用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

可能你個仔真係重未習慣返學同佢真係唔知老師做咩! 所以佢未能夠講比你聽, 佢遲o的習慣o左, 開心o個時就會講o架啦!
我個女今日同我講net teacher o既o野可能係我上星期問  o左佢幾次 (問佢o個陣佢都係唔知我講咩), 所以佢先主動同我講.
條手巾仔有冇寫名同班別o架? 如果有應該會找到的, 我相信可能響toilet 唔見, 因為o個條手巾洗完手先用.
唔坐校車表一式兩份交比姨姨, 但都要通知學校o架.

原帖由 loloyen 於 10-8-25 00:03 發表
HI!媽珠,今日BB第2日坐校車冇喊重笑,唔知係唔係BB上車時安排坐司機後面,特別HAPPY!我都有問佢今日食乜飲乜,唱乜,教乜,都係答到唔知真定假,都唔知答乜,都唔問咁多啦,好似迫BB答問題咁,昨日已經唔見咗條DRY ...

醒目開學勳章

HI!媽珠,咁夜都未訓,THX你既回覆,BB手巾寫唔到名字,希望明天BB記得放落袋啦!唔搭校車幾時要通知學校?THX!

而家我叫阿女自己約 11:00 PM 前自己先上床瞓, 我就可以唔駛倍瞓, 可以做下自己o野.
如果冇名未必可以找到, 可能要你自己去認返.
我用有相有名的熨貼
http://photos.baby-kingdom.com/hk/default.asp

上年都係好似你o敢, 買o左好多唔同o既筆都寫得唔滿意, 無意中比我見到呢隻label, 熨曬響o的衫到, 用o左成年我覺得ok. 好似阿女條學校手巾要日日洗, 到年尾o的色都係淺o的, 但個名都重好清楚睇到.
唔搭校車我會早o的通知, 如我sure 一定唔搭, 校車我會即刻(可能係幾日前) 比紙通知佢, 另外當日返學o個程車口頭再提多次姨姨, 學校(幾日前) 比信都得o架又或者即 日3:00 前(校長提意) 打電話通知學校.

原帖由 loloyen 於 10-8-25 01:18 發表
HI!媽珠,咁夜都未訓,THX你既回覆,BB手巾寫唔到名字,希望明天BB記得放落袋啦!唔搭校車幾時要通知學校?THX!

醒目開學勳章

HI!
THX你媽珠!
今日BB冇唔見手巾,等我睇多2日先,如果再唔見就真係要用熨貼,我諗住明天接BB校車時比張紙校車姨姨,星期五3點前通知學校,應該咁樣冇做錯是嗎?你女女今日有冇講係學校啲事,我問我BB都係答同之前一樣,真難攪
原帖由 媽珠 於 10-8-25 14:41 發表
而家我叫阿女自己約 11:00 PM 前自己先上床瞓, 我就可以唔駛倍瞓, 可以做下自己o野.
如果冇名未必可以找到, 可能要你自己去認返.
我用有相有名的熨貼
http://photos.baby-kingdom.com/hk/default.asp

上 ...

我睇到人o地第二班連個袋仔成個都可以唔見, 幾日都找不到. 都係要老師小心幫佢o地睇住先得, 佢o地o敢細邊識認呀!

我問阿女今日穿 sport wear 有咩玩, 佢話有得玩滑梯, 但有o的冇得出去玩, 我問係咪分兩批出去佢又話唔係, 問佢有幾多個冇得出去玩佢又話好多, 佢話唔乖就唔比玩出去要在課室坐, 問佢坐在課室o的小朋友係咪玩玩具佢又話唔係........佢講得我都唔 make sense 有o的亂 , 唔知真唔真, 不過 MISS LAM 今日做佢O地阿四 幫佢o地拿住學生証等佢o地玩滑梯我信係真o既.

原帖由 loloyen 於 10-8-26 00:35 發表
HI!
THX你媽珠!
今日BB冇唔見手巾,等我睇多2日先,如果再唔見就真係要用熨貼,我諗住明天接BB校車時比張紙校車姨姨,星期五3點前通知學校,應該咁樣冇做錯是嗎?你女女今日有冇講係學校啲事,我問我BB都係答同之前一樣,真 ...

醒目開學勳章

我問過下BB今日玩乜,佢話揸車同玩滑梯,不過唔知是否這些是星期一個啲事,我星期五都要問下MISS LAM,BB星期三有冇份出去玩,如果冇直係佢唔乖啦!
原帖由 媽珠 於 10-8-26 01:04 發表
我睇到人o地第二班連個袋仔成個都可以唔見, 幾日都找不到. 都係要老師小心幫佢o地睇住先得, 佢o地o敢細邊識認呀!

我問阿女今日穿 sport wear 有咩玩, 佢話有得玩滑梯, 但有o的冇得出去玩, 我問係咪分兩批出 ...

尋日佢o地好似做手工, 我個女話有個手袋, 有爸爸媽媽響度.
原帖由 loloyen 於 10-8-26 01:09 發表
我問過下BB今日玩乜,佢話揸車同玩滑梯,不過唔知是否這些是星期一個啲事,我星期五都要問下MISS LAM,BB星期三有冇份出去玩,如果冇直係佢唔乖啦!

醒目開學勳章

HI!媽珠
今日終於都見到你,NICE TO SEE YOU!
你女女講嘢真係好叻,我BB唔知幾時先可以咁,今日又收到幾份通告同功課,不過睇過啲通告都唔係好明,有一張通告叫帶書返學,又星期幾帶乜星期幾又帶乜,好似好亂,另1張學校進度表又講幾時帶普通話書要自己跟進,我睇極都唔多明,可能我蠢,請問你睇完明唔明?THX!
昨天回來BB開始會講當日老師教過乜,不過我都唔知真定假,之後MISS LAM打比我,我再問,原來真係有教BB講既嘢,MISS LAM話都有進步,係SCHOOL都有進步,不過都有時繼續自己行出位,有小小繼續攪其他同學物品,我同MISS LAM講會係HOME教BB這些唔好既行為,希望BB快些改善,還想問下你,你女女自己帶茶點,會帶什麼?飲品是否要自己帶?因為我BB有病唔多食得油同肥既食物,可能下學期唔JOIN學校茶點,見到份餐單有叉燒包怕有肥膏,所以怕怕,其他就OK!

HI! 黎駿媽媽,

SORRY! 尋日冇同你詳談, 因我驚阿女走失, 佢成日周圍走, 周身郁, 好在MISS LAM 話佢 上堂好定.

進度表係講比你知佢o地會每星期教咩, 好多學校都有.

另外一張叫你 執 書包, 即係:-

23/8 至1/10 每個星期二帶普通話書第一卌

不過我都要再group 多一個表, 比自己同阿女睇, 等佢知道要執書包.

你慢慢o黎啦! 你BB 開始知道而家自己做緊咩, 知多o的就會同你講多o的. 佢講多o的你就會開心o的o架啦! 個個小朋友都唔同, 唔好做比較. 我個女7個月第一次講o野, 講爸爸媽媽 (我媽媽教她的), 之後日日自己當歌o敢唱, 1歲就講   o野成句講, 不過次序有o的亂 . 唔講 BB 話 (但返PN 班就學人o地講, 激死我! )

我平時比佢會有兩part.
1) 生果 -- 提子, 車王厘子, 藍梅. (stawberry 阿女唔食), 比o的一粒o既生果, 唔駛切o個o的.
2) 餅乾,  cookie, 細蛋糕 (一口一個o個種), 有味排包或方包(用有形狀的 cookie 模印出一個個小形狀, 方便佢食又靚o的)
因為阿女食lunch 食得好少, 所以我會比多o的. 學校茶點最多一件起兩件止. 唔夠可以再加, 但小朋友會怕醜, 通常都唔加.
如果你個仔食o野好叻唔扭計, 你可以自己帶. 但如果唔係, 我suggest你比佢食學校茶點,等佢咩都試下, 同一大班小朋友一齊食佢會自動食, 好多小朋友唔食過o既o野佢唔肯食, 大大下就會偏食, 一齊食都係一種訓練o黎o架!
不過原來冇 join 學校茶點係冇有味飲品o架, 昨天 MISS LAM 同我講, 尋日茶點有橙汁飲, 我個女見人o地個個都有, 但佢只有水. 望o左兩眼, 我問阿女, 佢話飲水都就得o架啦!  我下星期開始會比多支橙汁佢帶返學(因為其他小朋友飲料佢唔係好飲o架, 次次都係飲兩啖, 之後就飲水) 等佢想飲就可以飲.  

原帖由 loloyen 於 10-8-28 00:40 發表
HI!媽珠
今日終於都見到你,NICE TO SEE YOU!
你女女講嘢真係好叻,我BB唔知幾時先可以咁,今日又收到幾份通告同功課,不過睇過啲通告都唔係好明,有一張通告叫帶書返學,又星期幾帶乜星期幾又帶乜,好似好亂,另1張學校進度 ...

重有呀! 阿女改o左口, 原來net teacher 叫MR. WIN. 放學   o個陣重見到佢o添.
放學o個時阿女叫我同佢上二樓, 原來佢o地上音樂堂係響二樓, 有個課室, 個老師叫 MISS LU ??? . 有琴重有咪o架! 一上堂重唱 "good afternoon childred".
佢上次表演完, 我話送一樣玩具比佢, 佢尋日買o左個有咪有琴連椅o既玩具, 返到o黎好開心, 話佢自己係 MISS LU.  

原帖由 媽珠 於 10-8-28 14:23 發表
HI! 黎駿媽媽,

SORRY! 尋日冇同你詳談, 因我驚阿女走失, 佢成日周圍走, 周身郁, 好在MISS LAM 話佢 上堂好定.

進度表係講比你知佢o地會每星期教咩, 好多學校都有.

另外一張叫你 執 書包, 即係:-

23/8 至1/10 每 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
唔使唔好意思!可以下星期五再傾,不過我當時都要搵番個仔,因為唔放心得佢daddy一起,始終男人比較粗心大意
thx你既回答,我昨晚再睇多次帶書通告,開始有些明白,但係普通話書要下星期先派,應該派完先有得帶,想問下你今個星期啲功課,最尾有到叫用糖果紙整個勞作,我諗唔到邊有咁大張糖果紙 ,你女女睇嚟好like音樂,有考慮比佢學琴嗎?我有時睇下其他班別既topic,見到他們有些兒歌平時我仔仔冇唱,例如london bridge is falling down,咁我今日試下唱比佢聽,睇下有乜反應,點知佢話school,即係係school有唱過,跟住我叫佢一齊唱,出奇地又識唱,不過唔係好完整,現在多咗個進度表,令我可以知道嗰個星期school教過乜,等佢返嚟問下就知道佢講得真唔真!
miss lam上星期都打咗2次電話比我,你同我講冇打比你,可能我仔仔真係比較唔乖又係細b,又唔習慣,所以miss lam打得比較多比我,等我可以知道仔仔係學校有乜問題,我係home再調教,盡快改善!

我都冇糖紙呀! 有張花紙咪剪o的出來摺o羅.
明天只帶中文書, 其餘書應該下星期先帶. 明天要帶o個本中文書 MISS LAM 應該上堂時同小朋友睇過七成, 因為我個女識同我講內容, 由其是獅子力力故事, 我個女講到七成內容比我聽, 其餘佢自己作.
之前佢返 PN 時會返屋企學老師彈琴, 唔聽音o的手勢好似, o個時未到3 歲, 我有帶佢去試堂, 入到課室有老師響度唔肯彈, 又要我同佢一齊坐. 最後都係學唔成. 而家有時會帶佢去o的大 o既琴行玩下, 等佢自動同我提出先帶佢去學.
而家星期六同日, 會帶佢跳舞, 如果唔係佢 日日響度跳跳到我頂佢唔順 (須然跳完返屋企都會跳).

原帖由 loloyen 於 10-8-29 00:54 發表
hi!媽珠
唔使唔好意思!可以下星期五再傾,不過我當時都要搵番個仔,因為唔放心得佢daddy一起,始終男人比較粗心大意
thx你既回答,我昨晚再睇多次帶書通告,開始有些明白,但係普通話書要下星期先派,應該派完先 ...

醒目開學勳章

hi!
我都諗住用張4方型紙摺,不過唔知得唔得,你女女可以講到7成比你聽,勁 ,我比bb睇過下本書,佢冇同我講內容,只係指住個封面話lion,都唔知佢上堂有冇留心,可能有但唔多識講,唉 唔知明天下午會唔會突然掛3號風球,希望放咗學先啦!唔想返返下學要返home.

Hi, 唔好意思,我係N1A2 既媽咪!

見你地講功課,摺跳舞人,駛唔駛交返學校架? 我以為只係我地同小朋友摺手工,摺完我無放入書包呀!

醒目開學勳章

hi!
我摺完放係個功課袋,應該要交回學校!thx!

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-8-30 10:03 發表

見你地講功課,摺跳舞人,駛唔駛交返學校架? 我以為只係我地同小朋友摺手工,摺完我無放入書包呀!

寫返名放入書包, 睇下明天老師收唔收啦!
原帖由 蚊蚊PIG 於 10-8-30 10:03 發表

我平日臨瞓前有同佢講故事, 所以佢會識得講下, 但只係講比佢o的公仔聽.唔會講比大人聽.
你個仔應該知道 MISS LAM 有同佢講過呢個故事, 佢有印象先會有反應同你講 LION, 但 MISS LAM 應該用廣東話講同長篇大論, 所以佢聽唔曬o羅. 如果用英文講可能你個仔會聽到多o的. 有進步o架啦!

阿女今日又改口啦! 音樂老師叫做 MISS LEUNG....

原帖由 loloyen 於 10-8-30 00:13 發表
hi!
我都諗住用張4方型紙摺,不過唔知得唔得,你女女可以講到7成比你聽,勁 ,我比bb睇過下本書,佢冇同我講內容,只係指住個封面話lion,都唔知佢上堂有冇留心,可能有但唔多識講,唉 唔知明天下午會唔會突 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
今日bb回來後睇佢書包,發覺冇派到書,正常今日會派一些,咁我即刻打返學校搵下miss lam問下,因為驚可能派咗比bb整唔見,好彩miss lam未走,miss lam話今日比較趕,所以冇派書,赫得我,跟住miss lam同我講一兩句,佢話bb今日好乖,冇出位,冇攪人嘢,問我係未教過bb,我話有,miss lam話雙方面一齊教會好好,大家合作!
我bb臨訓前都會同佢隻bear唱歌同say goodnight,男仔like公仔 ,唉!
原帖由 媽珠 於 10-8-30 22:38 發表
我平日臨瞓前有同佢講故事, 所以佢會識得講下, 但只係講比佢o的公仔聽.唔會講比大人聽.
你個仔應該知道 MISS LAM 有同佢講過呢個故事, 佢有印象先會有反應同你講 LION, 但 MISS LAM 應該用廣東話講同長篇大論, 所以 ...

你個仔進步得好快呀!  又肯聽你講. 我個女唔係好受我教 , 佢係o個o的要外人教先聽o個種. 都係留返比 miss 教啦!
玩具冇分男女, 我睇過本書, 佢話男仔都要比佢玩下煮飯仔, 等佢響個過程同中學會分享同合群. 而且你仔仔應該當bear 係 best friend, 所以將所學所見所聞都同佢分享. 你要記住如果你個仔同你分享佢o既學校生活, 你要表現得好鍾意聽同同佢感覺相同. o敢佢就會成日都同你分享所見所聞.
我同你講o既學校情況就係我個女得閑同我講o既兩句兩句加起o黎o既. 佢唔同爸爸講, 因為佢成日聽都唔用心. 小朋友都知邊個係知心友o架!
原帖由 loloyen 於 10-8-30 23:50 發表
hi!媽珠
今日bb回來後睇佢書包,發覺冇派到書,正常今日會派一些,咁我即刻打返學校搵下miss lam問下,因為驚可能派咗比bb整唔見,好彩miss lam未走,miss lam話今日比較趕,所以冇派書,赫得我,跟住miss lam同我講一兩句,佢 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
我BB今日冇返學,因為昨日回家後已經係咁打乞次,我都知道出事,臨訓前比咗啲之前醫生既收鼻水藥,不過成晚BB都訓得唔好,聽到啲鼻水聲好勁,今早起身重有埋咳,即刻打返學校請假,下午去睇醫生,醫生話係小感冒,不過都要睇下明天重有冇鼻水同咳,如果有都唔返得學,唔想傳染比人,今日決定請假後,同BB講今日唔返學啦,BB話唔好重喊 咗一陣,希望明天可以好番有得返學啦!

原帖由 媽珠 於 10-8-31 00:27 發表
你個仔進步得好快呀!  又肯聽你講. 我個女唔係好受我教 , 佢係o個o的要外人教先聽o個種. 都係留返比 miss 教啦!
玩具冇分男女, 我睇過本書, 佢話男仔都要比佢玩下煮飯仔, 等佢響個過程同中學會分 ...
‹ 上一主題|下一主題