用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳小學(P1)問題,可否幫幫忙.....
go

將軍澳小學(P1)問題,可否幫幫忙..... [複製鏈接]

各位你地好,我個仔今年K3,我想佢搵到一間唔好迫得太勁的小學,因為我想佢可以係一間開心而又學到嘢的小學裡成長,of course,成績平平就accept喇.So,who can give me a comments? 其實我已經係另外一個page開過一個標題,不過我想係呢個標題裡,可以concentrate啲information for TKO only.
衷心的需要你們的保貴意見....
1) 梁潔華小學
2) 保良局黃永樹小學
3) 馮晴紀念小學
4) 將軍澳循道衛理小學
5) 仁愛堂田家炳小學 (我諗好難)
6) 保良局陸慶濤
小學 ( 直資 )
7) 播道書院 ( 直資 )
7) 聖公會將軍澳基德
小學

除左以上,其他有咩comment?
8) 景林天主教小學 (我覺得佢好hard)
9) 博愛醫院陳國威小學 (好多人都無comment)
10) 基督教宣道會宣基小學 (唔係Christiana都好難)
11) 將軍澳官立小學 (push 得好勁?是否)
12) 港澳信義會明道小學 (Please Comment)
13......14..15....

0    0    0    0

醒目開學勳章

其實你有沒有考慮區外/直資/私立的 (但你同時有問區內直資)
有沒有計一下自己有多少分
有沒有打算申請父母的小學,另加5分,如果是官小,20分其實都幾保險的
而你差不多將整個區的小學問完一遍
我建議你先問自己問題先(for 自行),並將問題排次序
因自行只能申請一間,到自行唔ok,要填大抽獎表先需要將以下學校(除直資)按照你的喜好/機會/策略填寫

1. 小朋友有沒有特別教育需要
2. 小朋友適合傳統/半傳統半活動/活動
3. 就近入學
4. 成績

這些都是影響你選擇那一間
影響你填先後次序的因素

原帖由 onalwong 於 10-8-10 00:36 發表
各位你地好,我個仔今年K3,我想佢搵到一間唔好迫得太勁的小學,因為我想佢可以係一間開心而又學到嘢的小學裡成長,of course,成績平平就accept喇.So,who can give me a comments? 其實我已經係另外一個page開過一個標題 ...

Thank you. Let me considerate ........
原帖由 ziyi 於 10-8-10 14:57 發表
其實你有沒有考慮區外/直資/私立的 (但你同時有問區內直資)
有沒有計一下自己有多少分
有沒有打算申請父母的小學,另加5分,如果是官小,20分其實都幾保險的
而你差不多將整個區的小學問完一遍
我建議你先問自己問題先( ...
‹ 上一主題|下一主題