用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi!媽珠
你女女要扮靚正常,女仔嚟 !你已經諗咗扮天使,我真係唔知bb扮乜,你有冇好提議thx!如冇意外下次生日會我bb有份,希望到時bb唔好病就得 !如果下星期唔使帶who did that,又冇講帶另1本,咁mr win咪冇嘢教,我bb都識晒入面啲詞語,成日要讀同睇,帶回環保袋個通告我都有啦thx!想問下你訂校服要填尺碼,我都唔知乜尺碼幾大,點填 ?

Hi! loloyen,

SORRY! 現在先得閑上嚟!
你出街時留意下, 有啲地方有 HALLOWEEN 嘅嘢賣o架! 不過最緊要個扮相你BB 鍾意, 如果唔係佢就玩得唔開心.
書你唔駛担心. 除o左who did that 外, 重有其他英文書嘛! 又或者佢哋唔用書教其他嘢都未定, 我只係知一定係講英文. (講笑咋! 唔好介意)

校服我都冇填 size. 其實應該跟夏季校服尺碼做基礎. 如果你 BB 大得快就加大一個碼, 如果唔係就跟返夏天. 最緊要實物試FIT. 我都預o左實要換1 次.

quote]原帖由 loloyen 於 10-9-26 15:49 發表
hi!媽珠
你女女要扮靚正常,女仔嚟 !你已經諗咗扮天使,我真係唔知bb扮乜,你有冇好提議thx!如冇意外下次生日會我bb有份,希望到時bb唔好病就得 !如果下星期唔使帶who did that,又冇講帶另1本,咁mr win ... [/quote]

醒目開學勳章

HI!媽珠
今日學校退回訂校服回條同支票,請問你有冇?THX!

有呀! 因為校服資料memo 出錯咗, 所以要退返比我哋, 睇下駛唔駛改.
重有呀! 我之前比咗 memo Miss Lam, 問佢冬天著咩色襪, 頭先回電 話問咗主任應該著灰色襪或襪褲(女仔).

原帖由 loloyen 於 10-9-27 19:18 發表
HI!媽珠
今日學校退回訂校服回條同支票,請問你有冇?THX!

醒目開學勳章

hi!媽珠
miss lam夜晚打咗比我啦!交代訂校服事宜,不過佢比漏咗新校服通告我,我都唔知有乜改動,所以明天未交得支票,因miss lam明天先補番比我,今日bb因鼻敏感流鼻水,鼻水倒流又咳埋,唉 !我都有同bb帶咗口罩先返學,唔知明天又返唔返到,雖然不會傳染比人,如果咳得勁,我怕bb累都唔比返,究竟幾時bb先冇咁易病 ,都唔知是否因為bb個肝唔好而影響佢既抵抗力 !真辛苦!咁男孩子是否可穿白色襪呢?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-28 00:13 發表

有呀! 因為校服資料memo 出錯咗, 所以要退返比我哋, 睇下駛唔駛改.
重有呀! 我之前比咗 memo Miss Lam, 問佢冬天著咩色襪, 頭先回電 話問咗主任應該著灰色襪或襪褲(女仔).

...

我個女上年都係成日病, 咳我就最怕, 因為佢一咳就會有痰, 晚上 一定會咳到 . 就算落咗格鬥兩三個鐘前食嗰啲都 返出嚟. 睇晒中西醫都唔得, 話啲痰要佢自己咳出嚟, 唔可以幫佢化, 因為嗰啲係唔清潔嘅嘢. 佢自己都有試過咳同嘔啲痰出嚟, 但始終清唔晒. 我試過比候棗散佢食, 頭嗰一兩次得, 之後都係唔得.最後咩都唔比佢食佢又冇嘢和, 好彩今年佢都冇咩病到, 佢而家有一二聲咳或者小小鼻水我都唔會比藥佢食住. 但自從上年成日睇中醫, 個中醫話佢多風之後我就開始比多咗用薑, 蔥, 蒜頭煮嘅餸佢食,之後就小咗病, 因為呢啲都係去風及防感冒有啲工效嘅. 如果你 BB 食得呢啲嘢, 你試下比佢食下.
我個女如果病得唔厲害, 我都係比佢帶口罩但唔比藥佢食. 晚上 先食藥. 這樣佢就唔會冇精神, 但如果真係冇精神, 就唔返學比佢響屋企 下.

原帖由 loloyen 於 10-9-28 00:50 發表
hi!媽珠
miss lam夜晚打咗比我啦!交代訂校服事宜,不過佢比漏咗新校服通告我,我都唔知有乜改動,所以明天未交得支票,因miss lam明天先補番比我,今日bb因鼻敏感流鼻水,鼻水倒流又咳埋,唉 !我都有同bb帶咗口罩先返 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
你女女都係只有咳同痰,我bb一咳又會喘氣,屋企梗有支喘藥看門口,佢又唔係有哮喘, 我bb食既飯餸要分開煮,佢食既全部都係用烚既方法,冇乜油,我諗下點樣加你提議既薑蔥蒜頭一起煮,thx!昨晚都咳到訓得唔好包括佢阿媽我,幾時先停 !可能再大啲會好好多,希望bb快啲大過!

我聽人講哮喘要做KEEP 住做運動, 等個肺嘅功能好啲.另外如果你BB食得我講嘅嘢, 你可以在烚餸之前落, 先煮幾分鐘然後先烚餸都得.
原帖由 loloyen 於 10-9-28 15:47 發表
hi!媽珠
你女女都係只有咳同痰,我bb一咳又會喘氣,屋企梗有支喘藥看門口,佢又唔係有哮喘, 我bb食既飯餸要分開煮,佢食既全部都係用烚既方法,冇乜油,我諗下點樣加你提議既薑蔥蒜頭一起煮,thx!昨晚都咳到訓得唔好 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
我知道bb個肺麻麻,不過好彩未係哮喘,我下年會幫佢報學游水,等佢強下個肺,今日miss lam又打比我啦 !原來bb又出事 ,話說今日差唔多放學前大家去一去廁所,因今天冇嬸嬸係廁所,所以要miss lam親自同佢哋vv,唔知點樣bb自己走咗去,有其他小朋友係咁同miss lam講黎駿走咗,miss lam當時好忙冇留意到,跟住係操場出面搵番,當時miss lam問bb點解,bb冇答想喊,miss lam問多陣之後bb就喊,miss lam叫我問下bb點解,我之後有問bb,bb話home,可能佢vv完自己諗住放學所以行咗出去,我教訓bb唔可以咁,如果你自己走咗,miss lam同mommy都會喊,問佢要唔要咁,佢話唔要,咁我話你一定要跟住miss lam知唔知,佢話知喎 !希望佢記得啦!唔好再有下次,怕佢唔知行咗去邊有危險,激死我啦! 不過有些開心係miss lam話bb係課室上堂就有進步,比之前好好多,肯同隔離位個男仔say hi,介紹自己,肯一齊企起身做動作,唱歌跳舞咁,群體咗!算有些安慰!

頭先 MISS LAM 都有打比我, 不過我聽得出佢好累.
剛上床時同阿女傾開計, 佢話去 VV 時原來有姐姐服侍佢哋. 佢話因為好多小朋友都唔識著褲仔, 所以姐姐會逐個同佢哋著 . 但佢又話姐姐有時同佢著得太高所以整住 PAT PAT. 我就叫佢以後自己著, 因為識做就要自己做. 姐姐一日幫噉多小朋友著好辛苦o架.

原帖由 loloyen 於 10-9-29 00:55 發表
hi!媽珠
我知道bb個肺麻麻,不過好彩未係哮喘,我下年會幫佢報學游水,等佢強下個肺,今日miss lam又打比我啦 !原來bb又出事mouth:" /> ,話說今日差唔多放學前大家去一去廁所,因今天冇嬸嬸係廁所,所以要miss lam親 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
如果識穿就自己穿,應該既!要學習自埋能力,我bb叫親佢穿褲都唔識穿好後面,穿到一pat嘢咁,已經不停訓練,希望有一天可以自己穿好,我都唔想我bb做港童 ,我知miss lam好累,真係辛苦miss lam!比個 佢先!
原帖由 媽珠 於 10-9-29 01:22 發表

頭先 MISS LAM 都有打比我, 不過我聽得出佢好累.
剛上床時同阿女傾開計, 佢話去 VV 時原來有姐姐服侍佢哋. 佢話因為好多小朋友都唔識著褲仔, 所以姐姐會逐個同佢哋著 . 但佢又話姐姐有時同佢 ...

頭先 Miss Lam 又打 比我, 佢話阿女今日在課室排隊等出去坐校車時, 又走雞 (即係自己排排下隊自己走出操場). 到佢走出去捉返佢, 之後教訓咗佢,初頭阿女重以為Miss Lam 同佢玩, 之後知自己錯先識喊 . 做Miss Lam 真辛苦. 不過佢又同我講今個星期成班 N1D1 (PM) 都好乖, 佢叫做嘅嘢個個都有一齊做(如:上堂時唱歌, 做動作....)所以佢都有啲安慰, 今日放學佢每個小朋友都送一個貼紙同贊佢哋, 阿女實係噉所以個心"創咗"開心到四圍走啦!

你BB 收到貼紙有冇同你講啲咩呀? 我個女咩都無講 (可能知自己有啲做錯 嘢怕我追問 佢 ). 只係放學時將個貼紙貼在眼上, 做其獨脈龍.

SORRY! 你好似有問過我冬天襪嘅問題, 我唔記得答你. 上次 Miss Lam 答覆係:
問了主任, 冬天襪最好灰色, 如冇, 白色都可, 但學校PREFER 灰色.

如有問題, 你寫張MEMO 給 Miss Lam 問佢.

原帖由 loloyen 於 10-9-29 02:22 發表
hi!媽珠
如果識穿就自己穿,應該既!要學習自埋能力,我bb叫親佢穿褲都唔識穿好後面,穿到一pat嘢咁,已經不停訓練,希望有一天可以自己穿好,我都唔想我bb做港童 ,我知miss lam好累,真係辛苦miss lam!比個 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
我bb今日冇返學,今早見佢鼻水多咗同變咗小小綠色,即刻請假,因為可能會傳染其他小朋友,又睇多次醫生 ,明天應該可以返,我明天都去接bb放學,順便睇尺寸訂校服,你明天接嗎?今日到你女女走雞,咁miss lam咪兩日唔見咗兩隻雞 ,我bb好希望有貼紙架,希望miss lam明天後補比bb,佢會好開心 ,我覺得miss lam真係好老師,幾累都打比我哋,所以成日要教bb唔好令miss lam唔開心,要乖,咁miss lam就冇咁辛苦啦 !
原帖由 媽珠 於 10-9-29 23:58 發表

頭先 Miss Lam 又打 比我, 佢話阿女今日在課室排隊等出去坐校車時, 又走雞 (即係自己排排下隊自己走出操場). 到佢走出去捉返佢, 之後教訓咗佢,初頭阿女重以為Miss Lam 同 ...

尋日冇去接放學, 因為有啲嘢做唔得閑.

昨天有2樣功課 -- 一本 + 1張貼
進度表

阿女話尋日去咗另外一間課室上堂, 有電視睇, 一路睇電視MISS LAM 一路教佢哋嘢, 但佢又講唔到比我知課室位置同MISS LAM 教佢哋咩嘢. 可能第一次去嗰度上堂, 可能去多幾次先識返嚟同我上堂啦!

原帖由 loloyen 於 10-9-30 00:37 發表
hi!媽珠
我bb今日冇返學,今早見佢鼻水多咗同變咗小小綠色,即刻請假,因為可能會傳染其他小朋友,又睇多次醫生 ,明天應該可以返,我明天都去接bb放學,順便睇尺寸訂校服,你明天接嗎?今日到你女女走雞,咁miss lam咪 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
昨日NIDI轉咗去前2間課室,我去接放學時見課室門口CLOSE入面又冇人,問下其他老師,原來係前2間到,MISS LAM話本身個課室明天要用唔知乜,所以搬咗,功課同進度表都啱啦THX !見到呢排啲負面消息加上其他人講啲好難聽既說話,個心有些唔舒服 ,但我信老師唔會因為這件事而受影響,BB真係好LIKE返學架,昨日MISS LAM都後補貼紙比BB,BB好開心 ,MISS LAM重讚BB好乖,開始有安慰 !
原帖由 媽珠 於 10-10-1 13:01 發表

尋日冇去接放學, 因為有啲嘢做唔得閑.

昨天有2樣功課 -- 一本 + 1張貼
進度表

阿女話尋日去咗另外一間課室上堂, 有電視睇, 一路睇電視MISS LAM 一路教佢哋嘢, 但佢又講唔到比我知課室位置同MISS LA ...

唔好意思呀, 我個仔仔係N1D2a.m., next monday係帶Oxford story book "waht a mess"但係我發覺我冇e本書, 就有一本"teaching Notes"stage1+, 想問下你地有冇e本嫁!!!

醒目開學勳章

hi!你好!
我bb有呢本書,你當時派書有冇check下,會唔會學校派漏?thx!
原帖由 queeniewingchow 於 10-10-3 00:28 發表
唔好意思呀, 我個仔仔係N1D2a.m., next monday係帶Oxford story book "waht a mess"但係我發覺我冇e本書, 就有一本"teaching Notes"stage1+, 想問下你地有冇e本嫁!!!

Hi! queeniewingchow,

成套 story book 一pack返嚟, 你打開時有冇對過張lost 呀! 成pack 書應該有:-

WHO DID THAT?
GOAL!
MAKING FACES
SHOPPING
THE JOURNEY
WHAT A MESS
你講嗰本係guide book 嚟o架. 家長自己睇.

如果真係無. 試下問學校有無得補...

原帖由 queeniewingchow 於 10-10-3 00:28 發表

可能要做interview. 因為我記得上年都係呢個課室同隔壁個課室打通比小朋友做遊戲室.

唔好為咗今次呢件事唔開心得太耐. 始終小朋友返咗差不多兩個月學, 真係有成績比我哋睇到.

原帖由 loloyen 於 10-10-1 15:48 發表
HI!媽珠
昨日NIDI轉咗去前2間課室,我去接放學時見課室門口CLOSE入面又冇人,問下其他老師,原來係前2間到,MISS LAM話本身個課室明天要用唔知乜,所以搬咗,功課同進度表都啱啦THX !見到呢排啲負面消息加上其他 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
冇事啦!時間會沖淡,thx!
今日bb又有貼紙,唔通今日bb又乖,其實可能全班都有,不過我同bb講因為你乖先有貼紙,佢不知幾囂 !我好佩服學校教小朋友既方法,今日第一日教what a mess!我夜晚同bb溫習,bb竟然可以差不多成本自己睇住讀晒,真係唔知佢哋有乜方法咁勁,我對york始終有信心,唔好再埋其他閒言閒語,比心機教好自己個仔重好 ,你女女呢排點呀?thx!
原帖由 媽珠 於 10-10-4 16:23 發表

可能要做interview. 因為我記得上年都係呢個課室同隔壁個課室打通比小朋友做遊戲室.

唔好為咗今次呢件事唔開心得太耐. 始終小朋友返咗差不多兩個月學, 真係有成績比我哋睇到.

...
‹ 上一主題|下一主題