用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMCESPS - P4 2010-2011
樓主: 一家三口
go

SMCESPS - P4 2010-2011 [複製鏈接]

Hi kwanm,

Please check pm.

原帖由 kwanm 於 10-10-8 23:48 發表
如果書中沒有有關描寫,就填沒有即可。
我是P5學生的家長,看見你們對讀書報告很頭疼,其實不要這樣緊張吧。讓小朋友隨便寫些就可以了。日子有功,你會看到他們的進步。
讀書報告對小朋友幫助很大啊。不要放棄。 ...

醒目開學勳章

Maths: Project on quadrilateral hand on 25Oct.

Reading Journal & 小書蟲, 我囡囡都係隨意寫, 小朋友好喜歡睇書。功課係比P.1 & P.2時多, 但小朋友係可以應付, 囡囡放學後仲可以睇卡通片, 唔須要上補習班, Sat Sun 一定會去街, 其實SMC 嘅學生同家長應該比好多其他學校輕鬆。
原帖由 kwanm 於 10-10-8 23:48 發表
如果書中沒有有關描寫,就填沒有即可。
我是P5學生的家長,看見你們對讀書報告很頭疼,其實不要這樣緊張吧。讓小朋友隨便寫些就可以了。日子有功,你會看到他們的進步。
讀書報告對小朋友幫助很大啊。不要放棄。 ...

阿囝病2日....在家看卡通片!

原帖由 isabelme 於 10-10-13 17:32 發表
Reading Journal & 小書蟲, 我囡囡都係隨意寫, 小朋友好喜歡睇書。功課係比P.1 & P.2時多, 但小朋友係可以應付, 囡囡放學後仲可以睇卡通片, 唔須要上補習班, Sat Sun 一定會去街, 其實SMC 嘅學生同家長應該比好多其 ...
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

kanahose,

SMC算少功課, 有些官校(馬xx)小四功課有近十樣, 哪還有時間看課外書和看Now TV Movie ??

原帖由 kanahose 於 10-10-11 09:13 發表
我是申請2011-2012小一的家長,我見p4有好多功課,小朋友無時間玩,咁請問你哋有無後悔smc?會唔會俾佢哋轉校?小朋友喺smc有乜嘢轉變?有無乖咗或者曳咗? ...

小心身體, 休息多d !過兩日天氣轉涼呀。

囡囡都好喜歡睇卡通片, 如果應付到功課, 我都會比小朋友睇電視, 只擔心佢哋會近視。
原帖由 AAmother 於 10-10-14 00:02 發表
阿囝病2日....在家看卡通片!

今日終於考完3級piano 試, 成身鬆晒....
其實係一家四口子

一家三口

恭喜哂! yoyo尋日好擔心你囡囡, 但又唔敢打電話比你地.
終於考完琴試, 快d 去玩下啦!
原帖由 一家三口 於 10-10-15 16:28 發表

Congrats!  休息完好趕功課啦!We are now working hard on the homeworks.

原帖由 一家三口 於 10-10-15 16:28 發表

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-16 11:33 發表
恭喜哂! yoyo尋日好擔心你囡囡, 但又唔敢打電話比你地.
終於考完琴試, 快d 去玩下啦!

YoYoMa,

我地合格就收貨啦, 唔似得yoyo考得敢叻! 聽聞佢準備考7級試喎.
其實係一家四口子

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-16 14:54 發表
Congrats!  休息完好趕功課啦!We are now working hard on the homeworks.

Thanks!  我地見如果平時少工課, 就會做閱讀報告.  現在最頭痛係英文porfolio....
其實係一家四口子

一家三口

最緊要合格就可以繼續上五級......八級就功德完滿! 佢剛剛開始操考試歌, 睇下佢彈成點先報考試, 功課忙都少左彈琴, 所以佢成日比老師鬧!
中英讀書報告都未開始做, 我一拿本report出來叫yoyo做, 佢就話好眼瞓, 聽日先啦!一日推一日!

原帖由 一家三口 於 10-10-16 15:04 發表

YoYoMa,

我地合格就收貨啦, 唔似得yoyo考得敢叻! 聽聞佢準備考7級試喎.

YoYoCheungMa, 一家三口:

今日份中文都好考腦筋,又要做maths project, 細佬又有maths project, 個printer 都好唔得閒, 現在要叫kfc. 聽日要同細佬温Eng Dict, Japanese Quiz and GS Quiz, 家姐温中默. 我真係有點血壓上升.

Eng profolio, 諗都未諗. Book reports 要擺埋一邊.

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-16 17:36 發表
最緊要合格就可以繼續上五級......八級就功德完滿! 佢剛剛開始操考試歌, 睇下佢彈成點先報考試, 功課忙都少左彈琴, 所以佢成日比老師鬧!
中英讀書報告都未開始做, 我一拿本report出來叫yoyo做, 佢就話好眼瞓 ...

醒目開學勳章

Hi Tamatama,

Take care. Really thanks for your help!
I started to do homework at 10am. I spent 2 hours for the Chinese homework. Now still working on Eng Portfolio. I think I can finish at 9:30. Total working hour today 8 hours.
Tomorrow, will continue for book reports. Holidays are not for rest. So poor.

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-16 18:17 發表

今日份中文都好考腦筋,又要做maths project, 細佬又有maths project, 個printer 都好唔得閒, 現在要叫kfc. 聽日要同細佬温Eng Dict, Japanese Quiz and GS Quiz, 家姐温中默. 我真係有點血 ...

TAMATAMA
我地今日都係出外食飯, 邊有時間煮飯呀! 而家返來又繼續做功課, 今個星期好多功課, 看來今日都係做唔哂, 明天又要留在屋企做做做.......
好彩下星期得一科中默咋!
聽Yoyo講你阿囡下星期要考琴, 努力加油呀! 希望考試時順順利利! 拿到Distinction!

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-16 18:17 發表

今日份中文都好考腦筋,又要做maths project, 細佬又有maths project, 個printer 都好唔得閒, 現在要叫kfc. 聽日要同細佬温Eng Dict, Japanese Quiz and GS Quiz, 家姐温中默. 我真係有點血 ...

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-16 20:50 發表
TAMATAMA
我地今日都係出外食飯, 邊有時間煮飯呀! 而家返來又繼續做功課, 今個星期好多功課, 看來今日都係做唔哂, 明天又要留在屋企做做做.......
聽Yoyo講你阿囡下星期要考琴, 努力 ...

YoYoMa,

Distinction 好難攞架, 妳囡囡攞到14x, 我都"O"晒咀呀, YoYo 真係好叻囡呀.....

我地pass 都滿意啦.....
其實係一家四口子

YoYoCheungMa,

好多謝你嘅祝福,我地都係law 個經驗,因為阿女遇到一個超級唔好嘅piano teacher, 我都O哂咀,遲D見到你先話你知。

雖然得中默,但係有時間都要温法文,好似無主要範圍呀呵?要背哂所有字我地就無可能囉!盡人事啦!

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-16 20:50 發表
TAMATAMA
聽Yoyo講你阿囡下星期要考琴, 努力 ...

一家三口

佢唔係叻, 佢係比老師好嚴厲咁粗練, 好辛苦, 佢有時彈到喊架! 不過考完試又唔記得哂啦!
3級一定會pass的, 不用擔心!

原帖由 一家三口 於 10-10-16 21:03 發表

YoYoMa,

Distinction 好難攞架, 妳囡囡攞到14x, 我都"O"晒咀呀, YoYo 真係好叻囡呀.....

我地pass 都滿意啦.....

TAMATAMA

French Quiz 淨係講話測Unit 1,月尾先測驗, 我地未諗到咁長遠, 搞掂今個星期d 功課已經萬幸了!
好的鋼琴老師好難遇到, 幸好我們沒有這個煩惱!
原帖由 TAMATAMA 於 10-10-16 21:36 發表
YoYoCheungMa,

好多謝你嘅祝福,我地都係law 個經驗,因為阿女遇到一個超級唔好嘅piano teacher, 我都O哂咀,遲D見到你先話你知。

雖然得中默,但係有時間都要温法文,好似無主要範圍呀呵?要背哂所有字我地就無可能囉!盡人事啦!
...

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-16 22:23 發表
佢唔係叻, 佢係比老師好嚴厲咁粗練, 好辛苦, 佢有時彈到喊架! 不過考完試又唔記得哂啦!
3級一定會pass的, 不用擔心!

YoYoMa,

希望合格啦.   我地暫時冇計劃考5級.  因為Hazel 不是太愛練琴, 佢情願睇書.... 我都由得佢..... 總之不要浪費時間便可以了....
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題