用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才還是陸慶濤好呢?
go

優才還是陸慶濤好呢? [複製鏈接]

小女9月開學, 但以上兩間都是心水學校, 究竟邊間好呢??
俾d意見啦.

Thanks!!!
   0    0    0    0

有空的話可以看看這兩個連結, 有讚有彈, 睇吓適唔適合你既小朋友.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2224613&page=1#pid33078013

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2224563&extra=&page=1

原帖由 puiyeebertha 於 10-8-13 15:21 發表
俾d意見啦.

Thanks!!!

簽名被屏蔽

原帖由 stumum 於 10-8-16 12:33 發表
優才

點解?? 你只寫優才, 是指優才好過陸慶濤?
我的女兒, 很被動又害羞, 不喜歡主動學習, 也不會自動發問, 如她在優才活動教學的環境下(要自發性, 學校不主張吹谷), 會否情況更差呢?

点算好呢?
如果你係我, 你會選優才還是陸慶濤呢?

多謝回覆

我的囡囡性格與你女兒相似,但讀了一年後,在老師的鼓勵及同輩影響下,她們在這方面是進步了!

原帖由 puiyeebertha 於 10-8-16 13:01 發表

點解?? 你只寫優才, 是指優才好過陸慶濤?
我的女兒, 很被動又害羞, 不喜歡主動學習, 也不會自動發問, 如她在優才活動教學的環境下(要自發性, 學校不主張吹谷), 會否情況更差呢?
...

Are you talking about GT? Or LHT? Which one is your daugather study in?

Thanks for reply!!

原帖由 twin1411 於 10-8-24 17:53 發表
我的囡囡性格與你女兒相似,但讀了一年後,在老師的鼓勵及同輩影響下,她們在這方面是進步了!

原帖由 puiyeebertha 於 10-8-13 15:21 發表
俾d意見啦.

Thanks!!!

我覺得你好自私 hold 住2間學校位, 9月開學而家都仲係度唸讀邊間. 畢如2間都返下先再決定太過份啦.

好多人都係咁, 見怪不怪, 唔洗泔勞氣。

原帖由 mandy_lee 於 10-8-24 23:48 發表

我覺得你好自私 hold 住2間學校位, 9月開學而家都仲係度唸讀邊間. 畢如2間都返下先再決定太過份啦.

My girls are studing in GT.

原帖由 puiyeebertha 於 10-8-24 23:18 發表
Are you talking about GT? Or LHT? Which one is your daugather study in?

Thanks for reply!!

Dear Twin 1411,

Thank you for your reply.
想問你優才的功課深嗎? 聽聞比津校深半年.
另外, 以你感受高年級的小朋友品格好嗎? 校風好嗎?

另外, 請問吓点解優才的英文水準比其他小學高呢? 我知它有 net teacher, 但除此之外, 還有什麼因素英文程度會較高呢?

兩間都好學校

優才的功課不算深,數學及英文快半年至一年,大致亦能應付。

至於英文方面,三年級全由Net teacher當班主任,每星期有英文早會,而且學校十分鼓勵學生閱讀課外書籍。

由於旺角校舍只有初小學生,所以不很清楚高年級學生的情況,不過聽說學生的品格及校風也不錯。

我會建議你從中學方面作為考慮, 你喜歡GT定羅氐多d... 羅氐雖然2年會考成績, 但佢地的水平已經超越好多區內中學, 而且保良局系的中小學一向係信心保証

LHT同羅氐係一條龍學, 唔使考呈分試, 升中壓力相對較少,GT就一樣要考呈分試,唔會全部收晒小學學生

GT 唔係一條龍咩?  

同埋  LHT 算唔算活動教學?  

其實每一間所謂一條龍學校都會有自已的中一收生要求,水平不達標是一定不完全收讀中一的。

覺得LHT是半傳統半活動,並不是所有課程都是Project Based ,每日學生都需要有多份功課做,但每份功課只需數分鐘可完成。手腳快的,還有時間看書看電視,甚至練琴。可是專注力低的學生,功課多就問題大。選擇適合自已小朋友性格的學校才最重要。

原帖由 hiragana 於 10-8-31 10:16 發表
GT 唔係一條龍咩?  

同埋  LHT 算唔算活動教學?  

‹ 上一主題|下一主題