用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMCESPS - P4 2010-2011
樓主: 一家三口
go

SMCESPS - P4 2010-2011 [複製鏈接]

ME TOO.....

原帖由 TAMATAMA 於 10-9-29 23:33 發表
十卜!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

今日星期五應該有中、英、數、常、法功課+昨天的GS NEWS ARTICLE + 中文哈佬喂無聊PROJECT。

重要温習MATHS QUIZ,阿女話又有中文默書啦!

你們有時間做 ENGLISH PROFOLIO, 10 個ENGLISH BOOK REPORTS + 15 個 CHINESE BOOK REPORTS 嗎?

加埋細佬啲功課同BOOK REPORTS , 我有50個BOOK REPORTS 要做呀!圖書証都唔夠借呀! 人都癲呀!HELP!!!!!!!

原帖由 AAmother 於 10-10-8 00:30 發表
ME TOO.....

醒目開學勳章

I plan to do the English Porfolio this weekend. Don't know if time enough.
I think we just like prisoner. No freedom.

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-8 12:16 發表
今日星期五應該有中、英、數、常、法功課+昨天的GS NEWS ARTICLE + 中文哈佬喂無聊PROJECT。

你們有時間做 ENGLISH PROFOLIO, 10 個ENGLISH BOOK REPORTS + 15 個 CHINESE  ...

You have my sympathy.

I hate the format of book report.  I look at the format of the Chinese book report seriously this morning and still (by myself) fail to find relevant information from the books my kid had read to address the questions.  

He had read a number of books about great people like Wrights brothers, James Watt, Nightingale etc. but there are no relevant words and sentences in those books to describe their outlook and dressing.

There are also questions asking for vocab description of the five senses - visual, sound, taste, smell, touch from ONE book.  

To finish the required write-up of the book report, perhaps, I have to find another books that carry those descriptions and ask him to read.  

It is the report format that dictates the choice of books.  I find it ridiculous.

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-8 12:16 發表

你們有時間做 ENGLISH PROFOLIO, 10 個ENGLISH BOOK REPORTS + 15 個 CHINESE  ...

TAMATAMA

如果日日留在家做功課做Project, 唔好去玩,出去食飯,唔好睇電視......., 就可能做得哂嘅!
Book report絕對唔易做, 要睇左report要求先再去搵書, 頁頁唔同, 本本新奇!

我地星期二、五學PIANO, Wed - PTW, Thu - Swimming, Sat - 補習, Sun - go to church.  每日放學好似趕鴨子咁,食少少嘢就做功課,做做吓又要出去學嘢,校服都無換,返到屋企就决定沖凉先定食飯先,做唔哂就食完飯再做,跟住温默書測驗,坐响sofa 一陣就叫佢練琴啦!又要練吓 piano oral.  跟住迫佢早啲訓覺,this is our life, poor girl.

幾時先可以約你地玩呀!

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-8 14:22 發表
如果日日留在家做功課做Project, 唔好去玩,出去食飯,唔好睇電視......., 就可能做得哂嘅!
Book report絕對唔易做, 要睇左report要求先再去搵書, 頁頁唔同, 本本新奇!

...

星期六、日放假, 我唔會比個仔訓過9點, 要趕住起身開工... 開工做功課、project、reading journal....

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-8 16:07 發表
我地星期二、五學PIANO, Wed - PTW, Thu - Swimming, Sat - 補習, Sun - go to church.  每日放學好似趕鴨子咁,食少少嘢就做功課,做做吓又要出去學嘢,校服都無換,返到屋企就决定沖凉先定食飯先,做唔哂就食完飯再做,跟住温 ...

TAMATAMA

Yoyo相對比較輕鬆 , 佢星期一學琴和樂理, 星期六上英文, 星期日跳舞, 聽日考埋樂理就少樣嘢學啦!
Reading Journal 仲未開工......唉!做得幾多交幾多啦!
我諗要聖誕假期先可以去玩啦!
你囡囡一星期學兩日琴咪好昂貴?!
原帖由 TAMATAMA 於 10-10-8 16:07 發表
我地星期二、五學PIANO, Wed - PTW, Thu - Swimming, Sat - 補習, Sun - go to church.  每日放學好似趕鴨子咁,食少少嘢就做功課,做做吓又要出去學嘢,校服都無換,返到屋企就决定沖凉先定食飯先,做唔哂就食完飯再做,跟住温 ...

回覆 124# spiderlily 的文章

如果書中沒有有關描寫,就填沒有即可。
我是P5學生的家長,看見你們對讀書報告很頭疼,其實不要這樣緊張吧。讓小朋友隨便寫些就可以了。日子有功,你會看到他們的進步。
讀書報告對小朋友幫助很大啊。不要放棄。

阿囝 都cut 晒所有活動了, 只係學音樂!

每日放學返到家己 5:00 pm 唔可以學其他課外活動了!
做好功課都好夜了!!明天又要 6:15am 起床!!!

凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

Thanks for your advice and encouragement.

You are right we should look at the positive side.

We really feel sad that we can't enjoy ECAs.

原帖由 kwanm 於 10-10-8 23:48 發表
如果書中沒有有關描寫,就填沒有即可。
我是P5學生的家長,看見你們對讀書報告很頭疼,其實不要這樣緊張吧。讓小朋友隨便寫些就可以了。日子有功,你會看到他們的進步。
讀書報告對小朋友幫助很大啊。不要放棄。 ...

我是申請2011-2012小一的家長,我見p4有好多功課,小朋友無時間玩,咁請問你哋有無後悔smc?會唔會俾佢哋轉校?小朋友喺smc有乜嘢轉變?有無乖咗或者曳咗?

原帖由 kanahose 於 10-10-11 09:13 發表
我是申請2011-2012小一的家長,我見p4有好多功課,小朋友無時間玩,咁請問你哋有無後悔smc?會唔會俾佢哋轉校?小朋友喺smc有乜嘢轉變?有無乖咗或者曳咗? ...

如果有人問我SMC 好唔好? 我會說:「這間學校是適合我囡囡的, 但又未必適合細囡. 因為細囡唔係學術型.... 」但我囡囡仍然keep 住學piano, badminton, siwmming. 功課係多左, 最用時間係英文portfolio 和閱讀報告.

1) 我沒有後悔比囡囡讀SMC.
2) 有乜轉變??>>>>自信心強左, 很會表達自己.

我知道隔離學校做中文閱讀報告, 係要指定睇那本書. (這本書係要自己買的)

其實係一家四口子

kanahose

你哋有無後悔smc?沒有後悔, 因為讀其他學校仲辛苦, 所以當然唔會同佢轉校, 小朋友好鍾意學校和同學, 佢地上學好開心. 只是我覺得現在的小朋友比我自己讀書時辛苦許多.
小朋友喺smc有乜嘢轉變?SMC教出來的學生好主動唔會怕羞, 出去比賽會好淡定. 有次鋼琴比賽後, 一位外籍評判問60位學生問題, 全場只有小囡勇於舉手回答, 問題不在於答案對不對, 而係有沒有勇於嘗試, 我好都驚訝:我校的學生和其他學校學生的差別.
有無乖咗或者曳咗?她已是四年級, 應說是懂事了!

原帖由 kanahose 於 10-10-11 09:13 發表
我是申請2011-2012小一的家長,我見p4有好多功課,小朋友無時間玩,咁請問你哋有無後悔smc?會唔會俾佢哋轉校?小朋友喺smc有乜嘢轉變?有無乖咗或者曳咗? ...

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-11 11:02 發表
你哋有無後悔smc?沒有後悔, 因為讀其他學校仲辛苦, 所以當然唔會同佢轉校, 小朋友好鍾意學校和同學, 佢地上學好開心. 只是我覺得現在的小朋友比我自己讀書時辛苦許多.
小朋友喺smc有乜嘢轉變?SMC教出來的學生好主動唔 ...

YES! 我都唔會轉校, 深信其他學校仲多功課過SMC 啦.
其實係一家四口子

YoYoMa ,

Pls CHECK PM.
其實係一家四口子

thz for your reply

French Dict on this Friday.

醒目開學勳章

Hi Idylo,

We are so busy. Next week Chi Dict again.

原帖由 idylo 於 10-10-11 12:09 發表
French Dict on this Friday.

一家三口

check PM 啦!

原帖由 一家三口 於 10-10-11 11:36 發表
YoYoMa ,

Pls CHECK PM.
‹ 上一主題|下一主題