用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

食飯 [複製鏈接]

想問自己要準備食具和枱墊嗎?小兒食飯會食到周圍都有,点算?HELP......
   0    0    0    0

王國長老

是要自己準備枱墊和餐具的, 別太擔心, 我個女升小四, 在家吃飯也仍然一桌都是 很多小朋友都這樣的.

課室內有一卷tissue, 如果食得桌面都有, 可以提一提小朋友食完用tissue執一執桌面和自己座位地下的飯粒, 就不用踏到一地都是了.

Edea:
我都想請教你

1.書包---我見坊間有大小不同體積的書包,細的雖然可以放A4 size file,但sales話要屈曲文件,以優才小一每日要用o既課本及用品計,係咪買一個大書包較為適合,還是買一個細書包再加手挽袋較好?因為我囡囡好細粒,好瘦,驚佢揹唔到個大書包...

2.底裙/背心---其實學校有冇建議女生穿底裙或底衫?抑或內穿t-shirt+短褲都得?

3.廁所---初小校舍係坐廁定全蹲廁?小朋友唔識蹲廁,如果用坐廁,學校會唔會每架廁所都有廁紙?定要幫佢備定?
因為平日我出街會同一齊上廁所,但上小學佢要照顧自己,
你初頭會點教佢呢?
謝謝!

原帖由 edea 於 10-8-16 09:46 發表
是要自己準備枱墊和餐具的, 別太擔心, 我個女升小四, 在家吃飯也仍然一桌都是 很多小朋友都這樣的.

課室內有一卷tissue, 如果食得桌面都有, 可以提一提小朋友食完用tissue執一執桌面和自己座位地下的飯粒, 就不用 ...
我家有三寶

根據過去三年,如訂飯,供應商會派一套有盒的環保食具作以後所用。不過要自備枱墊,我多買軟膠做的(如手巾可摺細),方便攜帶。

原帖由 Tammy.Lai 於 10-8-16 03:01 發表
想問自己要準備食具和枱墊嗎?小兒食飯會食到周圍都有,点算?HELP......

王國長老

原帖由 fostermak 於 10-8-16 13:44 發表
Edea:
我都想請教你

1.書包---我見坊間有大小不同體積的書包,細的雖然可以放A4 size file,但sales話要屈曲文件,以優才小一每日要用o既課本及用品計,係咪買一個大書包較為適合,還是買一個細書包再加手挽袋較好?因為我囡囡好細粒,好瘦,驚佢揹唔到個大書包...

2.底裙/背心---其實學校有冇建議女生穿底裙或底衫?抑或內穿t-shirt+短褲都得?

3.廁所---初小校舍係坐廁定全蹲廁?小朋友唔識蹲廁,如果用坐廁,學校會唔會每架廁所都有廁紙?定要幫佢備定?
因為平日我出街會同一齊上廁所,但上小學佢要照顧自己,
你初頭會點教佢呢?
謝謝!

唔好咁客氣啦, 我都驚我分享開始outdate, 因為囡囡升小四啦...

1. 學校好多時都會派A4 size紙張, 功課袋都比A4 size略大, 所以我建議放A4 size唔可以屈曲, 否則會帶來好多不便, 大書包我覺得唔係問題, 望落大d, 但唔好咁重就ok! 一個書包, 我囡囡都會用2年或以上(未必人人都一樣), 如果太細, 二年班已經放唔落太多.... 學校都好多小朋友初初比較嬌小, 放心! 手挽袋有個risk係可能小朋友會在某地方漏低.

2. 記得早會時校長有講女孩子建議入面有底衫/底裙仔. 唔知有冇其他家長可以confirm? 另聽過有d家長話因為小妹妹有時玩得開心, 忘記會大動作之下走光, 會買短褲仔作打底褲. 但T-shirt打底未必適合, 如果summer天氣熱, 佢地會出汗, 而且T-shirt要小心, 唔好頸口位或袖口位凸左出黎, 唔好有公仔透到出黎, 校長會檢查校服的.

3. 旺角校舍只有地下果層有坐廁+踎廁, 二樓及以上樓層都係坐廁. 即係早會或大息落地下時先或會有踎廁, 上課, 轉堂等都係用坐廁.  未必一定個個廁所有廁紙, 有時我見到小朋友用完, 如果校工姨姨未refill得及時可能會冇, 小朋友袋一包tissue比較穩陣.

去洗手間問題都要暑假期間盡量train up, 因為始終小學同幼稚園不同, 校工姨姨未必會照顧到小朋友, 坐廁比較安全, 小朋友要學會大小二便清理, 同埋緊記沖廁, 忘記沖廁係好常見. 我當時都係k3到小一上學前train好佢自己搞掂.

如果要坐校車返學, 車程超過半個鐘, 都可以提下小朋友早會打鐘前去一去洗手間.

希望其他初小家長可以補充.

王國長老

原帖由 AFSL2007 於 10-8-16 13:45 發表
根據過去三年,如訂飯,供應商會派一套有盒的環保食具作以後所用。不過要自備枱墊,我多買軟膠做的(如手巾可摺細),方便攜帶。

印象中開學前家長會返學校一次, 記得老師會提呢樣野, 如果冇, 可以即場問老師.

edea:
唔該晒!!!

原帖由 edea 於 10-8-16 14:23 發表

印象中開學前家長會返學校一次, 記得老師會提呢樣野, 如果冇, 可以即場問老師.
我家有三寶

醒目開學勳章

原帖由 AFSL2007 於 10-8-16 13:45 發表

請問軟膠做的(如手巾可摺細)枱墊,在那裡有售?
可以用大大塊的硬膠枱墊嗎?

原帖由 SumSumBB 於 10-8-24 17:50 發表

商務,大眾都有像布質的枱墊賣,在吉之島買過軟膠的

平時小朋友都放在學校,放長假才帶回來洗..

太大塊的硬膠可能不太好擺放....

TKO jusco $10 shop, soft plastic one, just 1 left, i saw yesterday.

小兒曾用面布內軟膠的枱墊,發覺比較難清潔,後買了全軟膠做的,方便清洗,加上枱墊底部有微型吸珠膠(如浴缸墊),不像大塊的硬膠枱墊,有點滑,減少碰跌的機會。

我不太記得在那兒買,但應是文具店或百公司文具部,價錢大約HK$1X。

原帖由 SumSumBB 於 10-8-24 17:50 發表

閒聊

請問你們會為小朋友選飯盒定比佢自己揀?

我比我小朋友自己揀, 逐樣講比佢聽, 結果揀咗成個鐘~

但個傻女揀得好開心~

原帖由 minguloo 於 10-8-27 01:19 發表

但個傻女揀得好開心~

去年, 我地都用了很長時間tick 第一次的飯單, 但之後就快好多, 因為知道其實係食嘜, 又見過同學仔話好食個d....

由第一次開始,我已讓他自己選擇,他也很開心,因覺自己變得大個仔,後來我可以要他不能抱怨不好吃,因是他自己選擇。

原帖由 minguloo 於 10-8-27 01:19 發表

但個傻女揀得好開心~

王國長老

我都俾囡囡自己揀, 等佢有自主權 到第三年, 好多小朋友都偏愛食咖喱飯, 一有咖喱就揀 聽佢地講唔係太辣.

我都係比個女自己揀,佢都揀得好開心;其實有關所有小學的事情她都做得很開心

係嚕, 我都諗住繼續比佢自己揀, 我諗佢食多咗幾次都知自己鍾意啲乜, 會揀得快啲啩!  同埋都想佢學吓自己睇MENU, 等佢快啲自己識得搞掂晒~
‹ 上一主題|下一主題