用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港嘉諾撒學校v.聖保祿天主教小學
go

香港嘉諾撒學校v.聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

2間唔同區既小學:
(1)香港嘉諾撒學校(quarry bay) 及
(2)聖保祿天主教小學(happy valley)
請比較長短,which one is better? many thanks~

0    0    0    0

真係no comments?
不如我自己比較少少先la:
2間唔同區既小學:
(1)香港嘉諾撒學校(quarry bay), 全日男女校,係東區區內top 1頭,不過一同出面d真正名校比,又變做top1尾/top2頭,校舍/學習環境好,程度中等深,相對功課壓力唔算大,可以愉快學習之餘,學生水準又ok,升中for girl就原校上多.
(2)聖保祿天主教小學(happy valley)半日女校,係灣仔區區內top 1,對外亦係top1老牌名校,校舍/學習環境麻麻,程度就中等偏深,但功課測考多,所以壓力幾大,未必可以可以愉快學習,當然學生水準又會好ok,升中都係原校上多.
其實2間各有各好,講出名好似(2)聖保祿天主教小學係老牌名校出名好多,但近年又好似(1)香港嘉諾撒學校有幾好既評語,反而好多人話近年(2)聖保祿天主教小學麻麻.請分享及赐教~

對嘉諾撒印象唔太好? 點解呀?
其實我都係compare緊呢2間架.....

原帖由 曲曲 於 10-8-10 16:50 發表
這兩間學校我都有去過叩門
對嘉諾撒印象唔太好
學校的功課量/ 測考應該唔少
聽講英文科無課本

如果2選1, 我會揀聖保祿天主教
其實讀邊間學校都要自己努力 ...

聖保祿天主教小學學嘅排名應該比嘉諾撒高,自行升中選校時會比較著數。

醒目開學勳章

朋友囡囡係香港嘉諾撒學校讀小二
英文下學期考試內容係我囡囡上學期第一次測驗內容
(慢左成個學期 )
數學,中文都慢左半個學期,英文淺,冇課本
英文默書唔係默一,兩課,只默句子
考試平均分唔記得係88or89,可以考第一

以上說話係朋友同我訴苦講既,佢極之想轉校
不過佢老公嫌麻煩唔比

愉快學習之餘,學生水準又ok

正是我想要的既傳統有能愉快學習的學校.

原帖由 OnlyOne 於 10-8-10 15:05 發表
真係no comments?
不如我自己比較少少先la:
2間唔同區既小學:
(1)香港嘉諾撒學校(quarry bay), 全日男女校,係東區區內top 1頭,不過一同出面d真正名校比,又變做top1尾/top2頭,校舍/學習環境好,程度 ...

thanks for all your response & sharing~
真係估唔到今次既comment,反而係canossa麻麻,事關近年我聽canossa既comment係正面居多,反而st paul comment就麻麻~
anyway"印象"真係人人唔同,我就識2個mami,分別係canossa & st paul既old girls,佢地都因為對母校既"印象"唔好而放棄唔比囡囡讀~
其實間間學校都有好/壞既評語,我都好明白/認同曲曲所講"讀邊間學校都要自己努力". 只是,努力之前始終都要選 ~

請問大家對呢2間小學仲有咩意見?

嘉諾撒嘅派位其實唔錯,東區比較多非直屬英文中學選擇。如CCSC, BPS, HKCWCC,仲有同屬嘉諾撒會嘅SFCC(自行選校)。

不過一般說法係嘉諾撒會考慮考過去聖保祿。

今年聖保祿得十幾個入唔到英文中學,嘉諾撒我就唔知喇。

程度淺是否等於愉快學習我唔知,我囡6年聖保祿都覺得好愉快。

Rattie,
多謝你意見~
原來你囡囡係st paul既old girl,可唔可以分享下st paul既師資,課程,功課量等~
其實最重要係我見st paul係"4測2考",咁樣咪即係around1-2個月就有測/考?加埋every week dictation會唔會好辛苦?
原帖由 Rattie 於 10-8-11 16:31 發表
嘉諾撒嘅派位其實唔錯,東區比較多非直屬英文中學選擇。如CCSC, BPS, HKCWCC,仲有同屬嘉諾撒會嘅SFCC(自行選校)。不過一般說法係嘉諾撒會考慮考過去聖保祿。今年聖保祿得十幾個入唔到英文中學,嘉諾撒我就唔知喇。程度淺 ...

入到聖保祿你要有心理準備就係預咗升去直屬中學。好處係囡囡就算成績一般都問題唔大,壓力冇咁大。咁要直屬中學肯去接收我哋成績一般嘅學生,即係話 "一般" 應該等於人哋嘅 "唔錯" 。

默書、4測2考、3測3考,大部分學校都係差不多。No pain no gain。

壓力好多時係家長自己攞嚟,再 pass 俾個小朋友身上。見到小朋友 ok 就想 push 佢哋更上層樓。

可能低小時家長要付出多d時間,去到高小,已經係要靠佢哋自己。

校風好好,功課唔算多,其實好多家長 prefer 返半晝(包括我) 。

咁如果聖保祿同嘉諾撒聖心比較又如何?是否差不多?

嘉諾撒聖心分私、津小,我只知私小勁多功課,朋友同我講佢囡放假都係主力做功課同 mock papers。

讀得掂聖心相信唔會考慮轉去聖保祿。

不過有得揀我會選聖保祿。

原帖由 tungmom 於 10-8-11 19:45 發表
咁如果聖保祿同嘉諾撒聖心比較又如何?是否差不多?

Rattie,
thanks for your information & comment.

大家仲有無意見?
原帖由 Rattie 於 10-8-11 18:40 發表
入到聖保祿你要有心理準備就係預咗升去直屬中學。好處係囡囡就算成績一般都問題唔大,壓力冇咁大。咁要直屬中學肯去接收我哋成績一般嘅學生,即係話 "一般" 應該等於人哋嘅 "唔錯" 。默書、4測2考、3測3考,大部分學校都係 ...

入得小學,應會考慮升中學St Paul's 會考成績應比嘉諾撤好.

原帖由 OnlyOne 於 10-8-13 11:27 發表
Rattie,
thanks for your information & comment.

大家仲有無意見?

I think Rattie has good sharing aboutthe exam mechanisms and the expected future path for its secondary school.  

From my observation and past experience, SPPCS is a low profile school, the school team care very much about the students' discipline and morals. My friends whose daughter are studying there high recommend this school to us.  

What other comments you're actually looking for?  What aspects that you're concerned about? Do you expect you will have 2 offers on hand?

考慮直屬小學,當然要睇埋直屬中學,可參考呢條thread,呢位家長好有心,做齊18區所有中學的分析:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1&page=38

東區
band1中
聖馬可中學 (上年人均優良率4.66)
筲箕灣官立中學 (上年6科14分佔68.39%, 人均優良率4.17)
嘉諾撒書院 (上年6科14分佔66.1%)
港島民生書院 (今年6科14分佔70.33%, 人均優良率3.65)

灣仔區
band1中
香港華仁書院 (上年6科14分佔66.4%, 人均優良率4.68)
香港真光中學 (上年6科14分佔66%)
聖保祿中學

南區
band1頭
嘉諾撒聖心書院 (上年6科14分佔71.08%)

原帖由 KK07 於 10-8-13 18:19 發表
入得小學,應會考慮升中學St Paul's 會考成績應比嘉諾撤好.

我當然唔係SURE 2間都有OFFER LA,就係唔SURE得唔得,所以現在先要早早諗定邊間好D LOR,希望到時從一而終咁選,TOUCH WOOD 1ST & 2ND ROUND都唔得時,叩門都有D機LOR~
真係頭都大埋

原帖由 daisy17772 於 10-8-13 18:21 發表

I think Rattie has good sharing aboutthe exam mechanisms and the expected future path for its secondary school.  

From my observation and past experience, SPPCS is a low profile school, the school t ...

tungmom,
thanks for your information!
其實港島區津校d質素都好ok/平均,尤其for女仔都好多選擇,除左我之前問果2間外,仲有marrymount, st francis, 聖心下, st stephen girl
原帖由 tungmom 於 10-8-14 11:15 發表
考慮直屬小學,當然要睇埋直屬中學,可參考呢條thread,呢位家長好有心,做齊18區所有中學的分析:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1&page=38

東區
band1中
聖馬可中學 (上年人均優 ...
‹ 上一主題|下一主題