用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小息袋係點樣架?
樓主: 好命婆
go

究竟小息袋係點樣架? [複製鏈接]

食魚肉腸呢, 我有個方法好好用, 希望講得明..

魚肉腸本身咪有兩頭各有一個鐵圈, 之後有一條封口直落連住兩邊鐵圈咁嘅..

首先喺鐵圈下面少少, 封口直條嘅另一邊嘅膠紙, 咬一個細列縫..

跟住咬住個鐵圈由列縫嗰度扯開, 沿住封口直條向下扯, 就會成條膠紙封口撕開咗㗎喇..

唔好意思, 我想問一下點解佢地唔會在課室食完先離開課室去玩咩?? 又或者去完洗手間咪返番課室內食野lor, 咁會唔會冇咁 lei hei 呢??  請指教!!
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

醒目開學勳章

Good suggestion!!

原帖由 030608 於 10-8-12 17:37 發表
我個係仔,用背包式,兩只手自由d,去厠所又方便!

醒目開學勳章

你真係講得好啱....可唔可以post個樣黎睇下? 我小朋友去親廁所都係放個食物袋係地, 去完先攞起, 我覺得好麻煩, 同污糟....

原帖由 030608 於 10-8-12 17:37 發表
我個係仔,用背包式,兩只手自由d,去厠所又方便!

男仔唔係成日入格厠,放門口實唔記得攞返,背包或斜咩袋都啱用,背包要買細細個兩塊布車埋索口嗰种,捲埋可放入書包,太大坐座廁唔記得除會dum左係坐廁,斜咩買軟呢龍布,可"質"入書包

有d學校唔比學生小息留課室,要佢地去活動,咁咪要小息袋!

原帖由 030608 於 10-8-27 20:36 發表
男仔唔係成日入格厠,放門口實唔記得攞返,背包或斜咩袋都啱用,背包要買細細個兩塊布車埋索口嗰种,捲埋可放入書包,太大坐座廁唔記得除會dum左係坐廁,斜咩買軟呢龍布,可"質"入書包 ...

我都想買個斜咩袋會好些, 請問荃灣區邊度有得賣呢?

我今日去聽學校講座時...問左老師好唔好用小息袋 (我話我上網見到d媽咪講), 佢話都好喎....聽你地咁講完...又好似買個斜咩/背包仔好似好d...(我初時諗住比個手挽佢, 因為屋企好多個)...但亞囡咁細粒...我今日又唔記得睇佢夠唔夠高勾落廁所門個勾到....又驚佢唔記得拎...都係要佢咩係身...好似穩陣d
我今日仲買左個名牌比佢勾落個袋到...細細個咁..都幾好($12)

我經過 4 日的觀察, 我仔學校基本上未見到有人帶小息袋, 我暫時都冇比佢帶, 以免加重佢體力及心理上的負擔.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我帶佐三日之後放棄佐,因為亞仔同講小息時老師要他們起課室食零食,食完先出去玩。

阿囝小一, 暫時小息都係留係課室, 但遲d佢地唔會留係課室小息架啦, 到時一手拎個小息袋離開課室就ok啦.

阿囝既小息袋係佢幼稚園時學校既美勞袋, free of charge, 好似手袋仔咁, 有兩隻耳抽, 有拉鍊, 個底部係闊既, 可以裝到樽水(500ml, 企放) + 濕毛巾盒+食物盒。

現階段係比佢地習慣將d食物, 水樽, 濕毛巾盒放晒係小息袋入面, 等佢地唔好乜都放晒係書包入面, 東一樣西一樣, 又要side時間巢食物&水樽, 小息個個都想快快趣出去玩.

為咗唔想呀仔小息時拎住D食物去厠所同埋整齊D,所以我都買咗個斜揹袋比佢,,,佢太輪盡喇,咁樣好好多,不過,男仔款搵個啱心水都好難!好彩比我搵到個又輕又防水又可以洗既 sanrio火車頭

原帖由 JANPCY 於 10-9-7 12:42 發表
阿囝小一, 暫時小息都係留係課室, 但遲d佢地唔會留係課室小息架啦, 到時一手拎個小息袋離開課室就ok啦.

阿囝既小息袋係佢幼稚園時學校既美勞袋, free of charge, 好似手袋仔咁, 有兩隻耳抽, 有拉鍊, 個底部係闊既, ...

Delete

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

‹ 上一主題|下一主題