用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 2010 ~ 2011 升小二(藍循)
樓主: KWOKTT
go

2010 ~ 2011 升小二(藍循) [複製鏈接]

多謝你的意見!

原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-7 10:52 發表
我明白你所想的問題..., um....或者咁諗,學校顧及一些有需要的學生...,將佢地編在同一班,好等學校能將資源集中用在此以幫助學生...,情況等同精英班。
至於是否標籤,亦同精英班一樣....入唔到精英班的學生是否成績差? 不是 ...

請問你去補習社, 係唔係全部都做晒先番黎,
咁幾多小時, 同埋你係邊區呢? 大約幾錢?

原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-7 11:00 發表
我同 HB 經過 P.1 的經歷,今年開始要仔仔去補習社做功課,因為教佢做功課實在太勞氣了...,寧願夜晚有時間就陪佢做網上練習。

補習社係德田商場 (因為方便嫲嫲湊放學),$1150/月,mon to fri,1.5 hrs/day。

唔係做晒先走架, 夠鐘就要走人。不過上星期五好多功課,做唔晒,老師叫佢星期六返去做埋......this monday 又係,太多功課,俾佢做多半個鐘先走... 我覺得算係咁啦~
不過這間補習社的老師唔係太熟悉普通話的。

原帖由 KWOKTT 於 10-10-7 11:35 發表
請問你去補習社, 係唔係全部都做晒先番黎,
咁幾多小時, 同埋你係邊區呢? 大約幾錢?

原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-6 09:28 發表
工作紙及作業也有,每科也是。

中文書未教呀,而家教緊拼音。

之前校長講,P.3 先開始分精英班。
P.1 學期完個時,班主任有同小朋友講 P.2 的編班是抽籤的 (亞仔同我講番)。

...

AhHiLLmom你個仔仔好醒, 起碼佢可以返黎話返比你聽老師講怎樣分班, 我從來都未聽過囡囡講過怎樣分班, 我都係你地講我先知.

我有時問返囡囡學校D野, 佢都唔係咁講得返出黎. 依家開左學都唔夠兩個月, 佢已多次係手冊上比老師印上欠交通知, 但其實次次唔知係老師派漏定係佢自己唔見左, 但佢比老師印上欠交通告時又唔同老師講, 次次返黎都比我鬧.
但每次鬧佢點解老師派通告時, 你唔CHECK下自己有無, 佢次次都話明明有拎到. HI.... 都唔知真定假.比佢激死

Lam_yau,

我亞仔都係咁, 而家我見佢手冊寫兩份通告, 而佢又只有一份比我, 咁我就去內聯網果到, print 番出黎照簽同埋照交囉.

原帖由 lam_yau 於 10-10-10 01:04 發表

AhHiLLmom你個仔仔好醒, 起碼佢可以返黎話返比你聽老師講怎樣分班, 我從來都未聽過囡囡講過怎樣分班, 我都係你地講我先知.

我有時問返囡囡學校D野, 佢都唔係咁講得返出黎. 依家開左學都唔夠兩個月, 佢已多 ...

原帖由 KWOKTT 於 10-10-11 10:44 發表
Lam_yau,

我亞仔都係咁, 而家我見佢手冊寫兩份通告, 而佢又只有一份比我, 咁我就去內聯網果到, print 番出黎照簽同埋照交囉.

希望我地既囝囝囡囡係這方面可以快d改善就好啦.

近排實在太忙啦, 竟然忘記左星期五的家長會

可唔可以講返2年級有無咩特別要注意??
如果唔想太公開, 請pm我, 謝謝!

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-10-18 12:34 發表
近排實在太忙啦, 竟然忘記左星期五的家長會

可唔可以講返2年級有無咩特別要注意??
如果唔想太公開, 請pm我, 謝謝!

沒有什麼特別, 和一年班時一樣, 校長希望每位同學都為自己訂立一個目標, 另外學校將會由下學期開始, 通知家長在這個學期內將有什麼收費, 會一次過收取一個大約數, 學校會為每位同學開設一個戶口, 將有關數目記錄在智能咭內, 家長可上互聯網查核該筆款項的詳細資料, 到學期末會有類似月結單之報告.
另外, 學校請了位專業人士來講解上網的陷阱, 提醒家長注意. 之後各家長各自回子女課室, 聽中英數老師講解子女既學習情況.
我記得既就是這些, 如有什麼錯誤及遺忘, 請各家長幫忙講解.

謝謝你的資料

另外, 我想問下中文老師有無講關於二年級的內容??二年級上學期只教拼音??因我仔仔學拼音都吃力

原帖由 lam_yau 於 10-10-18 14:27 發表

沒有什麼特別, 和一年班時一樣, 校長希望每位同學都為自己訂立一個目標, 另外學校將會由下學期開始, 通知家長在這個學期內將有什麼收費, 會一次過收取一個大約數, 學校會為每位同學開設一個戶口, 將有關數目記錄在 ...

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-10-18 18:03 發表
謝謝你的資料

另外, 我想問下中文老師有無講關於二年級的內容??二年級上學期只教拼音??因我仔仔學拼音都吃力

Hello Kai Hin Ma...
老師說這個月還是教拼音為主,要到十一月中才開始教回中文書,但這段時間還是有26週要做,讓小朋友不會忘記
中文練習~

Annie,
謝謝你的資料, 即11月的評估仍然是拼音為主啦

好耐無傾啦, 囡囡最近好嗎?

原帖由 Annie_lyk 於 10-10-18 23:02 發表

Hello Kai Hin Ma...
老師說這個月還是教拼音為主,要到十一月中才開始教回中文書,但這段時間還是有26週要做,讓小朋友不會忘記
中文練習~

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-10-19 19:39 發表
Annie,
謝謝你的資料, 即11月的評估仍然是拼音為主啦

好耐無傾啦, 囡囡最近好嗎?

kaihinma~

近幾個月忙左少少,所以少左上來,不過我間中都有上來睇下各位的留言(順便update平時阿囡無講我知的事)我個囡依傢讀2D,不過我覺得佢放完暑假後心散左,呢兩日睇番評估分都ok 啦,不過就勞氣d,你仔仔呢,習慣嗎?

放完暑假就一定會心散d架啦, 慢慢跟返就ok啦..
亞仔今年都好快適應, 功課比上年少d, 他都尚算可以自己處理
現在最頭痛的是拼音, 因為我自己又唔識, 都唔知點幫他

原帖由 Annie_lyk 於 10-10-19 23:01 發表

kaihinma~

近幾個月忙左少少,所以少左上來,不過我間中都有上來睇下各位的留言(順便update平時阿囡無講我知的事)我個囡依傢讀2D,不過我覺得佢放完暑假後心散左,呢兩日睇番評估分都ok 啦,不過就勞氣d,你仔仔呢,習慣嗎? ...

你有冇用果隻易學普通話的光碟呀! 可以親子一齊學, 幾好的!

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-10-20 20:41 發表
亞仔今年都好快適應, 功課比上年少d, 他都尚算可以自己處理

...

你或者可以去內聯網-->學習中心-->中文,裡面有聲韻母發音表 & "樂在拼音" 的錄音。

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-10-20 20:41 發表

...

易學普通話的光碟---你所指的是跟課本的光碟??還是拼音書都有跟光碟??因為課本的光碟對拼音不是有太大的幫助

後記: 昨晚返屋企問仔仔, 原來真係有隻光碟架, 他又唔話我知
呢兩日真係要惡補一下啦~~

原帖由 dorismama 於 10-10-22 07:18 發表
你有冇用果隻易學普通話的光碟呀! 可以親子一齊學, 幾好的!

原來學校的網頁有, 等我上去睇睇先, 謝謝~~

原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-22 14:00 發表
你或者可以去內聯網-->學習中心-->中文,裡面有聲韻母發音表 & "樂在拼音" 的錄音。

回覆 1# KaiHinMaMa 的文章

請問學校有無比通告, 通知幾時換冬季校服呀?

應該未派!

原帖由 lam_yau 於 10-10-26 10:55 發表

係啦, 今年凍得特別早, 今朝得16度咋, 好在有太陽, 都可以頂到, 如果明朝仲凍d, 唔知可唔可以自行換冬季校服呢

原帖由 lam_yau 於 10-10-26 10:55 發表
‹ 上一主題|下一主題