用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

HI!媽珠
我阿仔今日放學返嚟都要即刻聽,隻CD好好,聽到平時MISS LAM教佢唱既halloween歌,之前未有CD時,都唔係太知佢唱乜,現在終於知道歌詞,今日都幾辛苦,要做2篇功課,阿仔 ,留番小小明天再做,又係激到我 ,阿仔幾時先定性,今晚好開心,啲MISS扮相 ,好 ,不過見佢唔多肯跟住跳同做動作,平時MISS LAM都有時話佢係學校唔多合群,今日都見到,係臨尾大合跳先見佢投入,不過阿仔都好 !重有C6 臨尾同阿仔拍VIDEO,點知佢可以唔小心DELETE咗,嬲到我,冇得返轉頭呀嗎,男人都係 !

Hi! loloyen,

我個女今晚都要聽多次先食飯. 我相信Halloween 嗰兩日啲小朋友實會玩到顛晒 啦!
呢兩日我冇做書童, 但要佢做完比我睇, 不過尋日我都同佢擦咗5次..... .
你BB一來細, 二來可能慢熱, 所以唔係好知人哋做咩. 所以噉後先開始一齊跳舞. 大啲會好啲. 我個女兩歲零時都係噉.

原帖由 loloyen 於 10-10-26 00:16 發表
HI!媽珠
我阿仔今日放學返嚟都要即刻聽,隻CD好好,聽到平時MISS LAM教佢唱既halloween歌,之前未有CD時,都唔係太知佢唱乜,現在終於知道歌詞,今日都幾辛苦,要做2篇功課,阿仔 ,留番小小明天再做,又係激到我 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
昨日阿仔帶回學校勞作,我第一次收到阿仔既勞作,好 ,不過算整得似樣,唔記得問你個日你女女點解喊,我阿仔就因為miss lam叫佢做動作冇啦啦喊,真奇怪 !明天就要扮鬼扮馬,希望阿仔玩得 !

咪就係因為尋日份勞作囉! Miss Lam 叫佢哋只貼四邊, 個頂唔好貼. 點知佢貼埋, 仲教同學一齊貼頂. 所以Miss Lam 話佢做錯, 罰佢唔比花佢貼個頂(我知阿女聽到但仍做, 佢有時係噉, 所以我覺得 Miss Lam冇錯. ) 佢知自己又做錯嘢  咪喊 囉! 仲喊 足成堂oral 堂.Miss Lam 都好 點解佢喊噉耐. 因為我同Miss Lam 提過佢平時唔會喊太耐, 因我唔會聽佢 . 我一見佢喊就會叫佢自己攞毛巾抺乾淨先出嚟. 其實我有提意Miss Lam 如果阿女再 , 比佢自己一個人在課室外冷靜下, 但 Miss Lam 怕小朋友有危險, 一定要在課室內. 所以我已教訓咗阿女, 下次喊唔可以喊太耐, 因為真係會嚇親/影響其他小朋友.

我相信明天每個小朋友都會好開心 . 因為有得玩嘛.

原帖由 loloyen 於 10-10-27 17:57 發表
hi!媽珠
昨日阿仔帶回學校勞作,我第一次收到阿仔既勞作,好 ,不過算整得似樣,唔記得問你個日你女女點解喊,我阿仔就因為miss lam叫佢做動作冇啦啦喊,真奇怪 !明天就要扮鬼扮馬,希望阿仔玩得  ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
今日阿仔穿咗Hallowee服裝,佢好鬼 ,不過比較(論進),成日都想問下你,究竟呢2日使唔使帶書?今日我就有幫佢帶書,你女女有冇帶糖,我幫阿仔帶咗20枝MINI珍寶珠,昨晚阿仔係咁唱Hallowee Song,又話乜Trick or Treat,我問佢要做乜,佢話要Lock Door,同人哋講Happy Hallowee,我問佢要攞乜,佢話Candy,可能Miss Lam成日教佢哋 !

我見到有啲媽咪話問咗要帶書, 加上通告又冇特別mark 明唔駛帶, 所以都叫阿女自己照執書包.
前幾日我比咗幾個選擇阿女, 問佢想帶咩. 最後佢話要雪榚棉花糖, 印以我買咗兩包今日比佢帶返學. 但放學問返佢話冇食過, 反而帶咗一啲其他糖返嚟.佢話係 lock door 攞嘅. 我問佢 去咗幾多個課室lock door, 佢話有一間冇去. 連51 號都有去. 我估帶返去啲糖係用嚟比其他班 lock door 嘅小朋友 嘅. 希望佢明天生性, 食午飯食快10 分鐘, 我哋可以趕到上車前去surpermarket 買多包糖帶返學啦!
我個女又係, 今晚唱咗好多 halloween song, 好似好開心 噉.
原帖由 loloyen 於 10-10-28 16:05 發表
HI!媽珠
今日阿仔穿咗Hallowee服裝,佢好鬼 ,不過比較(論進),成日都想問下你,究竟呢2日使唔使帶書?今日我就有幫佢帶書,你女女有冇帶糖,我幫阿仔帶咗20枝MINI珍寶珠,昨晚阿仔係咁唱Hallowee Song,又話乜Trick  ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
我阿仔重奇怪,連包糖都冇拎過出嚟,佢出門口前我都叫佢記得比MISS LAM,唔知係未返到學校玩到又唔記得,明天又要叮囑多幾次,唔係屋企會有好多存貨 ,阿仔今日都有拎其他糖番嚟,佢好 ,我問佢邊個比,佢話MISS LAM,明天你會唔會接放學?明天天氣都幾涷,你女女扮公主都要穿多件打底!

我問過阿女, 佢話老師會開佢哋啲書包收功課. 可能包糖比啲書/衫蓋住睇唔到.
剛去睇阿女 . 原來佢未瞓. 一見佢佢就同我講明天要著靚靚返學, 唔可以著校服. (佢今晚已經同我講咗四次啦!) 今日已經著咗公主裙 (絲毛絨長袖衫+ 厚絲襪打底, + 毛毛披肩). 明天唔著啦! 我怕佢凍, 所以同佢講只著公主裙一日, 另一日要扮天使(起碼可以著條打底褲先冇噉凍 )
阿女又話今日好累, 因要去好多課室攞糖.

原帖由 loloyen 於 10-10-28 23:28 發表
HI!媽珠
我阿仔重奇怪,連包糖都冇拎過出嚟,佢出門口前我都叫佢記得比MISS LAM,唔知係未返到學校玩到又唔記得,明天又要叮囑多幾次,唔係屋企會有好多存貨 ,阿仔今日都有拎其他糖番嚟,佢好 ,我問佢邊個 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
今日阿仔自己走咗去都冇乜同你傾計,原來阿仔走去搵林老師,我都唔知個個係未同MISS LAM一齊教N1D1 ,但係阿仔好似好喜歡佢,林老師重同我講阿仔今日行CATWALK SHOW好乖,又肯做好多動作,而MISS LAM都有讚佢乖咗,希望阿仔可以繼續KEEP住,今日阿仔終於記得比啲糖MISS LAM,放學見佢自己揸住1枝,唔知係未唔捨得,驚冇份食 !你女女呢排重有冇喊,今日玩得開唔開心,HAPPY HALLOWEE!

N1D1 係有兩個Miss Lam o架! 另乙外一個阿女叫佢做林老師.
我都有問過阿女有冇行catwalk? 佢話有, 但冇詳細講, 可能印象唔係太深. 不過兩日都好開心, 第二日仲有好多糖, 阿女又用佢嘅絕技, 唔駛半個鐘食晒. 食飯又唔見佢噉快.

原帖由 loloyen 於 10-10-30 00:34 發表
HI!媽珠
今日阿仔自己走咗去都冇乜同你傾計,原來阿仔走去搵林老師,我都唔知個個係未同MISS LAM一齊教N1D1 ,但係阿仔好似好喜歡佢,林老師重同我講阿仔今日行CATWALK SHOW好乖,又肯做好多動作,而MISS LAM都 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
你女女食咁多糖唔驚咳,阿仔就一粒都冇食,因為佢重有鼻敏感令佢有小小咳,諗住等佢冇咳先比番佢食,阿仔真係慘!原來2個都係N1D1,我現在先知道,平時接放學都唔多見林老師 ,請問你知唔知道幾時派冬季校服?THX!

平日都係去街先比佢食糖, 響屋企好小比佢食. 見佢又冇咳. 咪比佢食囉! 如果唔係會有好多存貨. 最慘係啲存貨係開咗食咗小小, 又唔可以送比人.

我諗林老師放學時可能去咗幫手做其他嘢 (如幫小朋友上校車) 又或者我哋唔識佢, 佢行過我哋都唔知. 有一次放學時都你阿女同我講我先知咋.

我都唔知幾時有冬季校服, 不過我買咗啲白長襪比阿女現家著. 但如果再凍 啲都未有校服我會幫阿女著襪褲同著件厚褸返學.

原帖由 loloyen 於 10-11-1 15:43 發表
HI!媽珠
你女女食咁多糖唔驚咳,阿仔就一粒都冇食,因為佢重有鼻敏感令佢有小小咳,諗住等佢冇咳先比番佢食,阿仔真係慘!原來2個都係N1D1,我現在先知道,平時接放學都唔多見林老師 ,請問你知唔知道幾時派冬季校 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
今日見阿仔又有包糖拎番嚟,唔知點解今日都有糖派,好彩呢個星期回暖,唔係太涷,下午有太陽都冇咁驚,希望派冬季校服前都唔好涷住 !今日係阿仔 ,好 !

我個女前日有一包 Halloween 糖帶返嚟. 尋日就冇啦! 不過佢就自己返嚟攞啲 halloween 糖食.
中午上車都唔太凍, 但放學返嚟就開始凍. 我已幫阿女著長襪返學. 怕佢對腳仔凍 .
26號重可以開心多次, 因為係學校生日會 . 如果你同你BB 講, 我相信佢會開心到震 . 你會唔會送蛋糕去呀? 如果會就要開始諗喇!同埋要同學校夾收蛋糕時間. 有啲餅店有得代送. 夠MIN 仲可以免費送o添.

原帖由 loloyen 於 10-11-2 01:40 發表
HI!媽珠
今日見阿仔又有包糖拎番嚟,唔知點解今日都有糖派,好彩呢個星期回暖,唔係太涷,下午有太陽都冇咁驚,希望派冬季校服前都唔好涷住 !今日係阿仔 ,好 ! ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
生日會個日我會買蛋糕,不過買個細細地,因為怕有埋學校個啲太多,食唔晒會浪費,我會交比校車姨姨拎番學校,因得1磅,人哋都唔送 !
昨晚miss lam打比我,開頭以為個衰嘢係學校唔乖,原來miss lam同我講話佢好乖,好合群,唱歌重好大聲,打比我報導下,只有1個問題係阿仔係學校坐得唔好,成日郁,miss lsm怕會有意外,所以同我講叫我教下阿仔,因為miss lam話佢上午班有個小朋友真係坐唔好,撞咗去枱到流血,今日出門口前又叮囑多次,同阿仔講如果坐唔好會好痛同流血,問佢要唔要,佢話唔要,希望佢返到學校記得啦!

頭先見到張生日會通告, 就同阿女講生日會嘅嘢. 跟住阿女就話今次得你 BB 一個生日, 我相信佢實會好開心. 仲會開心幾日. 因為有一大班人同佢慶祝 . 連續幾日Miss Lam 都會提佢哋, 同一齊rehearsal. 我記得上次生日會我個女連續唱咗幾日happy birthday to 同一個人.

原帖由 loloyen 於 10-11-3 15:42 發表
hi!媽珠
生日會個日我會買蛋糕,不過買個細細地,因為怕有埋學校個啲太多,食唔晒會浪費,我會交比校車姨姨拎番學校,因得1磅,人哋都唔送 !
昨晚miss lam打比我,開頭以為個衰嘢係學校唔乖,原來miss lam同我講話佢 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
你女女咁叻知道得我阿仔生日,但是10月份冇其他同學生日嗎?如果真係得阿仔一個,到時阿仔未好"巴幣" ,我諗佢到時真係會好 ,不過我都係要同miss lam傾下生日會當日多唔多嘢食,睇下使唔使買個大啲既蛋糕,.
星期四放學返嚟冇耐,阿仔就自動投案,話自己係架校車唔乖重踢腳,平時係我自己接佢落校車,咁啱個日我冇去,叫咗工人去,咁我咪打比校車ee問下,原來阿仔係校車上面走嚟走去,校車ee話下佢,佢就偏咀重發脾氣,係咁踢前面座位,ee話好小事,重話請佢食糖等佢唔好嬲,不過當時冇糖係身,就話星期一先,我話要教訓下阿仔,ee話唔好,驚阿仔以為佢篤背脊會唔鍾意ee,我同ee講唔會,因為之前miss lam成日打比我話阿仔點唔乖,我再教訓佢,阿仔都唔會唔鍾意miss lam,我叫ee放心,不過我就好好教訓咗 阿仔,成日提佢唔可以咁易發脾氣,用一些比喻等佢明白發脾氣係唔好既行為,希望慢慢會改善 !

我相信係嗰日派通告時Miss Lam 同佢哋講啦! 但尋晚我再問阿女, 佢已經唔想答我. 因為佢已經唔記得咗 . 不過佢淨係同我講佢一月生日.

呢兩日阿女又唔食飯, 淨係響度玩. .尋晚我去咗沖涼, 佢偷咗筒果汁橡軟糖食, 仲食咗大半筒. 所以尋晚餐飯食咗成個鐘都係食得兩啖

頭先去 supermarket, 見到好多  christmas 嘅嘢. 我相信啲小朋友下個月響學校又可以玩得好開心 .

原帖由 loloyen 於 10-11-7 02:59 發表
hi!媽珠
你女女咁叻知道得我阿仔生日,但是10月份冇其他同學生日嗎?如果真係得阿仔一個,到時阿仔未好"巴幣" ,我諗佢到時真係會好 ,不過我都係要同miss lam傾下生日會當日多唔多嘢食,睇下使唔使買個大 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
我都開始見到聖誕裝飾,我知道阿仔到時會好 ,你女女食糖飽咁勁,我個仔係學校食嘢就至慢個個,可能佢唔like食包包,係home食飯就超快,以前阿仔唔like食蛋糕,自從前排佢生日買咗個細士多啤梨蛋糕比佢,原來現在佢好like食,都唔明點解 會改變咗?

其實我個女一出世就食嘢就食得好快, BB 時兩三個月, 食4-5 OZ 奶5-10分鐘就食完. 到大小小時食粥大大啖食食得好快, 仲有時會嚴人哋筆得慢而響度叫.
不過到而家大咗就好慢. 啲嘢成日趙完都唔吞, 一係一路食一路玩瑜伽.....

我個女就好鍾意食蛋糕喇. 可能你 BB 以前唔知蛋糕好食, 所以唔肯食. 但而家知道有開心事先食蛋糕同知佢好味, 所以接受呢樣食物. 不過, 我發覺好多小朋友都對未食過嘅食物有抗拒. 所以我會迫我個女食, 每次一啖, 食食下習慣咗就唔會呢樣唔食, 嗰樣唔食. 噉樣就唔駛做小老鼠, 佢而家頂多係隻小 烏龜.

原帖由 loloyen 於 10-11-10 00:19 發表
hi!媽珠
我都開始見到聖誕裝飾,我知道阿仔到時會好:excited: ,你女女食糖飽咁勁,我個仔係學校食嘢就至慢個個,可能佢唔like食包包,係home食飯就超快,以前阿仔唔like食蛋糕,自從前排佢生日買咗個細士多啤梨蛋糕比佢,原 ...
‹ 上一主題|下一主題