用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010-2011 (K3H) 既同學仔 ^^
樓主: amymitpro
go

2010-2011 (K3H) 既同學仔 ^^ [複製鏈接]

原帖由 kattang 於 10-10-8 17:12 發表
昨日普通話堂教了 "我在根德園幼稚園上學"
今個星期電腦堂就玩排1-12月, 排對了電腦就會有煙花匯演看, ANSON說她玩了3次.

大家知唔知幾時有生日PARTY? ...

今日收到通告話29/10 - 8:45a.m. - 11:10a.m.

原帖由 jumbo_mandy 於 10-10-8 22:06 發表

今日收到通告話29/10 - 8:45a.m. - 11:10a.m.

Mandy,

++好D未?隻手仲有無痛?我問Calix有無見到++整親隻手,佢話無見到++,剩係見到你咋。祝++早日康復!

原帖由 Camom 於 10-10-12 08:13 發表

Mandy,

++好D未?隻手仲有無痛?我問Calix有無見到++整親隻手,佢話無見到++,剩係見到你咋。祝++早日康復!

Hi Camom,

++星期六in完DGJS, 就去左照x-ray 同覆診, 醫生話佢d骨進展得都o.k., 唔駛再"啪"過d骨喇, 算做鬆一口氣, 而家要等d骨自已生長愈合, 如一切順利, 可望11月初拆石膏。 其實++除左上次"啪"骨勁痛之外, 佢由頭到尾都係話只有少少痛, 所以都冇乜嘢卦, 多謝妳關心呀!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-10-12 12:18 發表

Hi Camom,

++星期六in完DGJS, 就去左照x-ray 同覆診, 醫生話佢d骨進展得都o.k., 唔駛再"啪"過d骨喇, 算做鬆一口氣, 而家要等d骨自已生長愈合, 如一切順利, 可望11月初拆石膏。 其實++除左上次"啪"骨勁痛之外, 佢 ...

咁就好啦!++真係叻女!

Hi jumbo_mandy,

咁快就可以拆石膏, 咁就好囉. 祝佢面試順利! ^^

jjhh

原帖由 jumbo_mandy 於 10-10-12 12:18 發表

Hi Camom,

++星期六in完DGJS, 就去左照x-ray 同覆診, 醫生話佢d骨進展得都o.k., 唔駛再"啪"過d骨喇, 算做鬆一口氣, 而家要等d骨自已生長愈合, 如一切順利, 可望11月初拆石膏。 其實++除左上次"啪"骨勁痛之外, 佢 ...

原帖由 jjhh 於 10-10-12 14:15 發表

咁快就可以拆石膏, 咁就好囉. 祝佢面試順利! ^^

jjhh

Hi jjhh,

謝謝! 大家咁話, 面試呢關順順利利!
++到而家共只 in 左兩間, 呢兩日諗諗下真係要再報多幾間至得!

哈~ 都仲有宣道同培正仲可以報, 你俾我d過度憂慮妄想傳症染o左呀?!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-10-12 14:26 發表

Hi jjhh,

++到而家共只 in 左兩間, 呢兩日諗諗下真係要再報多幾間至得!

原帖由 jjhh 於 10-10-12 14:59 發表

哈~ 都仲有宣道同培正仲可以報, 你俾我d過度憂慮妄想傳症染o左呀?!

jjhh,

我會報埋宣道架, 不過唔考慮培正lu, 呢間私校accept左都唔比大抽獎嘅。
我唔係過慮呀, 因++而家被逼改用左手去應付interview, d字同drawing 嚇得c人, 我怕連second in 都冇可能入到啫。

回覆 1# jumbo_mandy 的文章

Mandy,

Glad to know ++ is recovering well. No worry, have confidence in ++ la..Add oil!!!

++好番就好啦!
佢係個乖巧又得人喜歡的小妹妹,加油!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-10-12 14:26 發表

Hi jjhh,

Arthur 媽媽

想請教K3H既媽咪,這星期有沒有教新的中英文歌呢?因為.   Arthur 自星期三起,腸胃炎加感冒發燒,今天終於退左燒,星期一可以返學。 功課我就同MsTsang 夾咗,所以我想問下有無特別野或歌,等我可以幫佢操下。麻煩大家!。
原帖由 amymitpro 於 10-10-12 18:48 發表
++好番就好啦!

Arthur 媽媽

想請教K3H既媽咪,這星期有沒有教新的中英文歌呢?因為.   Arthur 自星期三起,腸胃炎加感冒發燒,今天終於退左燒,星期一可以返學。 功課我就同MsTsang 夾咗,所以我想問下有無特別野或歌,等我可以幫佢操下。麻煩大家!。
原帖由 amymitpro 於 10-10-12 18:48 發表
++好番就好啦!

Arthur 媽媽

原帖由 amymitpro 於 10-11-26 09:12 發表
想請教K3H既媽咪,這星期有沒有教新的中英文歌呢?因為.   Arthur 自星期三起,腸胃炎加感冒發燒,今天終於退左燒,星期一可以返學。 功課我就同MsTsang 夾咗,所以我想問下有無特別野或歌,等我可以幫佢操下。麻煩大家!。 ...

Arthur 好番就好喇, 腸胃炎很可怕!

星期三教左中文課本第27頁果首"愛護動物的家"

星期四教左首英文歌"Little Boy Blue" (recitation)

Little Boy Blue,
come blow your horn,
the sheeps in the meadow,
the cows in the corn.
And where is the boy?
Who looks after the sheep?
He is under the hay stack.
Fast asleep.

仲有上星期教的"Lightly Row", 已由recitation 轉為歌仔了。

Hi ++媽咪,
謝謝你的幫忙!等我同亞仔操下隻英文歌先。
腸胃炎真係麻煩,最慘仲發燒,攪到我都成晚無覺好瞓,好彩今日好好多!
要恭喜你呀!知道SFA offer咗比++, 你都可以放心d, 起碼一間在手!而我暫時就幫Arthur 選擇咗St. Joe (Kwun Tong),希望對佢係好既小學啦!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-26 16:16 發表

Arthur 好番就好喇, 腸胃炎很可怕!

星期三教左中文課本第27頁果首"愛護動物的家"

星期四教左首英文歌"Little Boy Blue" (recitation)

Little Boy Blue,
come blow your horn,
the sheeps in the meadow,
the cow ...
Arthur 媽媽

原帖由 amymitpro 於 10-11-26 18:27 發表
Hi ++媽咪,
謝謝你的幫忙!等我同亞仔操下隻英文歌先。
腸胃炎真係麻煩,最慘仲發燒,攪到我都成晚無覺好瞓,好彩今日好好多!
要恭喜你呀!知道SFA offer咗比++, 你都可以放心d, 起碼一間在手!而我暫時就幫Arthur 選擇咗St. Joe ( ...

不用客氣! 今日學校還派回assessment papers 了。

其實我現在還未給++選擇定讀邊間, 因另一私校offer是一條龍, 很吸引, 真係好驚六年後, 唔知自巳仲有冇精力再戰, ++只in了四間, APS亦不會去了, 現再等埋下月尾的結果, 便可正式收工, 期待中!

++mami, agree with your point! 6 年後既變化真係唔知!希望各小朋友入到好小學!   
原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-27 00:32 發表

不用客氣! 今日學校還派回assessment papers 了。

其實我現在還未給++選擇定讀邊間, 因另一私校offer是一條龍, 很吸引, 真係好驚六年後, 唔知自巳仲有冇精力再戰, ++只in了四間, APS亦不會去了, 現再等埋下月尾的 ...
Arthur 媽媽

++話今日有英文比賽喎, 我地班錯左 兩題, 其實都唔錯。 Miss Tsang 過左去K3M問, Miss Luk 就入我地班, 依組別逐個小朋友call 出去問 1 條問題, 或加多 1 條 Who is your Chinese teacher? ++的問題是 What toys do you have?

回復 1# jumbo_mandy 的帖子

多謝你的分享,等我今晚問吓子謙。

原帖由 keroro_him 於 10-12-8 13:55 發表
多謝你的分享,等我今晚問吓子謙。

你又話人造衛星講架?
子謙冇答錯呀, 答錯的兩題係 :
1) Swing your arm and turn around.
2) Do you have brothers or sisters?
其實仲有 1條Who is your Chinese teacher? 有位小朋友答左 Miss Tsang is my Chinese teacher, 不過Miss Luk 話算啦, 唔當錯。

回復 1# jumbo_mandy 的帖子

唔好笑我啦。 最後++決定讀那一間小學?
‹ 上一主題|下一主題