用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上門補習加價??
go

上門補習加價?? [複製鏈接]

各位好,

想請問各位有經驗的家長, 上門的大專生補習教了一年提出加價, 一星期2個鐘毎個鐘加十蚊, 合理??
你們有經驗可分享嗎?? 謝謝!!
   0    0    0    0

原帖由 gabriela0407 於 10-8-16 02:37 發表
各位好,

想請問各位有經驗的家長, 上門的大專生補習教了一年提出加價, 一星期2個鐘毎個鐘加十蚊, 合理??

我仔仔小一開始搵個姐姐跟英文, oral/講故仔/讀報紙, 當年佢中六, 因我住"山卡啦", 地鐵行上黎都要15分鐘, 所以俾既價錢係網上agent既偏高價, 到睇住佢入u, 到u2開始時我就自動加佢, 佢無提出過, 教得幾好, 而家黎緊我都打算再加佢.

唔知樓主既詳細資料, 不過可以考慮下開始時是否偏低(各區不同), 地點是否就腳, 最重要係教得好唔好/小朋友受唔受, 不過睇妳打得出黎問都係唔多like啦.

因有些人小朋友不同年級會收不同費用,所以加價。

醒目開學勳章

我自己補習,通常每年都會加小小
~因為我係隨住小朋友年級而加的。
但係我都知有d補習老師,佢地由小一至小六係收同一個價錢
其實每個補習老師做法都唔同,最緊要係個家長覺得合理就可以了
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

依家好多交通工具/飲/食都加價,所以補了一年,小朋友又升班,都正常. 不過,若你覺得加得多咪還價囉.

\
原帖由 gabriela0407 於 10-8-16 02:37 發表
各位好,

我想請教下,小女九月升小一,但英文方面只識得26個英文字母,需要額外補習嗎?其實是坊間的英文興趣班好還是請家教好?家教一般多少錢一個鐘。唔該曬各位

補習都補左十幾年,我又真係未試過自已提出加價。
可能因為自己時間難遷做,搞到補習成日都要改時間,但d家長會自動自覺加價,尤其考得好成績時唔出聲都會加價。

正如sars見到家長無左份工, 我都自動要求減價......
結果家長寧願減時都唔想減價俾我(最後我都係補回原有時間, 共渡時艱嘛, 尤其無得返學, 學生在家都悶架, 反而肯學多d野)
愛收集舊書包、背囊的傻人

各位好,

10蚊唔係好多啫, 如果成績真係有進步, 都值得俾佢鼓勵
相反如果成績冇起色, 叫佢早抖!

多謝各位意見, THANK YOU VERY MUCH.

十蚊算平,我朋友那個要加成30﹪,但佢又真係教得好好。

請問小五生, 大約多少$ / HOUR?

原帖由 zanzibaryan 於 10-8-21 11:02 發表
十蚊算平,我朋友那個要加成30﹪,但佢又真係教得好好。
‹ 上一主題|下一主題