用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問62荃灣區邊間小學較佳? 請給予意見,謝謝! ...
go

請問62荃灣區邊間小學較佳? 請給予意見,謝謝! [複製鏈接]

寶血會思源小學/伍季明
vs
石鐘山
vs
海壩街官小
vs
浸聯會

請問各位媽咪可否給點意見 ?
   0    0    0    0

伍季明, 浸小
原帖由 fafac9 於 10-8-10 13:26 發表
寶血會思源小學/伍季明
vs
石鐘山
vs
海壩街官小
vs
浸聯會

回覆 2# hinhin2828 的文章

請問你的孩子是否在這區就讀呢?
可否分享一下選校經驗?

我荃灣首選了伍季明, 也派左此校, 伍小校風好, 派位好, 基礎打得好.
但我心是想九龍區小學, 所以放棄了伍小

聽講浸小都好好, over60% band one

原帖由 fafac9 於 10-8-10 14:04 發表
請問你的孩子是否在這區就讀呢?
可否分享一下選校經驗?

請問以下小學邊間係活動教學同傳統教學?

荃景基慧
伍季明
思源
浸聯會
石鍾山
何傳耀紀念小學

原帖由 hinhin2828 於 10-8-10 15:02 發表
我荃灣首選了伍季明, 也派左此校, 伍小校風好, 派位好, 基礎打得好.

Hello, 請問各位媽咪對荃灣官立小學之意見如何, 這間亦出名但少見提及, 故想請教!請問該校之稍資,校風及派位好嗎? 謝謝!

請問你伍季明和思源有沒有分別呢,我知思源是伍季明上午校,又有新校舍,請問你點解會選伍季明呢,謝謝

原帖由 hinhin2828 於 10-8-10 15:02 發表

:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

因為上午校比下午校好, 一向都係.
原帖由 loverlymama 於 10-8-11 12:30 發表
請問你伍季明和思源有沒有分別呢,我知思源是伍季明上午校,又有新校舍,請問你點解會選伍季明呢,謝謝

思源是伍季明的上午校,而伍季明是下午校的

原帖由 hinhin2828 於 10-8-11 13:04 發表
因為上午校比下午校好, 一向都係.
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

hinhin2828  
請問你認為係唔係出九龍讀會叻d呢?
願意分享一下現在讀那間和選校心得呢 ?
因為我都有聽過某某人講九龍d學校d學生係叻d,但係佢哋屋企要俾好多咩咩興趣...班之類"谷"d仔女 ,學費每個月都幾大千..... 錢 ,我收入低根本讀唔起

原帖由 loverlymama 於 10-8-11 14:56 發表
思源是伍季明的上午校,而伍季明是下午校的

那是否選思源會比伍小好呢?

我係想要九龍d中學校網, 係咪特別叻, 我就唔知, 但band one 英中多好多.

另外, 伍季明係上午校, 係某位係伍小的老師同我講.
因為我有位朋友係伍小教.
其實都好亂, 有人話伍小係上午, 又有人話思源係上午. anyway, 2 間都唔錯啦!

原帖由 fafac9 於 10-8-11 15:49 發表
hinhin2828  
因為我都有聽過某某人講九龍d學校d學生係叻d,但係佢哋屋企要俾好多咩咩興趣...班之類"谷"d仔女 ,學費每 ...

另外, 我小朋友的興趣班, 英文班確實要$3xxx一個月架
原帖由 fafac9 於 10-8-11 15:49 發表
hinhin2828  
因為我都有聽過某某人講九龍d學校d學生係叻d,但係佢哋屋企要俾好多咩咩興趣...班之類"谷"d仔女 ,學費每 ...

3xxx  ! 現在D學校學費咁貴 ,D人工完全跟唔上通漲 ,咁請問這間 3XXX是學什麼英文呢 ? 學得好唔好?

學琴, 英文會話, 英文拼音班, 數學, 公文, 全部加起來$3xxx
原帖由 fafac9 於 10-8-11 17:16 發表
3xxx  ! 現在D學校學費咁貴 ,D人工完全跟唔上通漲 ,咁請問這間 3XXX是學什麼英文呢 ? 學得好唔好?

我自己15、16 ,其實我無特別多分數,幼稚園係天主教區學校讀,又讀得幾開心,所以第一輪都係博一博,如果OK咗咁唔洗大抽獎時咁煩,又可以俾定心理準備俾仔仔,佢去過石小度返暑期班,佢好鐘意D老師,但佢係較慢熱的男仔(其實一時時都唔知點講)。思源新校資源好似好D,不過伍小會比較近返學,石小外邊環境寧靜很適合讀書。

事實上英中是家長心儀的學校,但讀書始終都係要靠學生自己努力,我們做家長的只能盡量給他們鼓勵..!

原帖由 hinhin2828 於 10-8-11 16:53 發表
我係想要九龍d中學校網, 係咪特別叻, 我就唔知, 但band one 英中多好多.

另外, 伍季明係上午校, 係某位係伍小的老師同我講.
因為我有位朋友係伍小教.
其實都好亂, 有人話伍小係上午, 又有人話思源係上午. anyway,  ...

同意, 做家長只可盡力比支持小朋友. 無論咩學校都有好出色的學生.
其實石小都好多人鐘意架. 我見好多學生都好乖.

原帖由 fafac9 於 10-8-11 17:32 發表
我自己15、16 ,其實我無特別多分數,幼稚園係天主教區學校讀,又讀得幾開心,所以第一輪都係博一博,如果OK咗咁唔洗大抽獎時咁煩,又可以俾定心理準備俾仔仔,佢去過石小度返暑期班,佢好鐘意D老師,但佢係較慢熱的男仔(其實一時時都 ...

醒目開學勳章

原帖由 fafac9 於 10-8-10 13:26 發表
寶血會思源小學/伍季明
vs
石鐘山
vs
海壩街官小
vs
浸聯會

馬基 . 深天 . 荃官都是不錯的學校 , 升中派位幾好
‹ 上一主題|下一主題