用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比華利幼稚園
樓主: WCY
go

比華利幼稚園   [複製鏈接]

Maybe 我再start 一個比華利group Facebook!

support
will join if you create the new group

昨日我收到康城學之園電話
話俾個pm offer 我個仔
但我reject左
繼續同大家做同學仔

大家好, 我囡囡今日完成N班, 新學年轉讀另一幼稚園.

回顧過去一年, 阿囡响比華利讀書後, 改變好多.  言語 (英/普)都好好, 佢好喜歡返學, 喜歡老師. 阿囡每日都會講學校既趣事, 老師...ETC...   可能佢班主任 (MISS YIP) / MISS HO主任 盡責, 有交帶.  如阿囡响發生任何事故 (I.E. 趺倒) 都會主動打電話俾我.  有時, 阿囡有少少情緒問題, 亦會主動同家長聯絡, 睇下大家有乜野可以配合, 令小朋友回復狀態.  

其實, 我原打算俾阿囡讀比華利 (交哂K1留位費, 買哂 K1 上學期所有書簿 & 雜費....), 最後, 6月中收到區內另一幼稚園通知, 有後補位可以我阿囡.....  同老公考量後, 最後決定轉讀.... 希望阿囡可以適應到新學校.

大家可以放心讀呢間, 老師 / 嬸嬸們都好好, 有愛心, 會令小朋友可以健康地成長 / 學習.  

校巴 (區內) - 雖然新學年會加價, 但都算平 (相比其他幼稚園).  但某路線校巴司機就痳痳地..... (經投訢後, 有所改善)

校服 / 書包 / 書簿 / 雜費 - 都算幾貴 (相比其他幼稚園)......  一般預 1-2K (半年).

我申請退學, 學校不退錢, 只退回所有書簿...ETC (唉~~ 依家望住家中所有全新書簿 / 書包 / 校服.... 如大家有需要訂, 可以聯絡我)

Cedric Mama, why u rejected another offer gei?  I kinda can guess which school are u talking about....

原帖由 manman0808 於 11-7-18 12:53 發表
Cedric Mama, why u rejected another offer gei?  I kinda can guess which school are u talking about....

原因有幾個
1) daddy唔鍾意學校個位置.因為我地住係康盛.去日出康城一定要坐校長.daddy 唔鍾意日日要經條充滿大車的環保大道
2) 我個仔係睡魔托世.到現在仲要瞓3-4hr晏覺.學之園個offer係pm班. 全家 (工人+daddy+公公+婆婆+舅父仔)都唔鍾意
3) 而且十二月我生細女.我覺得AM 班會易handle d (加上阿仔晏晝瞓得多)
4) daddy唔鍾意校舍細

所以唯有k1再搵學校 (daddy 巳話k1唔好報日出康城分校喎)
因為係我屋企去康城.其實同出九龍塘,紅磡等地唔差好好遠

Which school would your daughter attend of K1?

原帖由 WCY 於 11-7-14 14:53 發表
大家好, 我囡囡今日完成N班, 新學年轉讀另一幼稚園.

回顧過去一年, 阿囡响比華利讀書後, 改變好多.  言語 (英/普)都好好, 佢好喜歡返學, 喜歡老師. 阿囡每日都會講學校既趣事, 老師...ETC...   可能佢班主任 (MISS  ...

I saw some adverse comment from that school, mainly in the traveling from MTR station to the school.

Besides, which class shall your son study in August? Have you attend the parent's day.
I attended the parent's day with my daughter and she felt happy during playing with the teacher.  

原帖由 Cedric_mama 於 11-7-18 14:56 發表

原因有幾個
1) daddy唔鍾意學校個位置.因為我地住係康盛.去日出康城一定要坐校長.daddy 唔鍾意日日要經條充滿大車的環保大道
2) 我個仔係睡魔托世.到現在仲要瞓3-4hr晏覺.學之園個offer係pm班. 全家 (工人+daddy+ ...

回復 88# yiuyau 的帖子

其實我個人係好鍾意間學校
只係嚟個offer.係嚟一刻對我地一家唔係最好的安排
我星期六有去開家長會呀
我個仔讀PGS

SORRY, 很少上BK.  上WEEK我老公去左聽Briefing.  開班後先知大家既小朋友會否同一班.  希望佢地可以快d適應.

你地小朋友介左片未?  返學時會唔會穿著片先?

原帖由 Cedric_mama 於 11-7-19 19:18 發表
其實我個人係好鍾意間學校
只係嚟個offer.係嚟一刻對我地一家唔係最好的安排
我星期六有去開家長會呀
我個仔讀PGS

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

因我女女是歲半班開始讀,到兩歲現術時學校已幫她介了片!連夜晚都只是穿條底褲仔睡!

回復 90# WinkyLee 的帖子

我個仔係屋企朝早巳無著片
不過間唔中都失手
所以daddy話頭一星期俾佢著學習褲

原帖由 WinkyLee 於 11-7-19 22:41 發表
SORRY, 很少上BK.  上WEEK我老公去左聽Briefing.  開班後先知大家既小朋友會否同一班.  希望佢地可以快d適應.

你地小朋友介左片未?  返學時會唔會穿著片先?

...

張放學咭有寫嘜班的

my daughter also arrange to PG S class

Which room ar?

原帖由 yiuyau 於 11-7-22 09:46 發表
my daughter also arrange to PG S class

manman0808個女都好似係PG S呀
真開心.咁快幫阿仔識到兩個同學仔

我估唔係S班.  因為全都叫PGS班.  呢個係簡寫, 可能指2歲班.  因我大仔係度返過當時佢個牌都寫PGS.

原帖由 Cedric_mama 於 11-7-22 16:11 發表

manman0808個女都好似係PG S呀
真開心.咁快幫阿仔識到兩個同學仔

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

回復 97# WinkyLee 的帖子

原來係咁
我想問你大仔係咪讀到K3畢業
定係讀完PN班升去第二間讀K1

回復 1# Cedric_mama 的帖子

出去讀K1呀!

我都係心義一條龍的幼稚園,如果報一條龍的K1不成功(都知道競爭好大),應該都會在 比華利幼稚園讀K1-K3。

原帖由 WinkyLee 於 11-7-24 11:31 發表
出去讀K1呀!
‹ 上一主題|下一主題