用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010-11 K1K 大家好!
go

2010-11 K1K 大家好!

我囡囡係K1K架.
有冇同學仔父母在度呀?

Hello HCCW:

My daughter also K1K class....

Hi, 我囡囡都係K1K 班 (Kent Road PM)

多多指教

原帖由 hccw 於 16-8-2010 00:54 發表
我囡囡係K1K架.
有冇同學仔父母在度呀?

hello, my son is k1k as well..
are we all pm class?

hello, 我又打個招呼先....仔仔都係 k1k pm class!

原帖由 kimmama 於 10-8-19 01:01 發表
hello, my son is k1k as well..
are we all pm class?

嗯... 我仔仔叫Bosco呀... 希望開學時個仔唔會嚇親大家既小朋友啦... 因為佢九成會喊得好厲害

回復 1# kimmama 的帖子

Don't worry, KV was a very experience Kindergarden. It had method to control his cried. Believe your school, giving him independent chance for future.......

還有沒有k1k報到.....

阿女話今日教咗首歌:
(旋律:打開蚊帳)

打開雪櫃,打開雪櫃
有橙汁,有橙汁
快d攞佢出黎,快d攞佢出黎
飲咗佢,飲咗佢

then
.........有蛋糕,有蛋糕
.........食咗佢,食咗佢

以前阿仔都有唱過,好懷念!

你囡囡好叻呀, 可以話俾你聽學校學左乜野。
我個女係細b, 佢話唔到我聽學校教左乜。但係我試下唱呢首歌佢就會跟住唱, 真係開心..

原帖由 hccw 於 7-9-2010 00:38 發表
阿女話今日教咗首歌:
(旋律:打開蚊帳)

打開雪櫃,打開雪櫃
有橙汁,有橙汁
快d攞佢出黎,快d攞佢出黎
飲咗佢,飲咗佢

then
.........有蛋糕,有蛋糕
.........食咗佢,食咗佢

以前阿仔都有唱過,好懷念! ...

heimama,我女之前有番nursery嘛:)
你個習慣咗就多d嘢講架喇.

女女話今日冇教新歌,但唱多咗"有汽水".
佢又提過6號果日有1個同學喊,
7號果日有2個喊,
又話佢都好想喊,但冇喊囉....
仲話老師姓米,叫"米咁重"
笑死我.......

佢話食茶點之前要講"多謝老師請食茶點,各位小朋友請食茶點,唔該老師幫我湛水".問阿仔點解從未聽佢講過,佢竟然答"嘿嘿,係我特登唔同你講..."
激死!

阿女講到隔離位同學個名俾我聽,
我好開心........
好明顯,佢比哥哥在意身邊嘅人.
佢好窩心架,成日攬住我鍚,見我整親又即刻問我有冇事.
佢好留意其他人嘅動靜架,可能會講到同學仔d嘢俾我聽,到時上來報料先

回覆 6# kimmama 的文章

hi....星皓適應上好嗎? 放心學校是很有經驗, 我囡囡也很愛番學....

回覆 2# hccw 的文章

我囡囡也喜歡唱歌但我叫她唱她總愛怕羞...

阿女提過陳星皓同其他同學仔嘅名.........
佢好似特登每日留意1-2個名返來同我講

佢話有個同學仔日日都喊,自己就冇........
但其實我發覺佢都收埋咗D情緒!

係就係講到好多嘢,唱歌仔同詩仔都好好,
但成日話唔想返學,朝早苦瓜乾,放學開開心!
仲話要返番nursery間學校..............
同哥哥好大contrast!

回覆 1# hccw 的文章

小囡是活躍型, 可能番學太興奮每天下補姆車總是睡着, 問她番學開心嗎? 總是對我說開心, 有時跟她講電話也有紋有路, 守規則也能服從.....

聽落都好OK呀:)

原帖由 sandymama99 於 10-10-2 07:24 發表
小囡是活躍型, 可能番學太興奮每天下補姆車總是睡着, 問她番學開心嗎? 總是對我說開心, 有時跟她講電話也有紋有路, 守規則也能服從.....

hi sandymama, I guess he is doin okay at school, but sometimes dislike to follow order and still not sure how to live with other kids.... hope he will be better Late on...and find interesting in going scHool... my son is in "apple" group.... what about your baby?

原帖由 sandymama99 於 10-9-25 09:46 發表
hi....星皓適應上好嗎? 放心學校是很有經驗, 我囡囡也很愛番學....

Hello, 您地好!

我仔仔都係k1k架, 希望以後大家可以聯絡多d!

想問吓學校聖誕節幾多號開始放假....唔該!

回覆 1# 蛋蛋媽 的文章

20-12-2010 to 02-01-2011 christmas and new year's holiday.....

回復 3# kimmama 的帖子

My daughter is also in the "Apple" group :)
She always talks about 星皓.
Once we asked her to pick one classmate to do artwork & she made 星皓.