用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學
樓主: Danieldaddy
go

Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學 [複製鏈接]

當然,無論考乜野試,學生唔努力,一樣會死得好慘.

如果只講IB,IB的課程真係好demanding的,單單講presentation,你要做晒research+綜合+寫論文+present,如果學生唔夠主動,係好難應付的.唔講其他source,單單講互聯網,個海咁大,資料咁多,你點去篩選,整理,編排....然後做好個presentation? 功力要,時間管理更重要.所以,別以為活動教學好開心,佢地小學,初中會開心,但到IB那兩年,如果想考好成績,要命嗱....

原帖由 Danieldaddy 於 10-8-20 00:42 發表

請問"主動性"的意思係指上課主動回答問題、提問問題、參與課堂活動?還是課餘時閱讀、做功課?

回復 14# Chewy 的帖子

很高興分享到你的經驗。
隨著小學生人數減少,大學學位增加,現在的小學生應不再視進入大學為終極目標罷!特別是如KTS,CKY,SFA的學生。很同意你主張家長要下點苦功來培養小朋友的獨立思維,但是如果學校也出點力不是更好嗎?

你說坐一個鐘Lecture 都想死,我也有同感,所以我們可以想像小朋友可能在坐這個想死的一個鐘Lecture之前要在十二年內想死無限次。

活動學習不只是為了有趣,最主要還是︰我們在生活上,在工作上的做事方式正是這樣。活動學習只是為小朋友打好實際處事和終生學習的基礎。

回復 10# Chewy 的帖子

咦?记性好不好,与读不读传统有关系吗?是不是背得多了,记性就会好呢?这点不是很认同,我是读传统学校的,那些死记硬背的东西早就不记得喽。

回復 15# mandy2003 的帖子

我想問下你個朋友想轉邊間一條龍?因為有兩間幾ok既一條龍學校收佐我個女,但我又想佢讀kts,情況剛剛同你個朋友相反,我怕我會後悔。

Wingsma & dong-dong 上嚟分享吓个人意見姐!...我冇叫你同意我..

唉!..-_- 活動教学最好... 頂瓜瓜! OK?

回復 1# Chewy 的帖子

哦﹐我不是想說活動教學多好多好﹐我只是認為記憶力的好壞跟什么教學方法應該沒關系的﹐傳統教學在香港這么多年﹐教育出了那么多優秀的人才﹐這一點是絕不能否定的。活動教學好不好﹐我覺得也好啊﹐不過暫時還未看到將來的成績是怎樣﹐只能拭目以待﹐希望CKY將來能有亮眼的成績。
我朋友跟我說一定要讀傳統學校﹐因為傳統學校訓練出來的學生有耐力﹐頂得住壓力﹐可是又有一些朋友說﹐頂得住壓力又怎樣﹐有多少傳統學校的學生跳樓的呢﹖選校的時候我也很迷茫呢。
我的孩子今年升小一﹐小一面試的時候傳統學校全軍覆沒﹐這下輪不到我煩傳統或者活動了﹐我想可能是天意吧﹐我認同傳統﹐沒有傳統哪來創新。
關于這兩間學校﹐都是好學校﹐同時被兩間學校收了﹐那是福氣啊。

好奇一問, 你而家或以前做的工作是否要坐在office做架?同埋係咪每日都要坐8至10個鐘架? 咁你有冇想死呀? 如果有的話, 你可能係唔適合做傳統式的office工作了, 我建議你不如去做D活動式嘅工作啦!

以上純屬個人意見, 不喜勿插!

原帖由 wingsma 於 10-8-22 00:58 發表
很高興分享到你的經驗。
隨著小學生人數減少,大學學位增加,現在的小學生應不再視進入大學為終極目標罷!特別是如KTS,CKY,SFA的學生。很同意你主張家長要下點苦功來培養小朋友的獨立思維,但是如果學校也出點力不是更好嗎?

...

原帖由 wynma 於 10-8-25 01:19 發表
好奇一問, 你而家或以前做的工作是否要坐在office做架?同埋係咪每日都要坐8至10個鐘架? 咁你有冇想死呀? 如果有的話, 你可能係唔適合做傳統式的office工作了, 我建議你不如去做D活動式嘅工作啦!

以上純屬個 ...

很認同你的見解,不過office工也分基本的案頭工作,例如一般初級文員,和需要多點心思,需要做策劃、統籌、分工、監督等的office工(這種分類過於簡化,只作舉例)。如果是做前者的,慚愧講句,真的想死。做後者的會充滿挑戰,多點滿足,但也多很多壓力。壓力大的時候,又會羡慕那些初級文員。但長遠來說,也是喜歡後者的。

吓? 點解你咁強調只有初級文員才需要坐定定工作嘅? 你又唔講吓那些高層人員亦需要返office坐的? 敢問一句, 你到底有冇出過來社會工作架? 就算你冇, 憑一般常識都應該知道事實唔係你所講咁啦! 如果你做一份文職工作都可以想死的話, 這完完全全是你的問題, 唔係份工作嘅問題呢! 你真係要檢討吓喇!

仲有呀! 你以後都唔好再咁強烈踐踏某種敎學方式唔好喇, 原來問題並不是出於那種敎學方式, 而係出於你嘅性格有問題, 唔能夠適應, 才咁出力詆譭, 居心叵測! :;pppp:

原帖由 wingsma 於 10-8-25 14:19 發表

很認同你的見解,不過office工也分基本的案頭工作,例如一般初級文員,和需要多點心思,需要做策劃、統籌、分工、監督等的office工(這種分類過於簡化,只作舉例)。如果是做前者的,慚愧講句,真的想死。做後者的會充滿挑戰,多點滿 ...

原帖由 wynma 於 10-8-26 21:58 發表
吓? 點解你咁強調只有初級文員才需要坐定定工作嘅? 你又唔講吓那些高層人員亦需要返office坐的? 敢問一句, 你到底有冇出過來社會工作架? 就算你冇, 憑一般常識都應該知道事實唔係你所講咁啦! 如果你做一份文職工作都 ...

很多人都怕做office(不論高低級),我怕做office工又有何出奇,是工作的問題也好,是本人的問題也好,究竟有甚麼東西令你這麼失控呢?
如果我真的立心不良的話,便會見你越失控,越謾罵,就越覺過癮,你明嗎?你估你不明?

乜唔係你失控咩? 乜唔係你謾罵咩? 踩完敎學模式, 又踩office的工作, 每個喜歡傳統敎學的人都給你話, 每個做office工作的人都給你話, 你唔係失控係咩呀? 唔該你控制吓你自己啦! 唔好咁任性啦! 請你聽吓人地嘅忠告啦! OK!

原帖由 wingsma 於 10-8-27 00:46 發表

很多人都怕做office工(不論高低級),我怕做office工又有何出奇,是工作的問題也好,是本人的問題也好,究竟有甚麼東西令你這麼失控呢?
如果我真的立心不良的話,便會見你越失控,越謾罵,就越覺過癮,你明嗎?你估你不明?
...

原帖由 mandy2003 於 10-8-18 01:09 發表

不如你找個教育心理學家傾吓啦, 不過記住要找教育心理學家, 不是臨床或是註冊wow, 我地都見完啦!  佢好清楚同我地講我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校 ...

mandy2003
可否告知(可用pm)不應讀cky或優才這類學校的原因,謝謝!

原帖由 wynma 於 10-8-27 16:43 發表
乜唔係你失控咩? 乜唔係你謾罵咩? 踩完敎學模式, 又踩office的工作, 每個喜歡傳統敎學的人都給你話, 每個做office工作的人都給你話, 你唔係失控係咩呀? 唔該你控制吓你自己啦! 唔好咁任性啦! 請你聽吓人地嘅忠告啦!  ...

Bingo!你真的不明!
我怕做office, 你就說︰每個做office工作的人都給你話

那麼 Mandy2003說︰「我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校」 便是踩cky或是優才這類學校?

Chewy說︰「我坐一個鐘Lecture hall 都想死咁」就是踩大學的Lecture hall課?

Miffy說︰「津小讀咁多科中文, 對佢地來講不太適合,
「佢地性格比較活潑, 叫佢地讀傳統罰死,
就是踩所有津小和傳統?

這是依路人W的邏輯推斷,如果她有話,我當然覺得Mandy, Chewy and Miffy 的說話是合理評論。

簽名被屏蔽

我選cky時,視IB是一個弱項,但因為他的理念和學習方法吸引我,所以才"勉強"接受了IB。

penguin_chick,

想請問,那麼,你現在覺得CKY能夠實踐校方所提倡的教學理念及學習方法嗎?

原帖由 penguin_chick 於 10-8-30 17:29 發表
我選cky時,視IB是一個弱項,但因為他的理念和學習方法吸引我,所以才"勉強"接受了IB。

其實九龍塘學校(小學部)同九龍塘中學係完全冇關係架^^

[/quote]
KTS: 小學真係辦得不錯, 但中學就 ... [/quote]

原帖由 Christi 於 10-8-30 19:11 發表
penguin_chick,

想請問,那麼,你現在覺得CKY能夠實踐校方所提倡的教學理念及學習方法嗎?

基本上能夠做到,但個別老師的表現仍難免有參差。
學生(低年班)個個在理想的環境下,和在老師的誘導鼓勵下,多能積極學習。
學校的閱讀學習更是做得很成功,小女(二年級)的同學都很喜歡看書,更有同學正在看Harry Potter。
雙語學習也頗有效。小女同學的家長平時只講廣東話,但不少同學課餘也用英語交談。
我對IB的看法也由負面(因為太價)轉正面。考IB,可避免考文憑的病態競爭。

還有,雖然用活動教學,但學生們都很有規矩,反而培養到小朋友的分寸。
‹ 上一主題|下一主題