用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比華利幼稚園
樓主: WCY
go

比華利幼稚園   [複製鏈接]

今朝我哋同囡囡一起去咗面試, 即場 confirm 收讀 2012年 PN pm class (因只得 pm 有位)。老師帶咗個囡入房一個人 in, 出來時話 ok ah, 不過囡囡似乎唔肯講嘢, 我同老師講, 因佢未 warm up 夠, 但係屋企就跟住唱歌及成日講嘢!

19/11/11 is parent day.
在見面過程中知道老師非常了解小朋友的個性,亦能夠加深互相的信任及了解.  

另外幼稚園是有學卷的,而課程亦比一般的 幼稚園深少許,見到對上一年的同學亦有人考到不錯的直資及私小.

原帖由 Virginia_Arare 於 11-11-19 13:56 發表
今朝我哋同囡囡一起去咗面試, 即場 confirm 收讀 2012年 PN pm class (因只得 pm 有位)。老師帶咗個囡入房一個人 in, 出來時話 ok ah, 不過囡囡似乎唔肯講嘢, 我同老師講, 因佢未 warm up 夠, 但係屋企就跟住唱歌及 ...

我囡囡12月1日插班第一曰讀PGS,第一日無喊,只係放學眼濕濕。今日很開心跟外籍老師入班房,我以為今日會好的,點知放學一見我就抱住我喊,老師仲話佢喊到嘔,同佢換咗條褲。因為我係插班,好多嘢唔清楚。未見過班主任,只知叫miss ma。覺得學校好多嘢都交代得唔清楚,例如星期邊幾日著校服、運動服?全部都係我自己問。校曆表同課程嘢我仲未有,可能下星期一俾。唔知你地第一個星期適應期時班主任多唔多同你地報告下小朋友適應情況。我有點擔心。

回復 163# cass125 的帖子

我個仔17個月既時候插班PG班,第一個星期老師都會係放學時間交代小朋友既上堂表現~~ 而佢會根據小朋友既表現而加佢上堂時間,我個仔就頭3日返一個鐘,5日兩個鐘,根住就轉了3個鍾LA~~~比我想像快~ 我個小朋友用左1個月時間.而家返學好開心架~ 放心!!老師好好人~ 好錫小朋友~~

我的兒子0911B會於2012年讀K1AM班,想請問有沒有人知過往這校的學生能否升到一些較好的小學?和有沒有現在2歲的小朋友是乘校巴回校?因想問學校現在能否收N插班,但又担心小朋友太小自己乘校巴。Thanks!

聽主任話今年(11-12)比較多人報,waiting 亦有很多人排, 但你亦可試插班,因有位便可入讀,
而2歲班現有兩班(1大班及1小班)

小女就讀2歲班是乘校車回校的

另學校有張貼升小一的資料,有些學生能升到不錯的小學

回復 1# yiuyau 的帖子

Thanks for your information

我囡囡出年都會讀pn, 都係比佢坐校車的

回復 chuikee 的帖子

where do you live?

school bus to school from Po Lam:8:45am  return home :11:50

回復 Cedric_mama 的帖子

which school will your son study next year?

yiuyau 發表於 12-1-3 23:20

which school will your son study next year?

暫時我地得民生一個offer
應該都係民生多

回復 yiuyau 的帖子

I live in Po Lam, so I think take the school bus is better.

回復 chuikee 的帖子

the school bus service is quite good and not expensive

暫時我得TT一個offer (interview result of MS is rejected)

still waiting the result from PC (difficult to get an offer)

do you know where is the class teacher, Ms CHING?

My daughter said she had not met her for a long time.

回復 HTLeung 的帖子

Don't worry about school bus, my girl has been in Beverly for quite a long time since 1.5 years old, she always takes school bus.  It's safe!

yiuyau 發表於 12-1-9 13:55

do you know where is the class teacher, Ms CHING?

Miss ching無做成個幾月了
現在係Miss lee

thanks

my daughter goes to school by school bus, so i have not met the school teacher for long time.
my daughter loves Ms CHING very much but she has not talked about  Ms CHING  over one month.

yiuyau 發表於 12-1-16 11:20

thanks

Miss Ching無做成個幾兩個月啦
現在班主任叫Miss Lee
‹ 上一主題|下一主題