用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

Hi! loloyen,

尋日有去接阿女, 因為佢想我接, 咪當係一星期一個獎勵囉!

小朋友大個開始識嘢! 知醜, 面皮簿, 我哋呢啲媽媽又要想辨法出招 先得啦!

嗰日阿 女喊係有原因o架! 因為佢之前一日 Miss Lam 叫佢照顧一個小朋友, 但個小朋友一企起身就跳, 佢冇叫停嗰個小朋友反而同佢一齊跳, Miss Lam咪解釋比佢知如果佢哋去到 supermarket 又跳企唔定會好危險. 響陰霾之下阿女咪喊 住唔去 supermarket 囉! 不過最後阿女都有去, 仲共用咗 $19 買咗蘋果同餅. 但 佢買嘅華盛頓蘋果同芝士夾心餅 佢平日叫都唔會食.

而家未知可唔可以去得成, 因為後生嘅(我都係後生嘅代表 ) 就想去, 老一輩就唔想去. 但 C6又話要一齊去 . 如果真係去得成 我哋會去泰國. 因為C6從來唔跟團. 即係遠嘅唔駛諗. 星, 馬之前去過, 但始終都係泰國好玩啲. 阿女最鍾意玩水同 SHOPPING. 同佢睇咩名勝佢都唔係好識, 但佢阿媽我就同佢抺汗 抺到傻 . 分分鐘行到累重要抱 .

其實如果由學校去 KCR站條路都幾遠, 冇記錯都要行約 10 分鐘(我同阿女一齊行). 不過勝在一條直路去, 又唔會太難行. 係落雨就煩小小. 你比仔仔試下囉! 當做下運動, 等身體健康啲.

醒目開學勳章

HI!媽珠
你女女又係買夾心餅同蘋果,我阿仔又係,不過係檸檬夾心,我個仔平時每日都食一個蘋果,之前佢都話會買蘋果,餅就小小LIKE,不過呢個夾心餅佢就唔多LIKE啦!
其實下年L2好有可能係約道個邊返,如果係就近KCR,唔使行咁遠,不過都係到時先算,可能到時阿仔頂唔順返全日,要改剩返半日的話,我就會比返佢搭校車,不過唔知呢架新地區既校車姨姨好唔好人呢 ?
之前我都有考慮過泰國,不過食方便唔係咁啱阿仔,小朋友遊玩既地方都唔多,所以改去呢度,你知我個仔好多嘢食都要介口,真 !我哋去親旅行都會自遊行,最憎鴨仔團好辛苦,只係去歐洲地方先會跟,因為個到啲人係唔係好識英文,好難問路 !

吓! 如果下年L2 要去約道我會有啲唔開心. 因為啲課室左穿右插, 好似唔係噉開揚. 環境比起而家真係差啲.

人夾人緣啦! 校車姨姨最緊要交帶. 好似我哋返學架車都轉咗姨姨, 上星期返學架車就嚟到學校時, 比架的士擦到車身. 新姨姨都有打比我通知我. 我相信佢哋有守則要佢哋點做.

呢個 moment, 阿女最鐘意   "sa wa li ca", 瞓醒就去游水, 行行下街想食就可以隨便食柸雪糕, 又可以 照佢自己意思shopping.
不過而家仲未知有冇得去.......

原帖由 loloyen 於 11-6-12 00:25 發表
HI!媽珠
你女女又係買夾心餅同蘋果,我阿仔又係,不過係檸檬夾心,我個仔平時每日都食一個蘋果,之前佢都話會買蘋果,餅就小小LIKE,不過呢個夾心餅佢就唔多LIKE啦!
其實下年L2好有可能係約道個邊返,如果係就近KCR ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
點解會可能冇得去?
呢排你女女有冇唔乖係學校,我阿仔都係咁上下,知唔知幾時派成績表呀?想快啲了結咗件心事 !下年我哋小朋友係未又會一齊同班架 ,我都唔太喜歡約道個邊,因為真係比較old,但學校雅息士道新校舍又未起好,睇怕都好大機會,現在個校舍係比K1同國際班用,下年應該都係,咁L2今年都係約道上,我諗L2下年多數係約道,以上係我個人推測,如有不便,敬請原諒 !

因為C6話要同 99 一齊去, 但 99 都唔曬得, 行商場又話凍, 油炸食物又話熱氣, ......

阿女話今日好開心, 因為有3, 4 班 N1 + U3 一齊去 51 號禮堂玩遊戲, 老師會問邊個想玩呢個遊戲, 有舉手就可以玩. 阿女聽到有得玩就實唔執輸 , 所以佢同我講佢今日好開心囉!

上星期我問過 Miss Lam, 佢話應該要下星期先有成績表派.

醒目開學勳章

HI!媽珠
下星期三終於派成績表啦,你緊張嗎?
星期五我有去接阿仔放學,本來星期一至四都好乖係學校,但次次星期五我會去接佢個日見親MISS LAM,MISS LAM個樣就會話比我知佢唔乖,問MISS LAM阿仔衰乜,阿仔重即刻喊,真係 !通告寫下年係8月12日開學,不過會少一個鐘,但我又唔知道阿仔既多元智能班係未同一日開始,咁8月12日係未要開始返全日,真係有些亂 !

我都好想快啲知結果. 而家有小小緊張!
你仔仔而家嘅情況就有小小好似我個女之前噉. 我只有教佢勇敢承認錯誤, 有時未必係佢哋做錯事, 只係佢哋唔知/識要講出事件經過. 但一 feel 到有人知道/問佢就即刻 .

原帖由 loloyen 於 11-6-20 00:46 發表
HI!媽珠
下星期三終於派成績表啦,你緊張嗎?
星期五我有去接阿仔放學,本來星期一至四都好乖係學校,但次次星期五我會去接佢個日見親MISS LAM,MISS LAM個樣就會話比我知佢唔乖,問MISS LAM阿仔衰乜,阿仔重即刻喊 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
我哋既等待可能要多一日,因為明天可能三號風球,唔使返學!mouth:" />
昨晚收到MISS LAM電話,以為阿仔唔乖,點知比阿仔笑死,話說昨日返學,阿仔同MISS LAM講MOMMY有咗BB,唔舒服係屋企食粥,重同MISS LAM講係弟弟,佢做哥哥,咁MISS LAM諗住打比我恭喜我,我當然冇BB啦,唔知點解阿仔咁組織呢個故事,可能之前我成日同阿仔講你唔乖,咁我要生個BB出來係乖既,咁我錫晒BB,因為你唔乖,問阿仔好唔好,佢實話唔好,咁我話你要乖我就唔生第二個BB,食粥係成個月前我腸胃炎發生,唔知點解阿仔可以將佢串連,成為一個美麗誤會 !我都有問過MISS LAM新校舍,都係好似今日收到既通告差不多,所以希望城規會快啲批准,唔好要咁多小朋友咁辛苦 !下星期二希望天x,因為開PARTY,估唔到真係物有所值 ,佢哋一定好開心 ,到時我會去接阿仔放學,你會嗎?THX!

Miss Lam 都有打咗幾次比我, 但我有事聽唔到. 星期二阿女又 . 因為佢做話劇(應該係), 阿女原本答應咗做老鷹, 但星期二又反口唔做, 所以就喊. 因為老鷹係壞人, 要周圍問小動物同唔同佢做朋友, 當然所有小動物都怕佢唔同佢做啦! 聽起嚟都幾好笑 , 但阿女仲細, 個人未接受到做奸角. 所以有小小唔開心 .
如果我冇記錯你仔仔做小白兔.

我今日都已經先比咗兩封支持信比學校, 下星期會再交多啲. 都唔明啲人點解要反對新校舍選止. 嗰條街都已經有學校存在啦!

前兩個月阿女都有同 Miss Lam 講媽媽有 BB. Miss Lam 都有問過我. 阿女又間中會同我講話要媽媽生個BB. 我問佢響邊度學, 佢就話卡通片 " XX個媽媽都有" . 真係比佢 . 不過佢依家唔講啦! 因為佢其中一個公仔要叫佢做媽媽(但其他叫佢做家姐). 佢仲帶佢爸爸去反斗城, 話要買手推車同嬰兒用品比 "佢個女" o添.

原帖由 loloyen 於 11-6-22 01:12 發表
HI!媽珠
我哋既等待可能要多一日,因為明天可能三號風球,唔使返學!mouth:" />mouth:" />
昨晚收到MISS LAM電話,以為阿仔唔乖,點知比阿仔笑死,話說昨日返學,阿仔同MISS LAM講MOMMY有咗BB,唔舒服係屋企食粥,重同MISS LAM ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
恭喜你女女今次考第2,又有獎杯攞!

多謝晒! 算做有番啲安慰.
你仔仔都好 仔呀! 攞到英文科優異獎.

見到今日張 去 supermarket 相, 佢哋個個都好開心和. 阿女猛話要去番又一村 wellcome supermarket , 但我哋樓下已經有一間o架喇和.

醒目開學勳章

HI!媽珠
我估唔到係攞嚟個獎,真係好驚喜,我都好 ,阿仔今次考第5名,又係比中文拉低啲分,下次再要努力啲先追到你女女 !
上星期二阿仔都有同我講你女女係學校喊,問點解,阿仔都係同你講既一樣唔肯做老鷹,我阿仔係做兔仔好攪笑,叫佢係屋企做一次比我睇,講既時候好可愛呀 !
MISS LAM同MISS NG真係好老師,送禮物比小朋友,真有HEART !

考第五, 好 呀. 直情係大躍進呀!
中文唔好 . 你介唔介意講下係咪 PAPER 上邊一張卷做錯. 定係成績表上先有顯示.
我尋日有問過阿女, 因為佢之前話好難 . 原來係講 "NC COMMON KNOWLEDGE" 嘅乙部 -- 即係動物會提供咩比我哋. 我都覺得係, 因為佢哋識字唔多 . 齋睇圖又真係唔會知佢問咩!

醒目開學勳章

HI!媽珠
中文係說話方面,認字冇問題,係成績表到中文科language個欄次次都攞唔到A,可能真係係屋企講太多英文,慢慢來 !

時間過得真係快, 明天就係 N1 最後一日啦!

阿女話今日有小朋友唔捨得 Miss Lam 所以 .

阿女 升 L2B2. 你仔仔係唔係呀? 好在響返 49號校舍. 我都安心啲.

原帖由 loloyen 於 11-6-25 00:35 發表
HI!媽珠
中文係說話方面,認字冇問題,係成績表到中文科language個欄次次都攞唔到A,可能真係係屋企講太多英文,慢慢來 !mouth:" />

醒目開學勳章

HI!媽珠
我阿仔係L2A1pm,你話49號校舍係未睇張新學生証到寫,我張寫51號喎,我哋有緣冇份啦 ,今日阿仔有講有同學喊,但冇講why?明天你去接女女嗎?我會去,始終係最後一天N1,我都覺得時間真快過,我哋都識咗一年啦 !Miss Ng今日又送禮物比小朋友,真係好有heart,佢寫個封信真係好好,我都好感謝Miss Lam同Miss Ng既教導,我都好唔捨得佢哋 !
‹ 上一主題|下一主題