用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 智慧寶寶
go

智慧寶寶

請問有沒有家長買過這套教才?????
好唔好用?????
我係bb 展見到, 我想買之前聽聽各用家意見...Thank you

可以PM淘寶個賣家資料比我嗎?

我於上年書展時, 請了我嫂嫂陪我測試比較各普通話教材的發音, (她是說普通話,並能分辨正確北京普通話發音), ...(當年測試時, 發現其他的出版教材都有誤差   )...所以最後選擇買了智慧寶寶這套普通話教材, 因它是唯一純正發音

我囡囡現在2.5歲, 用得幾好, 很喜歡使用點讀筆學讀.., 現在出街見到交通工具、動物、水果, 亦懂得用普通話講出名稱..., 再者亦發覺她連有些中文字也認了呢

我本人覺得, 智慧寶寶對幼兒來說,是一套很好的普通話教材, 最主要是發音正確, 字咭字體清晰,圖片是實物拍照, 有些圖片仲會有物件/動物真實的聲音發聲, 對幼兒學習,是+分有趣的。

這套教材還有8張點讀用的大poster, 我自已將它2張雙面黏後過膠, 比我囡囡學時又唔怕她弄壞poster..., 大poster過膠唔貴, 每張25咋..好抵囉 ,  間店在荃灣區, 問過店老闆最濶36吋內, 但長度幾長都可以過到膠 Ka..,

另外附送的一套拼音教材連發聲筆, 很實用,日後正式學拼音也是一套好幫手。

回復 5# lilian11 的帖子

Hi
我pm唔到俾你。可唔可以告知過膠店的地址或
電話 ? 因我問咗幾間, 都話最大size 係A3咋 !
Thanks a lot !!!

原帖由 lilian11 於 10-8-20 13:58 發表
我於上年書展時, 請了我嫂嫂陪我測試比較各普通話教材的發音, (她是說普通話,並能分辨正確北京普通話發音), ...(當年測試時, 發現其他的出版教材都有誤差   )...所以最後選擇買了智慧寶寶這套普通話 ...