用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小息袋係點樣架?
go

究竟小息袋係點樣架? [複製鏈接]

究竟小息袋係點樣架? 有冇人可以post張相出嚟吖?
   1    0    0    0

原帖由 好命婆 於 10-8-12 13:31 發表
究竟小息袋係點樣架? 有冇人可以post張相出嚟吖?

我昨日買咗一個卡通公仔嘅, 兩條耳(手拎嘅), 有拉鏈, 底部有一塊硬膠片 (硬片拎得起), 大概 25x20x12cm度, 檔主個女升小二, 佢話低年班呢種細size得喇喎.
但我而加返緊工.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 一個手拎袋, 夠裝零食盒, 水壺, LUNCH餐具就OK
(咁要DEPENDS你D食物盒有幾大個 )

原帖由 kikiboy 於 10-8-12 03:21 PM 發表
我昨日買咗一個卡通公仔嘅, 兩條耳(手拎嘅), 有拉鏈, 底部有一塊硬膠片 (硬片拎得起), 大概 25x20x12cm度, 檔主個女升小二, 佢話低年班呢種細size得喇喎.
但我而加返緊工. ...

我個係仔,用背包式,兩只手自由d,去厠所又方便!

醒目開學勳章

如果係背包式, 咁返學時係咪要同個背囊書包咩埋一齊呀?

原帖由 030608 於 10-8-12 17:37 發表
我個係仔,用背包式,兩只手自由d,去厠所又方便!

醒目開學勳章 王國長老

又食左我個post
手拎好d, 仲要mer書包返學架嘛
夠裝snack box同水壺仲有餐具

啊?還有小息袋的啊?我以為求其拿個盒裝住D野就得了。一般邊度有得買啊?
仲有墊台紙一般要用什麼?在哪裏買,要買多大size呢?
唔該曬

deleted.....

去"家品店"買 , or 日本城

醒目開學勳章 王國長老

普遍手挽布袋得架喇, 睇岩公仔同size就可以買
補充, 如果打算帶飯, 有d袋有保暖功能(入面有銀色棉果d), 永安/一田有間叫"manis"幾多選擇 <--唔知係咪咁串......專賣sanrio野但又平過sanrio架
原帖由 豆豆麗 於 10-8-19 09:26 PM 發表
啊?還有小息袋的啊?我以為求其拿個盒裝住D野就得了。一般邊度有得買啊?
仲有墊台紙一般要用什麼?在哪裏買,要買多大size呢?
唔該曬

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-20 15:35 發表
普遍手挽布袋得架喇, 睇岩公仔同size就可以買
補充, 如果打算帶飯, 有d袋有保暖功能(入面有銀色棉果d), 永安/一田有間叫"manis"幾多選擇  

係呀係呀...個間d野真係幾過sanrio幾多吓架..我e家買kitty野...都會行過去買架...仲要係正s隔離...真係唔知點解喎...都係個d公仔啫....擺得係隔離...無理由會賣假野啫??

吓!真係要有小息袋呀 我隻小魔怪係大頭蝦嚟!一定不用二日袋內物件連個袋都唔見哂
我個名叫林波仔

回復 1# minna_no_bobo 的帖子

我諗一定要小息袋,今日係個仔小一適應班第一天,我有留係度等到佢地小息,睇到d 小朋友一手攞水樽,一手攞食物,又用格肋底夾住包紙巾,又要掛住落樓梯真係十分狼狽,跟住見到有個女仔用個食物袋住兩隻去左殼的雞蛋,點知行行下仲跌左一隻落地下.
我留意到千萬不要帶d難折開包裝的零食有個同學仔帶了一條魚肉腸仔(橙色膠包住有個鐵圈果隻)點知佢開唔到仲要請老師開,若要帶這種腸,請各位媽咪記得係屋企用較剪開個口先.所以都係帶d 簡單的餅干或蛋糕便可以

醒目開學勳章 王國長老

魚肉腸, 係O係中間咬開2半, 唔係除個RING架, 我個仔食野就最叻
呢D"周圍走"既野, 一定要寫名, 你都未見識過校務處一年執到幾多水樽, 食物盒, 餐具, 袋............好多都無名, 都唔知點俾人認
原帖由 colourless 於 10-8-23 01:57 PM 發表
我諗一定要小息袋,今日係個仔小一適應班第一天,我有留係度等到佢地小息,睇到d 小朋友一手攞水樽,一手攞食物,又用格肋底夾住包紙巾,又要掛住落樓梯真係十分狼狽,跟住見到有個女仔用個食物袋住兩隻去左殼的雞蛋,點知行 ...

回復 13# colourless 的帖子

講開呢種魚肉腸, 我咁大個人到而加都未試過開到嘅, 真係好難開. 試過剪開少少, 食果時已經壞咗.

回復 14# Charlotte_mom 的帖子

我連鉛筆都貼晒名字, 係咪好過份呀? 咁唔會唔令小朋友冇晒責任心保管自己d嘢呀?

食魚肉腸, 試試呢個方法:
由中間開始, 上下反方向係咁扭, 扭到尾就好容易斷開兩截.... 唔知你哋明唔明呢

回覆 1# kyk 的文章

我明.....岩試左一條,扭完之後,條腸就真係斷開兩截,但個橙色膠袋就非常實淨,我真係失敗最後都係要用較剪開.........

小息帶咩食物好呀? 大家俾D意見啦.

一囡學校建議係"健康小食"
例如 : 梳打餅, 小麥高纖個D都得啦
我都係諗住比二,三塊餅 / 小蛋糕佢咋
千其唔好帶咁多...唔係佢地食鬼哂,
無餵口食飯呀 (仲要佢地係第一個小息食)
‹ 上一主題|下一主題