用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園 青衣學之園PNB同學仔入黎傾下計
go

青衣學之園PNB同學仔入黎傾下計 [複製鏈接]

今日好高興見到女兒PNB班所有既同班同學同家長,今日時間緊湊大家都忙於照顧小朋友,冇咩時間交流一下,希望將來多啲機會大家傾下計。

今日返到屋企,好努力睇左好多張既學校通告,其中一張係問會唔會購買學校講故事既圖書同PHONICS CD, 大家都會買晒全部嗎?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

我今日交左表, 見唔係好貴, 全部都訂晒。

聽日個女就要自己一個人上堂, 真係戲肉黎啦! 預左佢一定會喊。

原帖由 一一一 於 10-8-14 02:03 發表
hi!你好今日應該只是見了一半同學仔,因為今日好似分開左兩個時間上呀!
我有睇過通告呀,不過有圖書咩?haha...可能我睇漏左了!
係喎!原來$29是書,最初以為CD都諗住買晒的,現在都會參考下大家的意見先! ...

一一一 ,

你小朋友係幾多號? 我個女係28號。

原帖由 puffpuff 於 10-8-13 23:52 發表
今日好高興見到女兒PNB班所有既同班同學同家長,今日時間緊湊大家都忙於照顧小朋友,冇咩時間交流一下,希望將來多啲機會大家傾下計。

今日返到屋企,好努力睇左好多張既學校通告,其中一張係問會唔會購買學校講故事既圖書同P ...

各位媽媽你哋好呀....吓點解我揾唔到張單??今日接阿女放學見到啲小朋友喊得好淒涼,我都眼濕濕呀...希望佢哋同我個女都可以好快適應啦

醒目開學勳章

你好呀! 張單放係data bank藍色大file入面, 有好多通告要睇既其中一份, 好似今日係最後回覆訂唔訂。

小朋友一定會喊, 而且peer influence好勁, 本來唔喊既見到其他同學喊, 佢又會喊埋一份, 希望一班同學仔快啲熟絡左, 甘就會好啲, 。

原帖由 kakacx 於 10-8-17 23:42 發表

各位媽媽你哋好呀....吓點解我揾唔到張單??今日接阿女放學見到啲小朋友喊得好淒涼,我都眼濕濕呀...希望佢哋同我個女都可以好快適應啦

一頭一尾, hahaha....

原帖由 一一一 於 10-8-18 01:45 發表

hahaha.........no.5

Hi!! 大家好!!
我個仔都係PNB班, 呢2日我個仔都係返學時見到D同學仔喊, 佢又喊, 放學就冇.
下星期開始返1:00PM, 希望佢地都可以適應到啦!!

回復 9# stella_yin 的帖子

Hello Stella_yin你好!

peer influence係甘, 一個小朋友喊會令其他小朋友都喊, 過多兩個星期pnb小朋友熟絡左應該好啲‧

今個星期四甘快就家長會, 你地會去嗎? 我同老公都去, 聽下到時老師有咩講。

另外學校send左段做運動既片黎, 係唔係要叫小朋友響屋企做下? 我俾個女睇左一陣, 佢就似冇咩興趣。

段片係點比你架....????

我都未收到....???

回復 12# o-kiddo 的帖子

係email收到, 重有幾張通告。 個email係要填係小朋友本手冊度, 如果你收唔到, 要問下學校呀! 我係上星期五(20/8)收到兩個學校既email。

你們好,我心儀的幼兒園是學之園,小朋友現在16個半月。有些問題,想請教各位學之園家長。
1)是否每年收生一次?我的小朋友4個出世,那如果他有幸入到,是否2010年9月入學,還是下年2月呢?
2)請問interview幾時?大約考什麽?好希望我的小朋友也可以入讀這間。

3)算唔算難考入?我的bb是男仔,會唔會收女仔的多?我的bb較好動,但現在仍未識講野,唔知機會點呢?

謝謝各位家長的回覆

Thank you so much !!!! I got the emails from school.

個段片我個仔都無咩興趣 ....哈哈哈.....我會比佢睇多些

原帖由 puffpuff 於 10-8-23 15:08 發表
係email收到, 重有幾張通告。 個email係要填係小朋友本手冊度, 如果你收唔到, 要問下學校呀! 我係上星期五(20/8)收到兩個學校既email。

原帖由 colin0409 於 10-8-23 15:41 發表
你們好,我心儀的幼兒園是學之園,小朋友現在16個半月。有些問題,想請教各位學之園家長。
1)是否每年收生一次?我的小朋友4個出世,那如果他有幸入到,是否2010年9月入學,還是下年2月呢?
2)請問interview幾時?大約考什麽?好希望我的小朋友也 ...

1) 你小朋友即2011年4月先夠兩歲? 即2011年9月先可以入學, 關於入插班既詳情, 你問下學校, 我唔係好清楚。

2) interview時先係老師單獨見下家長同小朋友, 叫小朋友砌下puzzle, 好casual甘認下枱上既物件。之後一班小朋友坐低聽外藉老師講故事, 最後係一大班家長帶同小朋友一齊坐低可向校長發問問題。

3) LH應該每年都係約2-4月先INTERVIEW, 你都有好多時間同小朋友準備。唔覺LH有PREFERENCE鍾意女仔定男仔多。

Hello! 我個仔都係PNB, 冇記錯好似係10號...

我要返工, 所以好多嘢都係靠姐姐講, 麻煩大家報多d料喇!

今晚會去簡介會呀...

原帖由 okee 於 10-8-26 12:11 發表
Hello! 我個仔都係PNB, 冇記錯好似係10號...

我要返工, 所以好多嘢都係靠姐姐講, 麻煩大家報多d料喇!

今晚會去簡介會呀...

hello...我囝囝18號呀~~
我都係姐姐湊返學放學,有咩消息大家交流下吖~~
我今晚都會去簡介會,仲會6:00去到見班主任添~~

早晨!

尋晚既簡介會都冇時間同其他家長傾下同認識下, 你地有會問老師問題呀? 我係坐係老師附近問戒片問題個位媽咪呀!

你哋有冇打算同小朋友係k1選擇讀英普定英粵班? 我本來想有機會就同個金轉返去上午班, 不過聽校長講如果要讀英普就要返下午班, 依家都諗緊應該點選好。

原帖由 puffpuff 於 10-8-27 10:15 發表
早晨!

尋晚既簡介會都冇時間同其他家長傾下同認識下, 你地有會問老師問題呀? 我係坐係老師附近問戒片問題個位媽咪呀!

你哋有冇打算同小朋友係k1選擇讀英普定英粵班? 我本來想有機會就同個金轉返去上午班, 不過聽校 ...

你係咪尋日話囡囡喺屋企戒咗片,但出街仲有著片嗰位呀??
k1選班我都仲考慮緊,好多人都話梗係讀普英班,但我又驚囝囝聽唔明~
‹ 上一主題|下一主題