從沒有家長知道活動事實上用了多少錢
7)學校的捐款活動如不參與會直接影響conduct和班別(班主任常為班捐款多少而較勁.連累家長和學生受罪)
8)陳副校常用的教學方法較傾向台灣教學法.高壓又分數至止.未必適合香港學生
9)校內外籍老師其實是小學部和幼稚園部共用.全校只有2位常駐外籍老師.而且幾乎年年換老師.
10)學校每年只公佈首三志願學校的學生.其實獲派首三志願學校的學生只佔約10%(p6.2班.每班約35人)

當年我是小朋友沒法選擇.現為人母明白學校對小朋友實在影響深遠.很多學校都很會做門面工夫.希望眾家長小心選擇學校.
   1    0    0    0

聽落去好似講緊舊校長當年的惡行, 希望新校長籍着呢十鈡罪作為改善項目.

因為我都想送我女女入佢哋嘅小學, 而家係到觀察緊佢地嘅改進..

係啊.但之前有老師係反對換校長的.點信任果幾位留低的老師教自己既小朋友...

哈哈哈,多謝樓主用心良苦嘅忠告。
請放心,我地都讀過下書,識得分是非黑白。
以前系點,讀過啲人先知!
將來系點,我地而家體會緊,好快就知啦!
大家生活系同一個地球,點解要有白種人同黑種人之分呢?
其實,就好似蘿蔔咁,"白蘿蔔"都有可能系“黑心”嘅。凡事都無絕對,一個蘿蔔嘅經驗唔能夠代表一切,而且每個人口味都唔同:有人覺得苦瓜好苦好難食,亦有唔少人中意苦瓜嘅特別口感!如果怕苦嘅就唔好食,如果唔知乜野系苦,點解唔試下呢,畢竟人一世,唔試點知系乜味?或者你覺好甘,好清甜呢?!
每個家長要求都唔同,而每間學校都會有自己特點(優勢),相信總有一間能滿足你心意的!
最後,好好采,我兩個女系新生,兩位班主任系新老師,校長都系新上任不久!希望新人類新作風,舊嘅唔好再出現或者留低啦,如果唔系,最忠成為無辜受害者的~~是我們這一班天真可愛嘅小朋友。到時,真正嘅罪魁禍首又是誰呢?如果真的是曾經有錯,就不能給予機會嗎?
人都是有罪的,但神卻能愛世人,難道人就不能有寬恕之心嗎?比個機會學校,比個機會我地嘅小朋友,相信雨後他們總會看見太陽!

阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

我都係做佐媽媽先上bk見到有人討論我母校.我仲以為呢間學校無咩人識.之後見到其他post先知原好多家長都不滿.係就係人誰無過.但我自己親身經歷過.我覺得我唔會比我既小朋友冒險...其實唔只呢間.我聽其他媽媽講好多耐既私校都咁既問題

mokchacha 多謝你指出所有SJC的不事, 希望新校長可以真係認真嘅處埋以前的問題. 尤其是小學部, 加油!

至於留下來而反對換校長的舊老師, 我反而對佢地唔担心, 佢都係打工姐, 留得低真係為咗教育工作, 唔係為咗以前D 無聊恩恩怨怨, 事事非非, 其突新呢批老師真係慘, 幾百對眼睇住佢地点教..一有問題就變箭把!

我反而覺得小學老師多係fresh grad好.後生易d同小朋友溝通同相處.
至於舊老師.就係因為打份工.如果唔係分黨分派就唔會話支持邊個校長啦.
的確同情新老師.因為呢間學校多活動.都應該幾辛苦.
又見到d家長話個校長講大話.搬校舍...可能改革並非1.2年做到吧

Mokchacha
你真是一位年青的媽咪!你講漏咗第十一件惡事,有二位老師任教期間,收受利益,把考卷盜竊提供給在校學生,令某些學生取得好成績,由家長告發,學校本應送官究辦,可惜校長太仁慈,只作即時解僱,中山狼傳的儒仁我实在不欣賞。按道理,這疏忽的惡行不可不提,特別是身在其中......:

聽落去好似講緊舊校長當年的惡行, 希望新校長籍着呢十一鈡罪作為改善項目...

因為我都想送我女女入佢哋嘅小學, 而家係到觀察緊佢地嘅改進..希望新校長可以真係認真嘅處埋以前的問題. 尤其是小學部, 加油!

其實一直都有比試卷學生既問題.就係我所講既補習.因為我細過既同班同學就係咁.我覺得即時解僱唔係因為校長仁慈.只係唔想鬧大件事.比大眾知道.影響校譽
‹ 上一主題|下一主題