用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學
go

Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學 [複製鏈接]

我知兩間係唔同類的學校,但都好想大家比啲意見.因為兩間都收咗.如果係你會點選擇?  有沒有人可以講多啲CKY既強和弱,英文和普通話係咪真係好好?學費方面認為值得嗎?我唔想幫小朋友決定錯!請大家幫忙,感激,感激!!
   0    0    0    0

我比較喜歡蔡繼有, 我老公參加過簡介會, 覺得行IB course幾好, 但學費當然貴過九龍塘小學. 有中學可直升.

原帖由 Danieldaddy 於 10-8-11 12:46 發表
我知兩間係唔同類的學校,但都好想大家比啲意見.因為兩間都收咗.如果係你會點選擇?  有沒有人可以講多啲CKY既強和弱,英文和普通話係咪真係好好?學費方面認為值得嗎?我唔想幫小朋友決定錯!請大家幫忙,感激,感激!!:ador ...

不如你找個教育心理學家傾吓啦, 不過記住要找教育心理學家, 不是臨床或是註冊wow, 我地都見完啦!  佢好清楚同我地講我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校

原帖由 mandy2003 於 10-8-18 01:09 發表

不如你找個教育心理學家傾吓啦, 不過記住要找教育心理學家, 不是臨床或是註冊wow, 我地都見完啦!  佢好清楚同我地講我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校 ...

As a passer-by A, may I know why?

manady2003,

可否講詳細D! 我好有興趣!
因是我第一次聽到以這方法去選擇學校! 想知多D以作參考!
想問: 為什麼一定要找教育心理學家而不是臨床或註冊那些? 有咩分別? 怎麼找到?
佢地會跟小朋友做D咩評估? 幾多歲可以做?
可否分享下你小朋友不適合CKY的原因?? (如不方面, 可否PM我?)
THANKS

原帖由 mandy2003 於 10-8-18 01:09 發表

不如你找個教育心理學家傾吓啦, 不過記住要找教育心理學家, 不是臨床或是註冊wow, 我地都見完啦!  佢好清楚同我地講我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校 ...

教育心理學家也需要註冊的。
我很難想像教育心理學家會說有人不應該讀cky或是優才這類學校。這類學校正是依從兒童學習心理來設計課程。真道也屬同類學校,真道就聘有多名教育心理學家註校。
除非這位心理學家明知某小朋友能力有限,根本不可能考進這兩所學校,便說他不應該讀這些學校,免得他考不上而失望。
有些人認為坐得定,能專注學習的,便應讀傳統名校; 坐不定的,便讀活動教學的學校。其實坐不定的,真的不應讀傳統名校,他們可能經常被責駡,壓制,不能正常發揮,甚至被編到垃圾班(某些名校確有垃圾班,但當然不是所有傳統名校都有垃圾班)。
另一方面,坐得定的也不應讀很傳統,坐定定聽書的學校。理由是︰你坐監坐得自在便去坐監嗎?
至於坐得定,不主動的,也可讀cky或是優才這類學校,只要他們取錄,便不用擔心。整班同學一起活動學習,即使你坐定定不參與,老師亦只會不時鼓勵你參加,不參加也不會駡,所以不會有壓力,當習慣了環境,與同學熟絡了,自然會參與(除非有心理問題)。

我是路過的, 我覺得你真是大言不慚。

照你所講, 可以坐得定的, 又乖又專注又聰明的小朋友如果讀傳統學校/名校就等如坐監, 咁香港的傳統學校咪應該全部執晒粒? 又或者傳統名校會唔會是你吃不到的葡萄呢? 問心啦!

原帖由 wingsma 於 10-8-18 12:36 發表

我很難想像教育心理學家會說有人不應該讀cky或是優才這類學校。這類學校正是依從兒童學習心理來設計課程。真道也屬同類學校,真道就聘有多名教育心理學家註校。
除非這位心理學家明知某小 ...

回覆 6# debbieip 的文章

Mandy2003,

好高興你回應我的問題,我都好想知CKY和KTS適合哪類型的小朋友?可以詳細分享嗎?因為快開學了,我好想聽取多D意見.或者可以PM我. 謝謝!!

原帖由 wynma 於 10-8-18 23:15 發表
我是路過的, 我覺得你真是大言不慚。

照你所講, 可以坐得定的, 又乖又專注又聰明的小朋友如果讀傳統學校/名校就等如坐監, 咁香港的傳統學校咪應該全部執晒粒? 又或者傳統名校會唔會是你吃不到的葡萄呢? 問心啦!

...

路人W
你太激動了,激動影響你的分析力。
      我指的是很傳統,[坐定定聽書]的學校,這些學校當然也包括一些傳統名校。這樣的學習,會使學生失去學習興趣,減低學習效率,於是家長便要找方法補救,你不見很多傳統學校/名校的學生家長,都會訪尋名補習班/老師嗎?如果學校教得好,為甚麼還要補習呢?你或說個個都補習嫁LA,這就是你的思維方式!人云亦云,不懂獨立思考分析。
      現在很多家長都知所選擇,所以很多推行活動教學,標榜愉快學習的新學校--主要是直資學校如真道、播道、優才、陳守仁....或私校如CKY, ISF,都極受歡迎,報讀人數都上千。
      可是大部份家長本身都是來自傳統教學的學校,對傳統教學法根深柢固,一時三刻也難接受非傳統學校,正因如此,小兒才有幸考進我們的首選學校,如果人人識貨,報考人數肯定不只千二,要考進就更難了。
      當然,不是所有傳統名校都是要學生坐定定聽書的。

原帖由 Danieldaddy 於 10-8-18 23:48 發表
Mandy2003,

好高興你回應我的問題,我都好想知CKY和KTS適合哪類型的小朋友?可以詳細分享嗎?因為快開學了,我好想聽取多D意見.或者可以PM我. 謝謝!!

pls check pm

原帖由 wingsma 於 10-8-18 12:36 發表

除非這位心理學家明知某小 ...

其實見教育心理學家, 他們看的項目也一定較我們 外行人多

選擇教育心理學而不選臨床或注冊心理學家的原因是因為教育心理學家入行前是教育界的人, 較熟悉不同學校的類別及內容 (如果我的資料有錯, 請高人賜教)

其實看多d, 知多d, 一定是較全面, 找不到答案, 找一找專家幫手又何妨呢? 況且, 現在都成19號啦, 孩子要上學啦, 我都"鄧"danieldaddy 心急

If possible, I would choose CKY. All friends of mine are pleased with this school so far.

我都係路過...唔啱聽唔好插...
如果大家終極目奪都係上大學, 其實傳統係一個好好嘅根基, 當然培養擉立思維都好緊要(平時家長下一点苦功) ..我中學巳经係加拿大讀書(算係非傳統)...上College..轉大學.. 去到大學有D 科真係唔夠同D 傳統香港学生鬨, 記性好,耐力夠..我坐一個鐘Lecture hall 都想死咁...佢地好easy.. 睇嚟受慣壓力..孝試冇難度...

雖然我都係Lazy mommy..怕跟功課..密書
我都Pretty sure 俾我D 小朋友讀傳统... 唔得末轉番活動式都OK mar...

我識個人,上年同你一樣, 猶豫CKY VS KTS到發晒神經, 最後揀左KTS, 佢今年都有勸我比阿仔讀KTS, 話係好學校

不過, 有時我見佢讀KTS讀得辛苦, 都會後悔冇讀CKY, 不過, 我見佢今年攪轉校都冇再想CKY囉!  只係考D超名有一條龍學校.

我也是路過.不喜勿插.

讀CKY考IB,如果唔主動,就算畀佢收咗,唔代表冇問題.須知IB好睇考生的主動性,就算學校肯收肯教,學生唔主動,到考完IB會死得好慘.

Agree!

原帖由 Chewy 於 10-8-19 11:34 發表
我都係路過...唔啱聽唔好插...
如果大家終極目奪都係上大學, 其實傳統係一個好好嘅根基, 當然培養擉立思維都好緊要(平時家長下一点苦功) ..我中學巳经係加拿大讀書(算係非傳統)...上College..轉大學.. 去到大學有D  ...

Agree!

原帖由 Christi 於 10-8-19 23:59 發表
我也是路過.不喜勿插.

讀CKY考IB,如果唔主動,就算畀佢收咗,唔代表冇問題.須知IB好睇考生的主動性,就算學校肯收肯教,學生唔主動,到考完IB會死得好慘.

原帖由 Christi 於 10-8-19 23:59 發表
我也是路過.不喜勿插.

請問"主動性"的意思係指上課主動回答問題、提問問題、參與課堂活動?還是課餘時閱讀、做功課?

呀.....邊個牙,

你錯了!!! 小兒都是讀傳統學校的, 雖然他坐不定, 但老師們很有耐性和愛心, 耐心地敎導及包容小兒, 令小兒非常喜歡上學, 現在, 頑皮的學生已變成了乖巧的成績優異生, 而且小兒亦從來都沒有上些什麼補習班, 絶對不是你所說的"經常被責駡,壓制,不能正常發揮"及"傳統學校的學生都要去補習"。我相信活動式敎學的學校也會有不少人去補習吧, 難道你又要說因這些學校敎的有所不足, 所以學生們要去補習嗎? 做人不可以這樣的, 你喜歡的活動敎學模式你可以給你的小朋友去讀, 所謂各有所好/所需, 但你不喜歡的敎學模式也不必要踐踏得這麼勵害吧!

話說回來, 其實就算真的因父母要上班不能跟功課或有其它原因而要去補習, 也不足為奇, 你又何必用補習呢樣嘢來大造文章呢?

至於你話我"思維方式有問題!人云亦云,不懂獨立思考分", 又一次可以証實你真的是大言不慚了! Yeah!!!

其實明眼人一看就知你才是個思維方式有問題的人, 你才是不懂獨立思考分析, 人云亦云, 順我這生的人, 你不喜歡的敎學模式就全世界的人都不應該或不可以喜歡嗎? 你永遠都只可以活在你自己的世界裏, 醒吓啦!

你既然咁唔激動, 咁心平氣和, 點解你的分析力又會咁差勁ge? 唔通你仲未瞓醒? 醒吓啦!

原帖由 wingsma 於 10-8-19 03:43 發表

路人W
你太激動了,激動影響你的分析力。
      我指的是很傳統,[坐定定聽書]的學校,這些學校當然也包括一些傳統名校。這樣的學習,會使學生失去學習興趣,減低學習效率,於是家長便要找方法補救,你不見很多傳統學校/名校的學 ...
‹ 上一主題|下一主題