用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat VS 學之園 (LH)凱帆
樓主: adrian_mama
go

St. Cat VS 學之園 (LH)凱帆 [複製鏈接]

請問有冇打算讀日出康城學之園既家長? 我啱啱收到信話10月11日開學... 其實我囝囝 e 家讀緊屋企樓下既 kinder 讀得好開心, 而 LH 又好似口碑 & P1 placement 好好, 所以 15/16, 都唔知點算... 有冇同道中人呢??
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

Me too.  My daughter is studying PN at another nursery now.  I'm still waiting for the latest info from LH (LP).  She enjoys her school life there too.  I think I'll choose LH though I haven't visited the new campus.  I believe she'll love it and learn a lot at LH.

How much for the school fees?  Is it $3900/month?  How many days/weeks for the orientation starting from 11/10 for K1?  Thanks!
原帖由 onchai 於 3-9-2010 09:58 發表
請問有冇打算讀日出康城學之園既家長? 我啱啱收到信話10月11日開學... 其實我囝囝 e 家讀緊屋企樓下既 kinder 讀得好開心, 而 LH 又好似口碑 & P1 placement 好好, 所以 15/16, 都唔知點算... 有冇同道中人呢?? ...

你意思係家長可陪幾多日上課? 1日, 之後3-4日每班分2組不同時段上課, 老師可專心照顧哭寶寶. 課程的確值90分以上, K2-3仲有星期六免費面試班(十多堂), 但未知新校師資如何.
原帖由 ILBC 於 10-9-4 05:01 發表
Me too.  My daughter is studying PN at another nursery now.  I'm still waiting for the latest info from LH (LP).  She enjoys her school life there too.  I think I'll choose LH though I haven't visited ...

又去了兒子學校觀看他上下課,見證到坊間對此校的好評。校長友善又認得小朋友。她還認得我  。師資方面不用擔心,他們大都是high dip/ degree. 而且 聼講新校老師是由每間舊校調去。 三間分校都做得咁好, 覚得他們也想於TKO 做本區名校。

我兒子2個班中英班主任是新來,我本身對語言要求也很高,但Net 是純美口音好好聼,國語老師是內地來所以音調不容置疑, 他們對學生呵護愛之。

我就因為這些原因而放棄SC

quote]原帖由 wh0709 於 10-9-4 07:04 發表
你意思係家長可陪幾多日上課? 1日, 之後3-4日每班分2組不同時段上課, 老師可專心照顧哭寶寶. 課程的確值90分以上, K2-3仲有星期六免費面試班(十多堂), 但未知新校師資如何.
... [/quote]

Thx, wh0709.  That means they will start 3-hour lesson after 1 week of orientation.
原帖由 wh0709 於 4-9-2010 07:04 發表
...

thx for sharing... most probably we shall withdraw the existing kinder and go for LH~~

原帖由 adrian_mama 於 10-9-4 17:02 發表
又去了兒子學校觀看他上下課,見證到坊間對此校的好評。校長友善又認得小朋友。她還認得我  。師資方面不用擔心,他們大都是high dip/ degree. 而且 聼講新校老師是由每間舊校調去。 三間分校都做得咁好, 覚得他們也想於 ...

原帖由 onchai 於 10-9-3 09:58 發表
請問有冇打算讀日出康城學之園既家長? 我啱啱收到信話10月11日開學... 其實我囝囝 e 家讀緊屋企樓下既 kinder 讀得好開心, 而 LH 又好似口碑 & P1 placement 好好, 所以 15/16, 都唔知點算... 有冇同道中人呢?? ...

你好呀, 想問你幾時收到信架  我地nursery仲未收到信呀 想問下封信仲有d咩講呢 唔該哂!

9月1日收到信...問過staff, 佢地話先通知晒k1家長, 10月11日開學, 封信好詳細, 有晒家長orientation day, 校服, 雜費資料等等... PN 好似要11月先開學, 詳情你可以打電話去問下丫, D staff 都好樂意解答架~

原帖由 chichibb 於 10-9-5 22:53 發表

你好呀, 想問你幾時收到信架  我地nursery仲未收到信呀 想問下封信仲有d咩講呢 唔該哂!

oh... another point, the staff told me that the lohas park campus is about 9000 sq ft... seems a bit small >_<

唔該哂你呀

原帖由 onchai 於 10-9-6 00:05 發表
9月1日收到信...問過staff, 佢地話先通知晒k1家長, 10月11日開學, 封信好詳細, 有晒家長orientation day, 校服, 雜費資料等等... PN 好似要11月先開學, 詳情你可以打電話去問下丫, D staff 都好樂意解答架~

...

另外想問下K1英普上下午各有幾多班

HL校(上下午共有4班K1),英普是最主流的班別(幾年後既小學教學主流應是普通話)

我想是因為這原因而開多的英普班

原帖由 chichibb 於 10-9-6 10:55 發表

另外想問下K1英普上下午各有幾多班

原帖由 adrian_mama 於 10-9-4 17:02 發表
又去了兒子學校觀看他上下課,見證到坊間對此校的好評。校長友善又認得小朋友。她還認得我  。師資方面不用擔心,他們大都是high dip/ degree. 而且 聼講新校老師是由每間舊校調去。 三間分校都做得咁好, 覚得他們也想於 ...

Yes, that's true.  I heard that a few of the experienced teachers would be relocated from LV campus to the new LP campus.

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-2 16:31 發表

LH其實同Victoria好類似,但在discipline則較嚴緊,學術亦教得深,我估未來名氣一定有好大改善。我N1都放棄了KM揀LH。

Agree, discipline嚴緊,學術亦教得深.     LHK has provided a lot of teaching materials for parents to help children to study at home.   We must be well-equipped on both English and PTH.

回覆 21# p_pak 的文章

Hi p_pak,
首先非常感謝妳的對LH詳細的評論,令我對LH更有信心! 以下有幾個問題唔知可唔可以解答呢? 在此先言謝!

1)運動會:每年一度的運動會會在室內或是運動場舉行的呢?
2)表演/talk:是每周一次的嗎? K1開始有機會參與嗎?是老師挑選還是每人都會有機會參加的呢?
3)興趣班方面:是否有課外興趣班呢(如:体操、英語、普通話、音樂、泥膠、話劇等)? 如有,是否免費的,如要收費,大慨收費多少?是安排在什麼時間的呢?
4)閱讀方面:每星期有需要規定閱讀故事書嗎?如有每星期派發故事書會否需要做閱讀報告呢?從K1便開始嗎?
5)K3畢業典禮是在哪裡舉行的呢? 要表演嗎?
因為本人小朋友將在本星期內決定是否轉到LH,所以很想更了解學校,所以希望可以解答一下, 謝謝您!!!

或者如果其他媽媽知道的可否都提供一下呢? 謝謝!

K1:
show & tell is held every two weeks, book-reading scheme is on parent-kid base, children take 2 books back home every Friday, 1 is on reading list and 1 is chosen by oneself. No need do any report but there is a handbook recording all the books you've read.
原帖由 ivy230608 於 10-9-7 11:17 發表
Hi p_pak,
首先非常感謝妳的對LH詳細的評論,令我對LH更有信心! 以下有幾個問題唔知可唔可以解答呢? 在此先言謝!

2)表演/talk:是每周一次的嗎? K1開始有機會參 ...

hi ivy230608
pls check pm~

原帖由 ivy230608 於 10-9-7 11:17 發表
Hi p_pak,

2)表演/talk:是每周一次的嗎? K1開始有機會參 ...

wh0709好多謝妳的資料!
請問可唔可以再講多d關於學校的其他方面,例如,妳小朋友返學之後有什麼改變,會主動閱讀或者喜歡返學嗎? 有沒有興趣班呢,多到校外見識嗎?因為女女現時要在HKPS和LH中選擇,HKPS因路程較遠而且課室面積太細,所以如果LH在各方面都照顧到及成熟的話我會決定比女女返LH的K1,所以希望可以給多謝資料。無論如何,感謝你!

原帖由 wh0709 於 10-9-7 15:01 發表
K1:
show & tell is held every two weeks, book-reading scheme is on parent-kid base, children take 2 books back home every Friday, 1 is on reading list and 1 is chosen by oneself. No need do any report ...

ivy230608 ,

其實返學只兩星期,還未有好明顯轉變
但學校令小朋友很喜歡返學是肯定的

其實近真很重要(我就是不想3歲人仔每天搭成2個鐘車)我問過很多人都說LH在各方面都照顧到用家需要,所以最後決定LH。

您這段時期的困惑,我都剛經歷了成個月,我好明白,希望您快D下決定啦!

原帖由 ivy230608 於 10-9-8 09:38 發表

請問可唔可以再講多d關於學校的其他方面,例如,妳小朋友返學之後有什麼改變,會主動閱讀或者喜歡返學嗎? 有沒有興趣班呢,多到校外見識嗎?因為女女現時要在HKPS和LH中選擇,HKPS因路程較遠而且課室面積太 ...

My child is NEW K1 student (not LH PN), so we only experienced 1 month only. I like those books from LH, educational but funny.

One more thing is admin of LH is quite good. How about HKPS?

‹ 上一主題|下一主題