用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小朋友被評為坐唔定周身郁但學習好好..... ...
go

有冇小朋友被評為坐唔定周身郁但學習好好..... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我仔有同樣表現, 佢專汪力又差, 上堂可以發晒夢(但又唔係學唔到你至覺得"啤"一聲), 我有問過老師, 究竟佢應唔應該去傳統, cool佢一cool
老師當時答"我覺得佢唔係需要呢d野lor" 於是我條路就好straight forward了, 我都有d擔心, 如果去到傳統大班教, 又無咩interaction, 佢咪分分鐘夢遊都無人知? 去活動, 有interaction, 起碼佢間中都有醒下神丫
好多人都覺得活動=坐唔定, 其實小朋友都有課堂規則要遵守, 唔應該郁既時候都係坐定聽, 而小朋友既concentration span較短, 間中俾佢郁下鬆下討論下, 轉個頭佢"叉完電"又聽過, 仲易吸收tim
原帖由 wynma 於 10-8-12 01:39 AM 發表
我都好同意你老師的說話, 我個仔都是坐唔定, 他去年在傳統小學讀小一(今年九月將升小二), 他在學期初雖然有時上堂會傾計, 但當他習慣了學校的規則後, 就很適應了, 他喜歡的科目會好有心機上堂, 不喜歡的就會遊魂, 但 ...

醒目開學勳章 王國長老

我仔"好"D, 好在出晒名曳
夠膽死一路聽老師講野(已經係小組式咁聽)一路大大個呵欠"呵~~呵~~"
老師已經心唸豈有此理, 特登捉佢黎問啦, 佢又答得出WOR! 於是老師咪激鬼氣但又唔丙得 , 唯有同我講"激死我喇!!"咁LOR

所以老師咪覺得COOL既學校唔岩佢LOR, 佢要既係耐性同提點
原帖由 yhk329 於 10-8-12 02:21 PM 發表
我個女又係咁至死
差......還有老師會留意到佢,加多兩錢肉緊照顧下
最橙係比上不足比下有餘
老師真係無咩留意到佢

醒目開學勳章 王國長老

可以咁講啦, 傳統VS活動既比例唔同吧了
原帖由 kikiboy 於 10-8-12 03:29 PM 發表
我聽過d講座, 其實而加大多數官津校都唔係好明顯咁分傳統or活動, 一般都係兩者相結合. (有錯請指出)
我諗考慮大班or小班, 程度深or淺, 功課量多or少更合實際吧? ...

醒目開學勳章 王國長老

直資私立VS官津校, 其實只係FUNDING方式唔同
無可否認, 直資辦學同行政上自由度會比官津校大, 但每間學校點去運用果個自由度就各有不同, 可能間學校鐘意拎晒D資源黎拔尖, 又可能間學校鐘意拎黎攪音樂教育等

同有無愛心/包容, 又似乎無直接關係...........不過私校/直資要收生至可以有收入, O係處理學生問題時又往往會小心D既.......(當然, 老師有心, 都要校董會ie大老闆肯support得架)

所以咩叫適合, 真係要自己8過睇過感受過喇

原帖由 Gogojuly 於 10-8-13 12:40 AM 發表
而家係咪好多小朋友都係咁呢!我家的小孩亦是如此.佢今年升k3,家長會時老師常說他似心不在焉,但佢又識.响屋企亦是如此,無時停,我叫佢做a,佢偏先做b.以為佢唔識啦,但佢又識........

而家都煩緊是否由他派 ...

醒目開學勳章 王國長老

唸得太簡單了吧! 我自己係教會學校出黎(幼稚園讀到中七), 我就唔敢咁"概括"了
原帖由 dlmcdlcl 於 10-8-13 01:44 PM 發表
我心目中係宣小, 但佢唔係活動教學, 都係谷, 但有做幼師的朋友話佢谷得來係教會學校, 老師都係有愛心的.

因為多數老師都係CHRISTIAN, 總會包容大D.

...

醒目開學勳章 王國長老

其實每一間學校都會同家長討論學生進度, 就算我朋友個女讀esf, 個個都覺得"無壓力丫", 但當我朋友去拎成績表, 老師話小朋友怕錯, 唔敢放膽表達, 輸晒俾d鬼仔, 我朋友咪一樣唔開心
原帖由 dlmcdlcl 於 10-8-14 11:28 PM 發表
我又冇聽佢話老師會鬧人, 但我FRIEND都有壓力. 我知佢話老師評佢小朋友睇得書小, 詞彙唔多, 加上, 其他大部份同學仔都很叻, 所以佢更覺吃力.

但以上都係個別例子.

...
‹ 上一主題|下一主題