用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2010/2011 新學年倒數
go

2010/2011 新學年倒數 [複製鏈接]

仲有2星期多就開學, 我家小朋友很想快D成為小學生, 說自己已經大個了, 可以照顧自己, 但佢有一樣嘢佷担心, 就係食飯好慢,食好少,而我担心的是佢唔願早起身, 唔夠精神. 唔知學校有冇規定一定要食哂個飯盒或是可以食唔哂都可以收工呢.
   0    0    0    0

王國長老

原帖由 Jellyfishmama 於 10-8-13 13:35 發表
仲有2星期多就開學, 我家小朋友很想快D成為小學生, 說自己已經大個了, 可以照顧自己, 但佢有一樣嘢佷担心, 就係食飯好慢,食好少,而我担心的是佢唔願早起身, 唔夠精神. 唔知學校有冇規定一定要食哂個飯盒或是可以食唔 ...

大部份小朋友都食唔晒既, 食到半個飯盒左右都ok, 會有三年班哥哥姐姐做午飯領袖生, 入黎陪小朋友食飯, 小朋友食完舉手, 領袖生哥哥姐姐睇過, 唔係食剩過多, 都一般會俾小朋友收工.

記得小一時初初會有老師陪食飯, 後來適應左先由領袖生陪.

Thanks edea, 咁應該買叉+匙還是筷子+匙較方便呢? 開學真係好多嘢買, 咁有冇規定要包書? 我打算唔包, 因重及不環保. 可以嗎?

王國長老

原帖由 Jellyfishmama 於 10-8-13 15:40 發表
Thanks edea, 咁應該買叉+匙還是筷子+匙較方便呢? 開學真係好多嘢買, 咁有冇規定要包書? 我打算唔包, 因重及不環保. 可以嗎?

我地就幫囡囡準備叉+匙, 冇用到筷子 三年都係咁, ok冇問題!

水樽唔好入太多水, 記得, 因為加重會書包重量, 水可以自己o係學校水機入水就可以啦!

冇規定包書既, 我地三年都冇包過書 當然可以啦.

盡量唔好帶太靚既文具, 平凡實用就好了, 每年學生有好多失物無人認領, 真係最好每樣野都貼個名上去.

希望妳小朋友好快投入校園生活, 每日都開開心心返學!

回覆 2# edea 的文章

我晚上告訴我家小朋友, 可以食一半飯盒也ok, 佢很滿意的笑了, 不担心了, 亦不再要求我給他自備午餐, 因為可以帶少 D就食少D.   Thanks. :)

原帖由 Jellyfishmama 於 10-8-13 13:35 發表
仲有2星期多就開學, 我家小朋友很想快D成為小學生, 說自己已經大個了, 可以照顧自己, 但佢有一樣嘢佷担心, 就係食飯好慢,食好少,而我担心的是佢唔願早起身, 唔夠精神. 唔知學校有冇規定一定要食哂個飯盒或是可以食唔 ...

下星期三就開學喇, 好期待, 才華班啦, 時間表啦, 等等..
希望呀女返學開心投入就好嚕..

jellyfishmama, 介唔介意講吓你小朋友咩班?  我個女喺1B, 唔知同唔同班呢?

王國長老

原帖由 Jellyfishmama 於 10-8-14 00:28 發表
我晚上告訴我家小朋友, 可以食一半飯盒也ok, 佢很滿意的笑了, 不担心了, 亦不再要求我給他自備午餐, 因為可以帶少 D就食少D.   Thanks. :)

莫講話小一, 小三都食唔晒....好難要佢地咁細個食得晒. 況且, 小息時佢地食得太多零食, 會影響食慾.

回覆 6# minguloo 的文章

Hi, :) minguloo, 我囡囡是1D, 佢21/8見到班主任後話班主任好nice,仲帶我去佢班房睇下,佢個位好近班主任將枱, 呢排晚晚在睡前都叫我講下小學嘅野比佢聽,佢話最想上視藝堂呀, 佢話真係好想快D返小學, ….. 仲有4日咋! 希望佢和各位小一新生都有個好開始.囡囡的朋友都是入讀傳統小學的, 日後多D入嚟分享下啦.

Hi all,

My gal is 1B, will be same class with minguloo's gal, nice to meet you all.

:)

Hi Wingwingcat,

Nice to meet you!  第時如果呀女矇查查嘅時候, 可以多支盲公竹可以問吓喇~  HOHOHO~

Jellyfishmama, 其實我都好想多啲家長喺度傾吓計~  仲有幾日, 我呀女最期待才華班囉, 嗰日見到江主任個SLIDE 好似有圍棋, 佢想報呀, 希望真係有啦~

1B班嗰個代課班主任都好NICE呀, 我又同普通話李玲老師傾過計, 都好NICE, 跟住陳校長行過嚟JOIN  我哋傾計, 話如果小朋友識講普通話, 可以參加普通話朗誦添喎, 不過我個女好怕羞, 唔知敢唔敢玩, 入優才都係希望佢自信心大番啲~

BTW, 我個女大部份同學都係入番傳統學校, 聽到佢哋話要開始搵補習我就怕怕嚕, 我都仲係希望佢課餘可以玩其他興趣班囉..

Hi:我仔都係1B班,日後多多關照!
‹ 上一主題|下一主題