用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請問邊度有<<情緒及智能評估>>
go

請問邊度有<<情緒及智能評估>> [複製鏈接]

我個小朋友2.5歲, 學校建議我去母嬰健康院幫個仔做評估,
因為佢常因小事大發脾氣 及 與其他同學仔有点相處唔到.

但我又唔想學校轉介, 因為會標籤咗我個小朋友.
去家庭醫生度, 醫生又話佢冇問題.
(佢見醫生時, 一向都好合作)

其實我覺得仔仔沒什麼大問題, 但學校咁講, 心總有條刺.....

所以想找私營去做評估, 但因為都幾價 及 好參差, 都唔知邊間好?
   0    0    0    0

原帖由 HimHim_MaMa 於 10-8-11 10:18 發表
我個小朋友2.5歲, 學校建議我去母嬰健康院幫個仔做評估,
因為佢常因小事大發脾氣 及 與其他同學仔有点相處唔到.

但我又唔想學校轉介, 因為會標籤咗我個小朋友.
去家庭醫生度, 醫生又話佢冇問題.
(佢見醫生時, 一向 ...

你不如打去問下做兒童做評估嘅私人機構, 問下佢哋啲意見, 有啲好嘅私人兒童評估機構都會簡單咁解釋下唔同種類嘅評估, e.g. "智能評估", "專注力缺乏 / 過度活躍評估" 等等...

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

自己去健康院登記, 唔使學校轉介㗎~
學校叫得你去評估, 即係校方有留意你小朋友嘅表現... 無論去政府 / 私人, 校方嘅態度應該唔會有變~
佢都係想幫你嘅小朋友啫, 何必介懷? (佢哋日日見咁多小朋友, 响呢方面定比我哋專業~ 我唔覺學校有label你嘅小朋友, 反而你咁講, 似係你自己label咗佢 )

協康會既青蔥計劃, 一般排3-4個月就可以做評估

回覆 4# ronni 的文章

好好彩, 政府嗰邊在今個月尾可以幫BB做初步評估, 不過是姑娘做的基本評估, 但已經好好了. (因為政府會全部啲)

回覆 3# 小倩 的文章

謝謝妳! 我是明白同認同妳所講的! 其實自己一直都有留意阿B, 現在唔想再妄自猜疑, 所以決定去做評估. 無何否認我是保守點(學校方面)!

我唸你都要有個心理準備,無論評估左係點,都要記得呢個BABY係你寶貝嗯。好多家長做完評估,最多問題係唔接受個結果。anyway,個result只係講黎緊要用d咩方法教佢ja!你輕鬆D,對自己同bb都好。
原帖由 HimHim_MaMa 於 10-8-19 10:29 發表
謝謝妳! 我是明白同認同妳所講的! 其實自己一直都有留意阿B, 現在唔想再妄自猜疑, 所以決定去做評估. 無何否認我是保守點(學校方面)!

我都想同我小朋友做評估呀~但私人個d唔知要幾錢呢???

回復 7# chowqv 的帖子

知道
我就是太愛佢, 所以會有點過份及不懂得怎樣保護佢才對囉

有乜政府機構可以同小朋友做情緒檢測呢?

好明白樓主的心情,作為父母聽到老師這樣說,一定有擔心。 但係平常心,看了評估先。 加油!

係 la 面對問題
見招拆招 ba

‹ 上一主題|下一主題