用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學 vs 蔡繼有
go

港大同學會小學 vs 蔡繼有

在這forum好一段日子, 好似少看到大家比較這兩間學校:

兩間都係強調愉快學習, 全人發展, 小中學一條九龍, generally受家長好評,除了學費, ib 等, 大家有什麼体會/意見?  

中英文程度?
普通話程度?
如何處理學習差異?

以下是我所知:

cky
-私立, 學費貴些
- IB
- 多NET teacher

港同
-直資, 學費平
-行新高中課程
-較少net

如果兩間都收, 你會選邊間?

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

醒目開學勳章

星島親子王舊2期有介紹港大同學會書院,也有簡單介紹她的會考成績,
以英文科來說,攞"C"即"3"或以上比例幾高的,而合格率更加是100%(無記錯的話)

而兩間都真正很不同的學校,很難去建議選那間

原帖由 Happy小米 於 10-8-9 12:28 發表

兩間都係強調愉快學習, 全人發展, 小中學一條九龍, generally受家長好評,除了學費, ib 等, 大家有什麼体會/意見?  

中英文程度?
普 ...

跟本冇得比較, 只可以講 cky 學費比港同貴好多, 資源當然都會好好多。家長最緊要去睇小朋友適合邊間小學,地點及自己想要什麼, 真係無謂比較了, 你好難找到一個家長有兩個小朋友分別讀這兩間小學而取到比較。又可能只係聽聞,咁你信定信呀?

我小兒讀港同, 只可以講仔仔讀得好開心, 當初只覺得cky學費貴, 負擔唔到, 更加冇去比較。

iwff

原帖由 Happy小米 於 10-8-9 12:28 發表

中英文程度?
普 ...

港同書院未有中五喎, 點會有會考成績呀??

iwff

原帖由 ziyi 於 10-8-9 12:47 發表
星島親子王舊2期有介紹港大同學會書院,也有簡單介紹她的會考成績,
以英文科來說,攞"C"即"3"或以上比例幾高的,而合格率更加是100%(無記錯的話)

而兩間都真正很不同的學校,很難去建議選那間mouth:" />

...

醒目開學勳章

你講的有係wor
那前2期親子王說的英文成績是什麼呢?
但我一定沒有記錯,上面有提到英文成績的
真的要去圖書館試下找出來看一看

原帖由 iwff 於 10-8-9 13:56 發表
港同書院未有中五喎, 點會有會考成績呀??

iwff

真係冇其他客觀資料嗎?

我地依家租屋住, 到時搬去边都冇所謂...

雖然話考到先算啦, 但都想預先自己set左個priority list.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

醒目開學勳章 王國長老

真係俾你激屎, 明明係你自己POST出黎架嘛

"校方(港大同學會書院)去年又安排中三學生報考IGCSE英文科, 九成五學生達C級或以上成績"
http://paper.smp.singtao.com/?href=SMP/2010/07/15&pageno=1&view=document

我都無報蔡繼有, 學費太貴了.........

講返港同, 而家小學有5個NET, 而接近40%老師係有MASTER DEGREE程度

普通話程度: 小一己全普通話, 我自己覺得完全唔需要擔心 , 黎緊9月已經學校報名參加理大舉辦既小學普通話水平考試, 我睇理大網頁話係TARGET FOR小六生, 但學校有幫升小5同學報名, 証明信心十足 (希望我女到時唔好失禮人 )
http://www.psk.polyu.edu.hk/pptps/content.php

原帖由 ziyi 於 10-8-9 02:10 PM 發表
你講的有係wor
那前2期親子王說的英文成績是什麼呢?
但我一定沒有記錯,上面有提到英文成績的
真的要去圖書館試下找出來看一看

醒目開學勳章

係我post出來,但真的唔記得
我又無買親子王,每期都是上網睇,有用的才抄下來
我會檢討自己的
像上期有幾版說健康椅,我就抄下來,因為想環保一些,不想打印出來
Sorry Sorry

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-10 12:25 發表
真係俾你激屎, 明明係你自己POST出黎架嘛

"校方(港大同學會書院)去年又安排中三學生報考IGCSE英文科, 九成五學生達C級或以上成績"
http://paper.smp.singtao.com/?href=SMP/2010/07/15&pageno=1&view=docu ...

回覆 2# Charlotte_mom 的文章

How much is the monthly school fee for CKY?  Thanks.

2間唔同方向既學校........
我2間都有報, 去聽埋簡介會! 結果, HKUGA收左, CKY reject........
我小朋友係讀維記, 都係行IB, IB幼稚園去IB小學, 埋應無問題! 所以, 我當時心想, 2間都收硬, 點知...........
係咩原因唔知, 小朋友當時INTERVIEW情況, 我唔會知! 得in個個老師知架啫! 但總會有走留眼! 但爸爸認為係location問題!!! 家住hk east!

CKY - $5500/mths + 其他雜費, total: 7-8k! IB school價錢, ok, 合理!! 但唔多覺CKY英文水平真係好好, 係咪好NET, 我唔知! 都係愉快學習! 但校長比我感覺, 都係有要求既人, 愉快得黎, 我又唔多相信真係好internation school咁樣! 咁不如唸維小! total school fee 唔差好多! 但起碼, 入面真係native speaking! 國語2間都差不多!!

HKUGA- 334! 無得唸! 但係開心, 愉快local school. 現代新派學校, 新思維, 對而家,將來世記 - 好適合! 唔係老牌直資名校, 學費唔會收多你! (因為地點, size, 配套.....etc.) 硬件唔夠人勁, 我唔擔心軟件! 講真, 咪差唔多, 唔見得有咩分別........ 而家父母, 一見小朋友落後小小, 都會出面再添加比佢地! 真係唔使擔心! HKUGA中學都好好呀! 反而, 好大期望中學喎!

都係個樣, 睇小朋友! 2間都係有利出國升學! 所以, IB, 唔IB都唔大問題! 反而, 父母都要唸同學校既配合做唔做到 or 比唔比同小朋友! e.g. 老牌名校, 請個老師學琴都要成2000一堂! 入到去讀, 比唔到哩d, 都好煩架! 同埋, CKY係得IBDP, 無MYP, PYP! 即係頭個9年, 係行自己學校既program! HKUGA第時再入D IBDP既學校都會容易D! 咁倒不如, 慳番頭個9年$$$$! 到時先再算!

醒目開學勳章

多謝Ihv2kids分享, 好detail ar!!

我都係2間都有報, 去聽埋簡介會! 結果﹐小兒將會入 CKY。你問我的話﹐我會覺得cky既外語水平比hkuga強。從去年面試經驗﹐我覺得tsl既外語水平也比hkuga強。cky和tsl既學生很有主動性用外語去溝通。這方面﹐我是對hkuga有點失望的。

CKY - $5000/mths + 未見其他雜費。 論學費﹐hkgua一定較平。

更係啦, CKY & TSL 係英語教學, 學生主動講英文唔出奇的, 但我朋友個女剛TSL畢業, 英文係唔錯, 但佢話個女中文就弱了。

我反而覺得HKUGA中英文都幾平均的, 另外朋友的女兒舊年HKUGA畢業, 去了另一間名津校讀中一, D同學以為佢國際小學畢業, 因為她的英文口音好正 , 英文仲係全級第一添 。當然每間學校都有英文好及英文唔好的學生的。

iwff

原帖由 cat_house 於 10-8-11 17:17 發表
我都係2間都有報, 去聽埋簡介會! 結果﹐小兒將會入 CKY。你問我的話﹐我會覺得cky既外語水平比hkuga強。從去年面試經驗﹐我覺得tsl既外語水平也比hkuga強。cky和tsl既學生很有主動性用外語去溝通。這方面﹐我是對hkuga有點失 ...

其實要o係本地學校搵一間有好好水平, 好到好似外國人咁既地步, 我覺得無可能囉! 除非, 父母是旦一個係外國人......... 即係要tvb 翡翠台 news 報導新聞比外國人知, 係咪點都不及 tvb pearl 呢??????

要平, local, 又要英文好到外國人, 太大要求! 例如, 我朋友個仔讀internation school kindergarten, 但P1轉左去DBS, 佢媽媽都喊話英文大不如前!!! 眼見好掂個d, 個個都係俗番黎 or 屋企用英文溝通. 咁大家自己想想喇!!

真係要d英文好到咁! 得國際學校可以, 加埋d朋友仔都唔識中文! 英文不能只計講得好, 仲有好多. 人人選擇不同! 唔好話對邊間邊間學校失望! 教好學生, 好心地, 有責任, 就係一間好學校! 岩岩經完一戰, 有感而發啫!

非常同意每間學校都有英文好及英文唔好的學生。但坦白說﹐我未去hkuga簡介會前覺得hkuga的學生同cky或tsl的外語水平應該差不多。可是﹐當我看見的是就算d ambassadors 去到間 english room 都唔主動 follow the rule to speak english﹐要老師remind佢才講﹐就真的有點失望。要知道語文是要多聽多說才會好的。

除此之外﹐我很同意hkuga也是一所很好的學校。

原帖由 iwff 於 10-8-11 18:20 發表
我反而覺得HKUGA中英文都幾平均的, 另外朋友的女兒舊年HKUGA畢業, 去了另一間名津校讀中一, D同學以為佢國際小學畢業, 因為她的英文口音好正 , 英文仲係全級第一添 。當然每間學校都有英文好及英文唔好的學生的。

我去過簡介會, 見到D学生(三年班以下)一般係國語比英語流利, 5千几学費, 我都諗住讀返IS. 不過校園係靚, 地点又合我安排, 但始終我想小朋友英語說得好D, 学費唔平麻,

Cky 係私校定直資?

私校,for cky, you may find more in this blog
http://find-kindergarten.blogspot.com/