用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 成人學鋼琴問題
go

成人學鋼琴問題 [複製鏈接]

各位琴老師,想請教有關成人學鋼琴(完全無基礎)問題:
1、學琴半個月,開了兩本書:
EVERY BODY PREPARATORY BOOK
JOHN THOMPSON'S MODERN COURSE 1
請問是否足夠,有無其他書推薦?
2、拍子器對練琴的好處大不大?是否是必須的?
3、對於成人學琴,有無其他好建議?

多謝各位先!
   0    0    0    0

首先我不是琴老師,不過是成人,亦學過琴。

各位琴老師,想請教有關成人學鋼琴(完全無基礎)問題:
1、學琴半個月,開了兩本書:
EVERY BODY PREPARATORY BOOK
JOHN THOMPSON'S MODERN COURSE 1
請問是否足夠,有無其他書推薦?
>>半個月來說算足夠。

2、拍子器對練琴的好處大不大?是否是必須的?
>>有好有唔好
好:拍子係會準d。
唔好:學習進度會慢d,另外個拍子機嗒嗒聲會對於你聽d琴音會有影響。
是否必須?  >>不是必須。

3、對於成人學琴,有無其他好建議?
如果你冇跟老師,隨自己想彈乜就彈乜。
如果有跟老師,其實以上問題應該問老師。

成人學鋼琴要堅持,加油

1. 唔好貪心,你有時間練老師自然會加琴書。
2. 我同學生講莫札特都無拍子機用,你話佢彈琴拍子準唔準呢?
3. 教成人每位老師都有自己心得,你既然跟老師學緊,先做好自己,唔好三心兩意。

十分同意, 大人要堅持, 唔好有頭無尾, 同埋預左要give up d 玩既時間去練琴

除非你天份高如Mozart, 否則都系用拍子好D。 對於成人學生,由于理解理較小童高,初學入門階段可以較快,Everybody Preparatory 大可不彈,JT BK-1, 2-3月可以練完。我建議多花時間練scale及arpeggios.

好多謝各位老師、琴友的提點,我會努力練習~~

原帖由 CAROL007 於 10-8-17 22:11 發表
好多謝各位老師、琴友的提點,我會努力練習~~

我是琴老師

用咩琴書,你可click 個人網頁一看

回覆 2# CAROL007 的文章

I think you'd start with some simple music from Bach and Mozart and you'd have more sense of satisfaction.

Scales & Appregios are important, but I remember one time a cousin of mine passed his Grade 8 piano exam but failed that part 'cos he simply loves playing the music instead of practicing scales.
‹ 上一主題|下一主題