用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問過來人: 大仔/大女小一找學校是否著數好多呢? ...
go

問過來人: 大仔/大女小一找學校是否著數好多呢?

我認為是有優勢..
但這也是難免的..
不過  我相信 只要孩子當時面試的狀況非常好
不管細B或大B都有機會

我不是很贊成重讀
很多朋友的孩子也是超細B
但是 也考上心儀的學校

原帖由 goldenbaby 於 10-8-16 17:25 發表
我女兒10月出世, 現升讀K1, 她整體表現/水平已與大女無異, 若她重讀明年K1, 她可以變成突出或非常突出, 但有需要或最好變成大女嗎?

是否不少好學校喜歡大女呢?

多謝寶貴意見! ...

有些學校是計分制的,有近親在校內讀,
多少都會有點優勢,但最重要的還是看你INTERVIEW時的表現吧!

未來兩三年的競爭會愈激烈,大女一定比較有優勢。我個女也是十月出世,今年都有私校收,現在也剛扣門成功,但回想考小一之路毫不容易,如果你想你的小朋友入超級名校,大一年機會一定大得多,個女d同學都是年頭出世的明顯醒d,表達能力好,一望就覺得成熟得多,個款已經嬴了。早知我就讓她遲一年讀,讓她建立多點自信!

一定唔會!我個小朋友12月出世,經朋友介紹找了一位有心有經驗的好老師,學了不少面試及做portfolio的秘技,結果小朋友在冇人事背景的情况下,有以下學校收了:St. Paul Co-Ed, YW, KTS, Piu Kiu College, St. Paul Boys, CKY
其實有2間只是waiting, 當時他們教我怎樣叩門,結果成功!! 我簡直開心到喊!
所以我話只要父母肯負出,又識得點負出,實得嘅!!

原帖由 goldenbaby 於 10-8-16 17:25 發表
我女兒10月出世, 現升讀K1, 她整體表現/水平已與大女無異, 若她重讀明年K1, 她可以變成突出或非常突出, 但有需要或最好變成大女嗎?

是否不少好學校喜歡大女呢?

多謝寶貴意見! ...

怎樣可增加扣門的成功机會?
面試及做portfolio的秘技又有什麼可分享。

Please share.

原帖由 happy2010 於 10-8-16 23:51 發表
一定唔會!我個小朋友12月出世,經朋友介紹找了一位有心有經驗的好老師,學了不少面試及做portfolio的秘技,結果小朋友在冇人事背景的情况下,有以下學校收了:St. Paul Co-Ed, YW, KTS, Piu Kiu College, St. Paul Boys, CKY
其 ...

Dear happy2010,

Can you explain  more on the interviewing and portfolio preparation techniques?

Do you mind letting me know the contact of your teacher who teahes your kid these techniques?

I am a nervous mami, I want ot learn more fm those who are experienced!

Thank you so much!

Pls PM me!

恭喜恭喜
不過我自己覺得小一面試是入門口的第一步而已, 讀上去又另一回事。如果是細仔/女, 我覺得 CKY 都ok。但一定唔會讀一D比正常學校教快一年個D小學 (如宣道, KTS...)。 因為自己個仔比人細一年, 再要學高一年的課程, 起不是要追兩年。有時P1、 P2 還可以, 但到P3開始, 學校又再吹谷。身邊有D朋友到最後都是撐不著, 佢地話默書都尚可以, 但到一D要分析的題目, 就真係想幫都幫唔到, 小朋友個腦根本未發展到。
當然, 如果閣下的小朋友是另一個沈詩鈞又唔同。
原帖由 happy2010 於 10-8-16 23:51 發表
其 ...

回復 8# miffy 的帖子

如果媽咪係全職家庭主婦會否有利?

sorry 咁多位家長,小弟一家剛返了加國探親,回來已盡快pm 了你們 那位有心老師資料。
面試剎到嚟la, 大家努力 去幫你哋嘅小朋友呀!
還有,你們不用謝,當日都是有人幫我啫!
please check pm.

原帖由 cy664 於 10-8-19 13:12 發表
怎樣可增加扣門的成功机會?
面試及做portfolio的秘技又有什麼可分享。

Please share.

sorry 咁多位家長,小弟一家剛返了加國探親,回來已盡快pm 了你們 那位有心老師資料。

原帖由 bellabella_oh 於 10-8-20 10:03 發表

Can you explain  more on the interviewing and portfolio preparation techniques?

Do you mind letting me know the contact of your teacher who teahes your kid these techniques?

I am  ...

can you PM the teachers information to me too.

其 ...

Please pm the infomation to me too  ! Thank you

Please pm the infomation to me too  ! Thank you

Happy2010,
pls also PM me the teacher contact info for profile & interview skills? Thx.
MA記

Can you please send me the information?

Thank you!

原帖由 happy2010 於 10-9-1 00:32 發表

...

Hi happy2010, I don't think I have received your PM about this.  Can you resend to me please?  Thanks a lot!

原帖由 happy2010 於 10-9-1 00:32 發表

...

Would u please also PM me the teacher's details? Thanks a lot!!!